Ένα μοναδικό Masterclass στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2025 στην πόλη της Βέροιας στον παραδοσιακό και ζεστό χώρο του εστιατορίου 12 Γράδα.
Εκπρόσωποι
τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι, υπεύθυνοι ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες
που ασχολούνται με θέματα διατροφής, παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα αλλά και επιχειρηματίες της εστίασης
ενημερώθηκαν για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής
διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται
τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU
RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το
Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ
Βαλένθια). Στην εκδήλωση
παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση
των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της
βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και την
κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.
H Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου,
παρασκεύασε ζωντανά 3 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές,
αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι.
Οι συνταγές ήταν:
·
Ρυζοκεφτέδες με ρευστή καρδιά Μετσοβόνε
·
Πιλάφι alla zucca -Τρεις υφές κολοκύθας
·
Παγωτό καϊμάκι flakes καραμελωμένου ρυζιού
Οι παριστάμενοι απόλαυσαν τις εξαιρετικά νόστιμες συνταγές της Chef Ambassador και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δυναμική
της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών και την εξέλιξη παραδοσιακών
συνταγών.
Εκτελεστικός
φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με
εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων.





