Στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας #pasok_pantou και του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος Χρήστο Άκρατο, περιόδευσε την Δευτέρα 7 Ιουλίου στην Ημαθία, με επίκεντρο τη θεματική «Το ΝΕΡΟ Πολιτική Προτεραιότητα - Από τη σταγόνα στη ΛΥΣΗ».
Το κλιμάκιο είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των Δ Ε Υ Α, Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Βέροιας και με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Ημαθίας με τους οποίους συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και ο κάμπος της Ημαθίας όσον αφορά στο πότισμα των καλλιεργειών.
Χριστοδουλάκης στον ΑΚΟΥ 99.6
Για την θεματική της επίσκεψης ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε χθες στον ΑΚΟΥ 99.6 , στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» με την Σοφία Γκαγκούση. Ο βουλευτής επεσήμανε τις δύο διαστάσεις που, για το κόμμα του, συνδέονται με τη διαχείριση του νερού. Η μία αφορά την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση ειδικά στο κομμάτι της ύδρευσης. Και η δεύτερη στο κομμάτι της άρδευσης που έχει να κάνει με την αγροτική πολιτική. Κατά την ανάγνωση της αντιπολίτευσης, υπάρχει μια απόλυτα συντεταγμένη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή κάνει και ένα ακόμη μικρό βηματάκι για να ανοίξει το δρόμο για την προοπτική της αμφισβήτησης του νερού ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. «Αυτό το είδαμε και με την απαξίωση των Δ Ε Υ Α, με τον σχεδιασμό των συγχωνεύσεων, με τη μορφή του εκβιασμού, ότι αν δεν συγχωνευτούν, δεν θα πάρουν όλη τη χρηματοδότηση», τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το επόμενο βήμα θα είναι να χαθεί εντελώς το στοιχείο της τοπικότητας στη διαχείριση των υδάτων. «Δυστυχώς, η προοπτική που βλέπουμε ορατά στον ορίζοντα είναι ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό».
Το δεύτερο σκέλος που έθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης λέγοντας πως έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία για την Ημαθία, αφορά την αγροτική παραγωγή και τον τρόπο διαχείρισης των υδάτων για την άρδευση. «Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την ΕΕ για την μη επικαιροποίηση και τις καθυστερήσεις στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και Πλημμυρικού Κινδύνου» είπε, υπογραμμίζοντας οτι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό πλάνο για τα μεγάλα και τα μικρά έργα που συνδέονται είτε με φράγματα, είτε με λιμνοδεξαμενές, είτε με ταμιευτήρες. Στο πλαίσιο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έπρεπε να υπάρχει από την κυβέρνηση ένας σχεδιασμός, τόνισε, εκτιμώντας ότι η όλη αντιμετώπιση θα πρέπει να στοχεύει στην αποφυγή των αντιφάσεων. Δηλαδή, τόσο στη χώρα μας όσο και στο νομό, τον χειμώνα να αυξάνουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα και το καλοκαίρι να μην έχουμε νερό να ποτίσουμε τα χωράφια. «Να φτάνει ο αγρότης στον Απρίλιο μήνα και πολλές φορές, αφού έχει καλλιεργήσει το χωράφι, να μαθαίνει ξαφνικά ότι η διοχέτευση των υδάτων από τον Αλιάκμονα θα είναι κατά 35% μειωμένη, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στο θερινό πότισμα των καλλιεργειών», πρόσθεσε.
Το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη διαχείριση των νερών, βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία διαβούλευσης που αφορά και τον εκσυγχρονισμό των μοντέλων λειτουργίας των φορέων (πχ ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ), παραμένοντας όμως πιστό, όπως επανειλημμένα τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, στο δικό του πολιτικό δόγμα που λέει οτι το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Αναφέρθηκε στην δυνατότητα μείωσης του κόστους ενέργειας των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να μην επιβαρύνει τόσο πολύ τον προϋπολογισμό τους και με μια σειρά παρεμβάσεων να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους που αφορά και τους εργαζομένους. Και πάντα, όπως κατέληξε ο βουλευτής, στην αντίληψη ότι πρέπει να μένουν πολύ κοντά στη διαχείριση, τα τοπικά στοιχεία.
Η συνέντευξη Τύπου στην Ελιά
Για τη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο τέλος της περιοδείας του κλιμακίου, η ΝΕ Ημαθίας ΠΟΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενημερώνει: «Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, που περιλαμβάνει καταγραφή των υδατικών πόρων, μείωση διαρροών, επαναχρησιμοποίηση, δίκτυα αποχέτευσης και προστασία των ΔΕΥΑ. Τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις συνεχείς περικοπές χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική αλλαγή ουσίας και όχι αλλαγή διαχειριστών, και δήλωσε με σαφήνεια:
«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, την υδατική επάρκεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είμαστε η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να κάνει αυτή την αλλαγή πράξη.»
Ο Χρήστος Ακράτος, από την πλευρά του, στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ της Ημαθίας, τόσο ως προς το ενεργειακό κόστος όσο και την υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι το σημερινό μοντέλο οδηγεί στην απαξίωση και, τελικά, στην ιδιωτικοποίηση.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας επισημάνθηκε ότι δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής. Πρόκειται για ευρωπαϊκή υποχρέωση που παραμένει ανεκπλήρωτη, ενώ οι αγροτικές περιοχές μένουν εκτεθειμένες σε πλημμύρες, ξηρασίες και υδατική ανασφάλεια.
Η περιοδεία έκλεισε το βράδυ στην Αλεξάνδρεια, με μια φιλική και χαλαρή συνάντηση με τα στελέχη του Κινήματος, σε ζεστό κλίμα, όπου κυριάρχησαν ο ανοιχτός διάλογος και η κοινή πίστη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά παρών – με φωνή, πρόταση και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι παρών παντού. Με σχέδιο, με προτάσεις, με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική βούληση. Είναι η μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική λύση για να αλλάξει επιτέλους η χώρα».