Μια προσπάθεια ανάδειξης των προϊόντων της Ημαθίας στον τόπο τους, επιχειρεί το Επιμελητήριο Ημαθίας με την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας αυτό το Σαββατοκύριακο 20-21 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την ΠΕ Ημαθίας, τους δήμους Βέροιας, Νάουσας και τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης. Το διήμερο φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, με την παρουσία του γνωστού σεφ Βασίλη Καλλίδη, που βρίσκεται από χθες στον νομό, για να γνωρίσει τις πρώτες ύλες της μαγειρικής του.
Για το εγχείρημα, δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Σεπτεμβρίου, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, από τον Γ. Γραμματέα Στέργιο (Γιούλη) Κουτσιώφτη, τον δήμαρχο Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Νάουσας, Ορέστη Γίδαρη (εκ μέρους του δημάρχου Ν. Κουτσογιάννη).
Ο κ. Κουτσιώφτης, ευχαρίστησε καταρχάς για τη στήριξη τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, τους δημάρχους Βέροιας και Νάουσας τον δήμο Θεσσαλονίκης και γενικά όλους όσοι συνέβαλαν να επιτευχθεί το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας που όπως τόνισε, ήταν μία έμπνευση του Επιμελητηρίου το οποίο υπήρξε πάντα αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του τόπου και των προϊόντων του.
«Αυτή τη φορά το Επιμελητήριο πήρε την πρωτοβουλία να επενδύσει στη φήμη και στην ανάπτυξη του τόπου μας που έχει να δείξει πολλά, και να οργανώσει, ως φορέας επιχειρηματικότητας, αυτό το φεστιβάλ γαστρονομίας. Θεωρούμε ότι η Ημαθία έχει να δείξει πολλά, από τοπικά προϊόντα, από ιστορία, από τουρισμό και είναι μία ευκαιρία να τα δείξουμε στον τόπο μας και όχι μόνο εκτός νομού»
Ο βαθύτερος σκοπός του φεστιβάλ, πρόσθεσε ο κ. Κουτσιώφτης, είναι «να μας εμπνεύσει να αγαπήσουμε και να θαυμάζουμε τον τόπο μας και τα προϊόντα μας».
Ενισχύοντας τους λόγους διοργάνωσης του φεστιβάλ, ο δήμαρχος Βέροιας, επεσήμανε ότι κάθε τέτοιο γεγονός σημαίνει εξωστρέφεια. «Θεωρούμε και πιστεύουμε στην αξία της γαστρονομίας του τόπου και θέλουμε να γίνουν κοινωνοί κι άλλοι πολίτες, πέραν των συνόρων της Ημαθίας αλλά και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας που ενδεχομένως δεν πιστεύουν στο γαστρονομικό τουρισμό. Εμείς το πιστεύουμε πάρα πολύ και θέλουμε να τους κάνουμε όλους κοινωνούς σε αυτό», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης. Ο δήμαρχος έθεσε παράλληλα με τις τοπικές γεύσεις και τον συνδυασμό με την πλούσια τοπική ιστορία.
Ο αντιδήμαρχος κ. Γίδαρης μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου Νάουσας και χαρακτήρισε το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ ως μία δράση σύμπραξης, με την ευχή να εδραιωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο.
Στην στόχευση θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε κλείνοντας την συνέντευξη, ο κ. Κουτσιώφτης. Όπως είπε, «σκοπός μας, είναι αυτό το φεστιβάλ να γίνει θεσμός, ένα ετήσιο ραντεβού με τις γεύσεις και τη γαστρονομία της Ημαθίας στον τόπο μας».
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας, περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται παράλληλα και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ: Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου (17:00 – 22:00) και Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου (17:00 – 21:30)
17:30 έως 18:30: Εξειδικευμένη ενημέρωση από διατροφολόγους & τεχνολόγους τροφίμων για τη σύνδεση υγείας, ποιότητας & γεύσης.
17:30 έως 21:30: Ο chef Βασίλης Καλλίδης περιηγείται στα περίπτερα του φεστιβάλ, δοκιμάζει, μαγειρεύει και παρουσιάζει τις γευστικές του δημιουργίες. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε διαδραστικές μαγειρικές δράσεις, με αυθεντικά πιάτα της Ημαθίας όπου η τοπική παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα.
Την Κυριακή η συναυλία του Δημήτρη Μπάση
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μμ, το γαστρονομικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Βίκυς Καρατζόγλου.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τοπικοί φορείς και παραγωγοί:
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου, ΒΕΡΜΙΟ Τυροκομικά Προϊόντα, Βοοτροφικός Σύλλογος Βέροιας, Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Ημαθίας, ΚΑΝΔΥΛΑΣ Παραδοσιακά Προϊόντα, Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας, Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας, Ελαιοτριβείο Νταμπώσης – Σταλίδα, Σύνδεσμος Οινοποιών Νάουσας, Αγρόκτημα Σαρκατζή και Ιχθυοκαλλιέργειες Fish Farm
Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων.
Σοφία Γκαγκούση