ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή  -  Χαμίτης 2065μ. 21 Δεκεμβρίου  2025 με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή - Χαμίτης 2065μ. 21 Δεκεμβρίου 2025 με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα τοπίο μαγευτικό ξετυλίγεται μπρος τα μάτια μας, με αρχέγονα δάση, δρυς, οξιές, πεύκα και έλατα.

Η ψυχή σου αφήνεται στα δίχτυα  αυτής της πανέμορφης φύσης, πως να εκφραστείς πώς να μπορέσεις να χωρέσεις στις λέξεις αυτό το θαύμα της φύσης ; 

Φύγαμε από τη Βέροια 8 φίλοι ορειβάτες στις 7 και 30,  προορισμός  η πόλη της Νάουσας  και το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Εκτεταμένα ερείπια  στην περιοχή των γειτονικών χωριών ενισχύουν την εκδοχή ότι εδώ στον χώρο αναπτύχθηκε μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας, σύμφωνα με τις απόψεις των αρχαιολόγων , ήταν η Μίεζα.

Τα τρία παιδιά του μυθικού βασιλιά Βέρη έδωσαν τα ονόματα τους στις δυο σημαντικές πόλεις της Ημαθίας, Βέροια  και Μίεζα, ενώ ο γιος του Όλγανος μεταμορφώθηκε σε ποτάμιο Θεό.

Η προτομή του ανακαλύφθηκε τυχαία στην περιοχή του Κοπανού και χρονολογείται στο 2ο π. Χ. αιώνα.

Προσπερνάμε την Νάουσα , κατοικήθηκε από τα αρχαιότατα χρόνια από τους Βρίγες , που μετανάστευσαν από την Ασία στην Ευρώπη πριν ακόμη από τον Τρωϊκό πόλεμο .

Η συννεφιά  που  απλώνεται μπροστά μας προσθέτει μια άχρωμη πινελιά  στην πόλη, κάνοντας  όλα τα χρώματα γκρί.

 Το όρος Βέρμιο είναι κατάφυτο, στους πρόποδες  με καστανιές ,ανεβαίνοντας ψηλότερα δρυς και οξιές, ενώ στην κορυφή πεύκα και έλατα .

Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί για να περιγράψουν την αίσθηση του Χειμώνα, ήρθε και φέτος .

Ανεβαίνουμε τις στροφές του δρόμου μόλις περάσαμε ένα περιφραγμένο κτήμα γεμάτο  αμυγδαλιές . 

Η αμυγδαλιά είναι φυτό της τάξης των ροδανθών , ευδοκιμεί σε μέρη στεγνά και προσήλια , προφυλαγμένα από ανοιξιάτικους παγετούς .

Η πρώιμη άνθηση είναι ΄΄προάγγελος της άνοιξης ΄΄σύμφωνα με τον Θεόφραστο .

Στα παράλια της Μ. Ασίας λεγόταν ΄΄αθασία΄΄. Οι αρχαίοι Εύπολις και Φρύνιχος ( 5ος αιώνας π.Χ. ) θεωρούσαν κάλλιστα τα αμύγδαλα της Νάξου και της Χίου.

Παντού τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν στις πλαγιές και το στέλνουν με χίλιους τρόπους κάτω στον κάμπο .

Σαν από σκηνικό θεάτρου το χιονοδρομικό μας υποδέχεται χωρίς καθόλου κίνηση  μόνοι εμείς , προετοιμασία για πορεία και ορειβασία . Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου όλα έχουν μια διαφάνεια και μια λεπτότητα. Η ψυχή σου αφήνεται στα δίχτυα της πανέμορφης φύσης, παντού κυριαρχεί μια τάξη, βουνά , λιβάδια, χαράδρες, πευκόφυτα δάση.

Οι εικόνες  γίνονται  αέρινες……..

Με το σάκο στον ώμο και τα απαραίτητα η πορεία αρχίζει.

Οδοιπορούμε τώρα δίπλα από την αγκυρα  των σκιέρ . Μπήκαμε στο μονοπάτι .

Καλά σημαδεμένο , περιβάλλεται  από πανύψηλες οξιές  και εκατοντάδες χιλιάδες πεσμένα φύλλα. .

Η ανάβαση αρχίζει.

Μπήκαμε στο δάσος με τις οξιές , κυρίαρχη η σιωπή . Τίποτα δεν ακούγεται μεταφορικά και κυριολεκτικά όλα μοιάζουν έρημα , η μυρωδιά  του φρέσκου αέρα και της οξιάς μας ταξιδεύουν .

Γραμμές  και χρώματα , τα δένδρα, τα ξεχασμένα πουλιά , η μυρωδιά της γης μεθυστική .

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος των πουλιών σε αγκαλιάζουν, οι αισθήσεις αποκτούν άλλες διαστάσεις και το βλέμμα χάνεται μέσα στο απέραντο δάσος.

Ορειβατούμε μέσα  στο δάσος,  - οριστικά διάχυτη σιωπή – πώς να εκφραστείς, πώς να μπορέσεις να χωρέσεις στις λέξεις αυτό το θαύμα της φύσης.

 Κάθε δένδρο είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με το δικό του μητρώο και τις μαρτυρίες των γενιών που έζησαν και πέρασαν δίπλα στον κορμό του.

Τώρα οι αισθήσεις συλλαμβάνουν αυτό τον ανεπανάληπτο θησαυρό, συνεχίζουμε ,     η ίδια αίσθηση η ίδια ελευθερία.

