ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές


 Το Ψηφιακό Τέλος έχει μπει από τις αρχές του έτους ήδη στις καθημερινή ζωή και τις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας μετά από έναν αιώνα το περίφημο «Χαρτόσημο». Παρότι έχει απλοποιήσει και διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές και τις επιχειρήσεις όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, διευκρινίζοντας ζητήματα που ανέκυψαν μετά την πρώτη εφαρμογή του Ψηφιακού Τέλους.

Η νέα εγκύκλιος (Ε.2094/2025) η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή παρέχει σαφείς κατευθύνσεις για το ποιες οικονομικές πράξεις επιβαρύνονται, με ποια ποσοστά και ποιος φέρει την ευθύνη καταβολής.

Συγκεκριμένα:

- Μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων

Το τέλος με συντελεστή 3,60% επί του μισθώματος αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές χρήσεις όταν το ακίνητο δεν έχει υπαχθεί σε ΦΠΑ και βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Η υποχρέωση απόδοσης βαρύνει κατά κανόνα τον ιδιοκτήτη μέσω της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, με ειδική μεταχείριση όταν ο μισθωτής είναι φορέας του Δημοσίου.

Οι κατοικίες παραμένουν εκτός φορολογικού βάρους, ακόμη και αν ενοικιάζονται από εταιρείες για στέγαση εργαζομένων. Η εξαίρεση επεκτείνεται στις αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που ενοικιάζονται από ιδιώτες μαζί με κατοικία. Όταν τμήμα κατοικίας χρησιμοποιείται επαγγελματικά, το τέλος υπολογίζεται μόνο για το αντίστοιχο ποσοστό του μισθώματος.

Στην υπεκμίσθωση, κάθε σύμβαση εξετάζεται χωριστά. Τυχόν πιστωτικός φόρος που προκύπτει από άλλες δηλώσεις μπορεί να συμψηφιστεί με το οφειλόμενο τέλος.

Πράξεις στα κτηματολογικά γραφεία

Η μεταγραφή μίσθωσης διάρκειας άνω των εννέα ετών επιβαρύνεται με πάγιο ποσό 1,20% επί του συνολικού ενοικίου όλης της περιόδου, καταβαλλόμενο εφάπαξ μέσω συμβολαιογράφου.


 Για την εγγραφή υποθήκης ή τη μετατροπή προσημείωσης σε υποθήκη εφαρμόζεται συντελεστής 3,60%, ανεξάρτητα από την αιτία της οφειλής. Την καταβολή αναλαμβάνει ο αιτών την πράξη μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου.

Εξαιρούνται οι υποθήκες που εξασφαλίζουν οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, πράκτορες Εθνικού Λαχείου για το αντίτιμο λαχνών, καθώς και υποθήκες για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα ή ομολογιακά δάνεια.

Χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις

Υπόκεινται σε Ψηφιακό Τέλος τα δάνεια έντοκα ή άτοκα, οι πιστώσεις που λειτουργούν ως δάνεια (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών) και οι μετατροπές ανεξόφλητων υπολοίπων σε νέο δάνειο, με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ ανά σύμβαση. Κεφαλαιοποιημένοι τόκοι θεωρούνται νέο κεφάλαιο.

Δεν επιβαρύνονται leasing, factoring, συμβόλαια παραγώγων, repos, δανεισμός τίτλων και πωλήσεις επί πιστώσει που υπάγονται σε ΦΠΑ ή Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Απαλλάσσονται πλήρως δάνεια όπου συμμετέχει εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ομολογιακά δάνεια, δάνεια από αλλοδαπές τράπεζες, χρηματοδοτήσεις με καταβολή σε μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό και χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αλλαγές όρων χωρίς αύξηση κεφαλαίου δεν δημιουργούν νέα φορολογική υποχρέωση.

