Η τραγωδία του Πόντου και της Μικράς Ασίας κυριαρχεί αναμφίβολα στη συνείδηση της σύγχρονης Ελλάδας ως ένα θεμελιώδες γεγονός που άλλαξε τον χαρακτήρα και τη ροή της ιστορίας του έθνους μας στη σύγχρονη εποχή. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο ξεριζωμός του ελληνικού στοιχείου από τις προϊστορικές του εστίες αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Βουλή το 1994. Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/τ.Α΄/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με το Π.Δ 99/1994 (ΦΕΚ 78/τ.Α΄/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την ημέρα αυτή. Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» την εκδήλωση μνήμης και φέτος, όπως κάθε χρόνο.
Την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμονα με την συμμετοχή του Πρωτοσύγκελου και Ηγουμένου της Ι. Μονής της Παναγίας Σουμελά κ. Αθηναγόρα Μπίρδα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απεύθυνε κήρυγμα στους πιστούς σχετικά με την επέτειο και την εθνικά ανεκτίμητη δημιουργική παρουσία του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα και έπειτα κήρυξε από τα υψώματα του Βερμίου την έναρξη των 31ων Παυλείων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Λειβαδόπουλος, ο έφορος μονής κ. Λαζαρος Σαρασίδης και τα μέλη κ. Αναστάσιος Τσαπικίδης, και κ. Χαράλαμπος Φανιάδης, όπως επίσης και από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» παρέστησαν τα μέλη κ. Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, κ. Στεφανία Τανιμανίδου, κ. Μαρτσέλλα Ανθρακοπούλου και κ. Μωυσής Τσιρίδης.
Ομιλητής για την σημασία της ημέρας ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Ο κ. Φωτιάδης τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας μουσείου ποντιακού και παρευξείνιου ελληνισμού και ερευνητικού κέντρου.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του –ποντιακής καταγωγής- αρχηγού της Φιλικής εταιρείας. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, εκ μέρους των Ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε στεφάνι ο Συνταγματάρχης Πεζικού της 1ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Αναστασιάδης. Στεφάνι επίσης κατέθεσαν ο Δήμαρχος Βεροίας κ. Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας κ. Νίκος Παλαμούτης. Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» κατέθεσε στέφανο εκπροσωπούμενο από το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής την κ. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, για το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» κατέθεσε στέφανο ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και εκπροσωπώντας το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά κατέθεσαν στέφανο η κ. Στεφανία Τανιμανίδου, ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης και ο κ. Πρόδρομος Φανιάδης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Διαβατών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου κατέθεσαν επίσης στέφανο και τέλος εκ μέρους όλων των Ποντιακών Σωματείων κατατέθηκε συμβολικά κοινός στέφανος.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε πλήθος κόσμου καθώς και ομάδα δασκάλων οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός Ελληνισμός - Καμίαν ’κι ανασπάλλω!» για τη σχολική χρονιά 2024-25, το οποίο οργανώθηκε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι δάσκαλοι και οι δασκάλες υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων της εκπαιδευτικής ομάδας, του αρχισυντάκτη του περιοδικού «Ποντιακή Εστία» και εκπαιδευτικού κ. Ευστάθιου Ταξίδη και του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» και εκπαιδευτικού κ. Μωυσή Τσιρίδη, περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά και στο Μουσείο- Κειμηλιοφυλάκειο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».