Βιβλιοθήκες της Νάουσας. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Βιβλιοθήκες της Νάουσας. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Με τίτλο «Εδωρίσατο τη βιβλιοθήκη της ημετέρας πόλεως. Γραφές και σφραγίδες, ίχνη και αποτυπώματα. Η περίπτωση της “Βιβλιοθήκης της Νάουσας” και η ζωή των βιβλίων της», η αν. καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Ελεωνόρα Σκουτέρη ξεδίπλωσε την ιστορία της βιβλιοθήκης της Νάουσας, κρατώντας για μία και πλέον ώρα αμείωτο το ενδιαφέρον των τυχερών ακροατών της χθες, Σάββατο, 3 Μαΐου.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, ενταγμένη στη διημερίδα, 3-4 Μαΐου, με θέμα: «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ού αιώνα», με οργανώτρια την Εταιρεία Μελετών και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας. Τα συμπεράσματα της έρευνας της κ. Σκουτέρη και η συζήτηση που ακολούθησε διέλυσε τη σύγχυση για την ύπαρξη μιας και μόνης βιβλιοθήκης στη Νάουσα, της βιβλιοθήκης Κυριακίδη, την οποία έφεραν με τόσο κόπο και κινδύνους στη Νάουσα .οι άξιοι θαυμασμού πρόσφυγες της Αργυρούπολης του Πόντου.

 

Πριν από τη βιβλιοθήκη των Ποντίων η ύπαρξη βιβλιοθήκης στη Νάουσα είναι δεδομένη και καταλόγους βιβλίων της δημοσιεύσαμε ο Παύλος Πυρινός και η αφεντιά μου. Η βιβλιοθήκη αυτή της Νάουσας έχει τις ρίζες της στη λαμπρή περίοδο των τεσσάρων αιώνων ελεύθερης, προνομιούχου ζωής της πόλης, και αριθμούσε περί τις τρεις χιλιάδες τόμους βιβλίων, πολλά από τα οποία ήσαν σπουδαία, σπάνιες εκδόσεις αρχαίων, εκκλησιαστικών και επιστημονικών βιβλίων.

 

Μέριμνα για τη διάσωση των βιβλίων αυτών ανέλαβε με αυτοθυσία ο Ναουσαίος δάσκαλος Δημήτριος Μπαρλαούτας για τον οποίο ξέρουμε τα εξής: Το σπίτι του ήταν κοντά στον προς βορρά πλάτανο της πόλης, που φέρει το όνομα πλάτανος του Μπαρλαούτα.

Ξέρουμε επίσης ότι ήταν Φιλικός και ότι στο σπίτι του κατέλυσε ο Φιλικός Ύπατρος, όταν έφτασε στη Νάουσα με προορισμό τα Γιάννενα, με εντολή να πλησιάσει τον Αλή. Ο Ύπατρος (και Ίπατρος) δολοφονήθηκε στο δρόμο προς το Σέλι.

 

Γνωρίζουμε επίσης για τον Μπαρλαούτα ότι το σχ. έτος 1821 – 1822 δίδασκε στα Γιαννιτσά. Το Πάσχα του 1822 κατορθώνει να εισχωρήσει στην πολιορκούμενη Νάουσα και κάνει μέλημά του την απόκρυψη των βιβλίων σε κρύπτη για τη φύλαξή των, σε περίπτωση καταστροφής της πόλης. Μεγάλοι άνδρες, μεγάλα πρότυπα αλτρουϊσμού, φιλοπατρίας, αγάπης στην Παιδεία, στο βιβλίο, τη γνώση, τον πολιτισμό. Ο δάσκαλος Μπαρλαούτας δεν επέζησε της καταστροφής της Νάουσας. Καρατομήθηκε στον προς Ανατολάς της πόλης πλάτανο, στην όχθη της Αράπιτσας, συγκαταριθμηθείς μεταξύ των μαρτύρων του εθνους και των δισχιλίων νεομαρτύρων της Εκκλησίας.

 

Τα βιβλία σώθηκαν από τη φωτιά και την καταστροφή στην κρύπτη τους, ώσπου ανακαλύφθηκαν από κάποιον μεταγενέστερο ιδιοκτήτη του χώρου, Ευαγγελικό, έπηλυ (ξένο) και έγιναν αντικείμενο ιδιοποίησης (υπεξηρέθησαν λάθρα) τα σπουδαιότερα από τους φίλους του παραπάνω ιδιοκτήτη του χώρου ιεραποστόλους. Είναι άγνωστο πού κατέληξαν αυτά τα έγγραφα και τα βιβλία. Οσα παρέμειναν στην κυριότητα των δύστροπων «νοικοκυραίων» τους δεν τα είδε κανείς.

 

Με την αναγεννώμενη από την τέφρα της Νάουσα, την πρόοδό της και την πρόοδο της Παιδείας της δημιουργείται νέα βιβλιοθήκη και εμπλουτίζεται με βιβλία χάριν των οποίων κτίζεται και η βιβλιοθήκη Τουρπάλη, στην οποία συγκεντρώθηκαν όλα τα βιβλία, βιβλιοθήκης, σχολείων Ναούσης και των βιβλίων της Ευξείνου Λέσχης των Ποντίων. Και πλέον οι δύο βιβλιοθήκες ενοποιούνται στεγαζόμενες σε ενιαίο χώρο, για να ακολουθήσει η πονεμένη ιστορία τους με την πυρπόληση της βιβλιοθήκης στον εμφύλιο και την περιπλάνησή τους, μέχρις ότου κτίστηκε το εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης στην οποία και παραχωρήθηκαν όσα βιβλία διασώθηκαν. Σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι στη διάθεση του καθενός μέσω του διαδικτύου.

 

Χρήσιμες παραπομπές: Πλαταρίδη – Στουγιαννάκη Ιστορία της πόλεως Ναούσης σ. 51, 58, 75,117, 121 και Βαλσαμίδη ΨΗΦΙΔΕΣ τ. 3ος ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ σ. 44, 78, 102, 103, 105, η παιδεία στη Νάουσα τον 19ο αιώνα και ΝΑΟΥΣΑ 1892 – 190

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...