Την πολυσχιδή προσωπικότητα της Βέροιας, τον κ. Γεώργιο-Ξάνθιππο Τροχόπουλο, θα τιμήσει ο Δήμος Βέροιας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Ελευθερίων της πόλης, στις 17 Οκτωβρίου 2025, στον Χώρο Τεχνών.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, στον συνθέτη και συγγραφέα, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, όπου ο κ. Τροχόπουλος αφιέρωσε στον Δήμο Βέροιας το μουσικό του έργο «Βεργιώτικη Σουίτα για πιάνο».
Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει Πρελούδιο-Βαλς-Νυχτερινό (Άννα) και την Παραδοσιακή Βεροιώτικη μελωδία «Μαρμαρένια μου βρυσούλα» και μία παραλλαγή της. Η σουίτα είναι ένα οργανωμένο σύνολο οργανικών μουσικών κομματιών, συχνά χορών, που εκτελούνται διαδοχικά, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα της μουσικής της περιόδου του Μπαρόκ. Κλασσικοί και σύγχρονοι συνθέτες έχουν συνθέσει σουίτες ενώ και η Επτανησιακή Σχολή ήταν η πρώτη μουσική σχολή στην Ελλάδα που επηρεάστηκε από τη δυτική κλασική μουσική.
Η «Βεργιώτικη Σουίτα για πιάνο» είναι διαθέσιμη στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=cdTPWWrV6Gc