Με ψήφους 177 υπέρ ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργική τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Η τροπολογία, προβλέπει επίσης ότι τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση έχει διάρκεια τριών μηνών, ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα αυτό, δύναται να συντέμνεται.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, ψήφισαν συνολικά 293 βουλευτές, εκ των οποίων οι 177 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οι 74 κατά και 42 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Για «δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση» σχετικά με το «πάγωμα» της διαδικασίας ασύλου σε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Bild.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει αναγκαία «μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή ιστορία. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εκφράστηκαν επίσης κατηγορηματικά κατά της τροπολογίας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία υποστήριξε και το ΠΑΣΟΚ, απορρίφθηκε εντέλει το πρωί της Παρασκευής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απέρριψε από την πλευρά του κόμματός του την ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, γιατί όπως είπε «παρότι η κυβέρνηση κάνει “μισό βήμα” και “μισή δουλειά” θα την ψηφίσει (σ.σ.: την τροπολογία)».
Σύσκεψη για τη διαχείριση των αυξημένων ροών
Εντωμεταξύ, αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Κατά τη σύσκεψη, μπήκε και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. «Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας», επεσήμανε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