Οι συντελεστές διαφοροποιούνται ως εξής:

α) 2,40% για δάνεια μεταξύ επιχειρηματιών φυσικών προσώπων που αφορούν αποκλειστικά την επιχείρησή τους, για συμβάσεις με τουλάχιστον μία εταιρεία και για δάνεια Δημοσίου με εταιρείες

β) 3,60% για δάνεια μεταξύ ιδιωτών, δάνεια ΝΠΔΔ μεταξύ τους ή με το Δημόσιο, δάνεια ιδιωτών με ΝΠΔΔ, δάνεια αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και δάνεια επιχειρηματιών που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα

Κινήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες

Καταθέσεις και αναλήψεις από εταίρους, μετόχους ή συνδεδεμένα πρόσωπα σε νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με τέλος, εφόσον δεν πραγματοποιούνται βάσει ειδικής σύμβασης και δεν αποτελούν προκαταβολή κερδών εντός του φορολογικού έτους. Απαιτείται λογιστική τεκμηρίωση.

Όταν οι ετήσιες αναλήψεις ξεπερνούν το μερίδιο κερδών, η διαφορά φορολογείται με προθεσμία απόδοσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έγκριση του ισολογισμού στη Γενική Συνέλευση.

Καταθέσεις για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου εξαιρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Δεν υπάγονται συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελληνικά ή αλλοδαπά. Ο συντελεστής για κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρείες ανέρχεται σε 1,20%.

Αλληλόχρεοι λογαριασμοί

Οι δανειακοί, τρεχούμενοι και δοσοληπτικοί λογαριασμοί φορολογούνται, εκτός εάν συμβαλλόμενο μέρος είναι πιστωτικό ίδρυμα. Η βάση υπολογισμού είναι το μεγαλύτερο χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο του φορολογικού έτους, εξαιρουμένων μεταφερόμενων υπολοίπων και τόκων.

Εφαρμόζεται συντελεστής 2,40% όταν όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι επιχειρηματίες και ο λογαριασμός εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή όταν ένα μέρος είναι εταιρεία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ισχύει συντελεστής 3,60%.

Επιταγές

Τα πινάκια όπου καταχωρούνται επιταγές που προσκομίζονται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για είσπραξη, ενεχυρίαση ή φύλαξη επιβαρύνονται με 3‰ επί της συνολικής αξίας. Την υποχρέωση δήλωσης και απόδοσης αναλαμβάνει το πιστωτικό ίδρυμα, ενώ το τέλος βαρύνει τον κομιστή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -Ποια ονόματα περιλαμβάνει η δικογραφία  -Π. Μαρινάκης: Η ανακοίνωση συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις...

Την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών ζητά από...

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων:   Έντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των Περιφερειακών ΜΜΕ από την κάλυψη της δίκης των Τεμπών

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων: ...

Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων...

Αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2026 η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω Τραπεζών -Υποδείξεις την ΠΟΜΙΔΑ για αναγκαίες ρυθμίσεις και εξαιρέσεις

Αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2026 η υποχρεωτική...

Με καθυστέρηση έξι (τουλάχιστον) μηνών θα καταστεί...

Από 2 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Από 2 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και...

Από την Πέμπτη 2 Απριλίου θα ξεκινήσει η προπληρωμή της...

Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα σε ηλικία 87 ετών

Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα σε...

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η μεγάλη...

Πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Τι λένε οι πολίτες για τη λειτουργία και τις επιδόσεις των Δήμων -Κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, καθαριότητα και κατάσταση οδικού δικτύου, τα μεγάλα προβλήματα

Πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για την Τοπική...

Τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις απόψεις των πολιτών...

Η Lidl Ελλάς και το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ενώνουν τις δυνάμεις τους αυτό το Πάσχα για την εκπλήρωση ευχών παιδιών που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες

Η Lidl Ελλάς και το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ενώνουν...

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η εταιρεία συνεχίζει να...

ANIMA TERRA: 80+1 Κοινότητες  Δημιουργούν ένα Νέο Δίκτυο  για την Ελληνική Ύπαιθρο -Τα Επιμελητήρια της χώρας, υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, στηρίζουν τους «Δρόμους της Ελιάς» με δράσεις πολιτισμού, τουρισμού και νέας επιχειρηματικότητας

ANIMA TERRA: 80+1 Κοινότητες Δημιουργούν ένα Νέο Δίκτυο για...

Μετά την επιτυχημένη εκκίνηση στα Κύθηρα, η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...