Τα χρώματα  ξεπροβάλλουν μέσα από το αδιαπέραστο δάσος, γύρω μας  οι άλλες βουνοκορφές , Βόρας , Τζένα, Πάικο.

Διαβήκαμε το δάσος και το ξέφωτο ,όλες σχεδόν οι πλαγιές του βουνού  ζωντανεύουν με το φως και δείχνουν αυτή τη σωματική τους διέγερση, λες  και είναι όντα ζωντανά.

Συναντάμε τα πρώτα χιόνια.!

 Τώρα ανάβαση, το ένα ύψωμα διαδέχεται το άλλο , κυματιστά χωρίς τέλος τριγύρω  τοπίο γυμνό από δένδρα, χιόνι παντού …… το παγωμένο χιόνι   δυσκολεύει τις κινήσεις μας .

Η παρουσία της κορυφής επιβλητική χιονισμένη  και απόκοσμη καθώς ένα πέπλο ομίχλης την καλύπτει θαρρείς και είμαστε μέσα σε ταινία , στον άρχοντα των δαχτυλιδιών και πηγαίνουμε στην Μόρντορ.

Η εικόνα της γίνεται ακόμη πιο απειλητική και απόκοσμη όσο την πλησιάζουμε.

Η μαύρη χώρα της Μόρντορ βρισκόταν ανατολικά της Γκόνταρ. Ήταν μια περιοχή σχεδόν τετραγώνου σχήματος, αποκλεισμένη από τα υπόλοιπα τμήματα της μέσης – γης.

Στην κοιλάδα του Ουντούν εγκαταστάθηκε ο μάγος Σάουρον όπου χρησιμοποίησε την μαγεία του.

 Εκεί κατασκεύασε και το Ένα  δαχτυλίδι.

Βρισκόμαστε στην κορυφή μετά από πορεία αρκετής δυσκολίας – λόγω του χιονιού -  μια ματιά γύρω μια ματιά πέρα η φύση στον καλύτερο της εαυτό φρόντισε να τα χωρέσει όλα αρμονικά .

Στο βάθος το Σινιάτσικο όρος ( Άσκιο ) με την γυμνή κορυφή του και  λίγο πιο πίσω η οροσειρά της Πίνδου .

 Ο Όλυμπος χιονισμένος  ξεπροβάλλει  και κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο των ψηλών κορφών , υπάρχει μια επιθυμία στο μυαλό σου , να σταματήσει ο χρόνος .

Κάτω χαμηλά το νερό  σχηματίζει ρυάκια γύρω και μέσα από το μονοπάτι .

Τα πεσμένα φύλλα κάνουν το μονοπάτι γλιστερό .

 Επιστρέφοντας  οι αισθήσεις θα συλλάβουν οπωσδήποτε  αυτό τον θησαυρό γύρω σου , εισπνέοντας τον αέρα , αγγίζοντας το περιβάλλον ,ακούγοντας στους ήχους της φύσης να χαϊδεύουν τις βαθύτερες σκέψεις σου .

Φεύγοντας νοιώθεις ότι πήρες κάτι μαζί σου εικόνες και στιγμές μέσα σε μια απόλυτη ησυχία .

Συγχαρητήρια σε όλους Εμάς !

 Για τους Ορειβάτες Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απ. Μούρτης: Δικαιώνονται οι προσπάθειες, ενισχύεται με 9 νέους αστυνομικούς η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας

Απ. Μούρτης: Δικαιώνονται οι προσπάθειες, ενισχύεται...

Για σημαντική ενίσχυση, φέτος, της Διεύθυνσης...

Ευχαριστήρια επιστολή του Μητροπολίτη προς τον Πρωθυπουργό

Ευχαριστήρια επιστολή του Μητροπολίτη προς τον...

Βέροια, 31 Ἰανουαρίου 2026Πρός Τόν Ἐξοχώτατον...

Ο αγώνας κατά του καρκίνου μια διαρκής παρακαταθήκη

Ο αγώνας κατά του καρκίνου μια διαρκής παρακαταθήκη

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Με πρωτοβουλία της...

Συλλυπητήρια της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για τον θάνατο του Γιώργου Παρχαρίδη

Συλλυπητήρια της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για τον...

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο της  Ευξείνου...

Με στόχο την εμπορική του εκμετάλλευση, προς όφελος της περιοχής… Διεθνή Διαγωνισμό για ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου «Βέρμιον» στον Άγιο Νικόλαο, προκηρύσσει ο Δήμος Νάουσας -Τα βασικά στοιχεία, τους οικονομικούς όρους και τα κριτήρια αξιολόγησης, ανέ

Με στόχο την εμπορική του εκμετάλλευση, προς όφελος...

Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάθεση Σύμβασης...

Τάσος Μπαρτζώκας: 18 νέες θέσεις προσωπικού σε δομές Υγείας στην Ημαθία

Τάσος Μπαρτζώκας: 18 νέες θέσεις προσωπικού σε δομές...

 Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης:  «Σημαντική ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ημαθίας με 10 νέες θέσεις  μόνιμου προσωπικού» – Καρποφόρησε η σχετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Σημαντική ενίσχυση του ΕΚΑΒ...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας και...

Τι απαντά το Υπουργείο στον Β. Κοτίδη, για την εξομοίωση και ένταξη  τρίτεκνων εκπαιδευτικών  στην κατηγορία των πολύτεκνων

Τι απαντά το Υπουργείο στον Β. Κοτίδη, για την...

Στην ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με απόφαση του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, σήμερα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια)...

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...