Ο προϋπολογισµός των άνω των 8 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση θα διαθέσει από τις αρχές του 2026 (πόροι από τρία ευρωπαϊκά ταµεία), έως και το 2032 για την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών, αλλά και σε δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβάνει και μια ενδιαφέρουσα παροχή για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ∆όµνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε και την επέκταση της επιδότησης του ενοικίου σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Στόχος είναι να βοηθηθούν δημόσιοι υπάλληλοι για τις στεγαστικές τους ανάγκες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Αναλυτικά, η δράση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο) αφορά: «Επιδότηση ενοικίου σε δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται εκτός έδρας (ιδίως σε νησιά ορεινές/μειονεκτικές περιοχές ή/και αυτούς που διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις) – Επιδότηση ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά».
Τα ποσά θα δοθούν σε 2.500 με 3.000 δικαιούχους του ευρύτερου Δημοσίου όπως γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς κλπ. που υπηρετούν σε νησιά, ορεινά χωριά και περιοχές υψηλού κόστους στέγασης, για χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων, 2026 – 2029.
Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25τμ-50τμ είναι υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών, που συχνά δεν αποδέχονται τη θέση σε νευραλγικά πόστα, όπως στην υγεία, στην παιδεία και στην ασφάλεια, λόγω του στεγαστικού ζητήματος που αντιμετωπίζουν.
Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:
· Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
· Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Τα Κριτήρια είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής αίτησης και έχει διάρκεια έξι μήνες. Μετά την πάροδο έξι μηνών από την πράξη έγκρισης ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους.