ΕΛΛΑΔΑ

Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο το 4ο Εργασιακό Συνέδριο της MANDYNAMIC – MD Forum Παρουσία της Υπουργού Εργασίας, κας Κεραμέως και του Διοικητή της ΤτΕ, κου. Στουρνάρα

Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο το 4ο Εργασιακό Συνέδριο της MANDYNAMIC – MD Forum Παρουσία της Υπουργού Εργασίας, κας Κεραμέως και του Διοικητή της ΤτΕ, κου. Στουρνάρα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Εργασιακό Συνέδριο της MANDYNAMIC, MD Forum 4, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα «Η εργασία μετά την AI – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο». Το MD Forum, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για τον διάλογο γύρω από την εργασία, τις δεξιότητες και το μέλλον της απασχόλησης, συγκέντρωσε εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, θεσμικούς φορείς και στελέχη της αγοράς εργασίας, σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πολιτείας και της οικονομίας στη μετάβαση προς το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι του Mega Channel, κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος και κα. Ανθή Βούλγαρη. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Άννα Ευθυμίου, ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Τσιόδρας, ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης (Πέλλας), ο Πρέσβηςμ των Φιλιππίνων, AE G.E. Palec, ο Α’ Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, κ. Π. Κοκκόρης, η Δ/ντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Κρήτης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κα. Χ. Τσακτσίρα και ο Γεν. Δ/ντής Εισφορών του ΕΦΚΑ, κ. Δ. Παπαχρήστου.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι “μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2025 είχαμε πάνω από 188.000 νέες θέσεις εργασίας». «Θα ήθελα να εκφράσω τρεις σκέψεις για το θέμα του Συνεδρίου: Πρώτον, η ΤΝ συνοδεύεται από προκλήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από την πολιτεία. Έχουμε ήδη 450.000 ωφελούμενους που έχουν καταρτιστεί κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Δεύτερον, η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους προχωράει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιοποίηση των χειρόγραφων καρτελών ενσήμων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη απονομή συντάξεων. Τρίτον, προτεραιότητα είναι η προστασία του ανθρώπου και η παράλληλη αξιοποίηση των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης. Μαζί, πολιτεία και κοινωνικοί εταίροι, πετύχαμε μία ιστορική εθνική συμφωνία σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν την αγορά εργασίας. Έναν ριζικό μετασχηματισμό, όπως είναι η ΤΝ, οφείλουμε να τον συζητάμε όλοι μαζί». Κλείνοντας η Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της 5ης δράσης του Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη και στις επαγγελματικές ευκαιρίες που πλέον προσφέρει η χώρα μας στους Έλληνες του εξωτικού, οι οποίοι επιλέγουν να επιστρέψουν.

 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε το 4ο Εργασιακό Συνέδριο MD Forum, «ένα από τα συνέδρια με τη μεγαλύτερη επίδραση για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Το φετινό θέμα του συνεδρίου αγγίζει καίρια ζητήματα για την οικονομία, την κοινωνία και τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των μετασχηματισμών που ήδη διαμορφώνουν το παρόν και προδιαγράφουν το μέλλον». Παράλληλα, ανέδειξε πέντε κρίσιμες διαστάσεις που διαμορφώνουν την εργασία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης: «Πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη μεταβάλλει ουσιαστικά τη ζήτηση εργασίας και ανοίγει το δρόμο για ανασχεδιασμό των καθηκόντων και ανάπτυξη συμπληρωματικών δεξιοτήτων. Δεύτερον, η καθαρή επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας εξαρτάται από την ισορροπία ανάμεσα στην υποκατάσταση εργαζομένων και τη δημιουργία νέων καθηκόντων. Τρίτον, η δημογραφική γήρανση ενισχύει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας και στο συνολικό προϊόν. Τέταρτον, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανόν να επηρεάζει τις μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες. Πέμπτον, από την οπτική γωνία των κεντρικών τραπεζών, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς τεχνολογική εξέλιξη, αλλά έναν παράγοντα με δυνητικά βαθιές επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δυναμική της παραγωγικότητας». (ολόκληρη η ομιλία του στο link: www.bankofgreece.gr/enimerosi/grafeio-typoy)

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις υπήρξαν στη συζήτηση του panel με θέμα «Η Ηγεσία στο νέο εργασιακό περιβάλλον». Ο κ. Θεοφάνης Βουτσαράς, Group General Manager of HR της Motor Oil, δήλωσε: “Ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στην καρδιά μιας ιστορικής μετάβασης. Η τεχνολογία και το Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που παράγουμε, διαχειριζόμαστε και καταναλώνουμε ενέργεια. Όμως ο πραγματικός καταλύτης αυτής της αλλαγής παραμένουν οι άνθρωποι. Η πρόκληση για την ηγεσία σήμερα δεν είναι απλώς να υιοθετήσει νέα εργαλεία, αλλά να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον ευελιξίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, όπου διαφορετικές γενιές και κουλτούρες συνυπάρχουν και εξελίσσονται μαζί. Χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο για να ενισχύσει τον άνθρωπο, να τον απελευθερώσει από την πολυπλοκότητα και να του δώσει χώρο να καινοτομήσει. Στον κόσμο της ενέργειας, το μέλλον δεν παράγεται μόνο από συστήματα και υποδομές. Παράγεται από ανθρώπους που μαθαίνουν, προσαρμόζονται και ηγούνται με αξίες.”

Η κα. Έλενα Στάσση, Chief People Officer της Qualco Group, σχολίασε: "Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η αληθινή ηγεσία δεν αντικαθίσταται από αλγορίθμους. Χτίζεται πάνω στην ανθρώπινη κρίση, την ηθική ευθύνη και την ενσυναίσθηση. Οι ηγέτες καλούνται να μετατρέψουν την τεχνολογία σε δύναμη προόδου, εμπιστοσύνης και ουσιαστικής αξίας για τους ανθρώπους και τους οργανισμούς."

Ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Executive General Manager, Chief HR & Group Change Officer της Τράπεζας Πειραιώς, πρόσθεσε: «Η Gen AI δεν αποτελεί απλώς την επόμενη τεχνολογική εξέλιξη, αλλά έναν πραγματικό καταλύτη παραγωγικότητας, όταν διαχέεται σε όλο τον οργανισμό και χρησιμοποιείται με τρόπο που ενισχύει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των ανθρώπων. Η πρόκληση δεν είναι η υιοθέτηση της τεχνολογίας, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη της μηχανής και την ανθρώπινη κρίση.»

Ο κ. Κωνταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας & Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε σχετικά με το μέγεθος της αγοράς εργασίας που μπορεί να αντικατασταθεί από AI σύμφωνα με τον δείκτη Iceberg των ΗΠΑ: «Η μελέτη του MIT (Project Iceberg) εκτιμά ότι η AI σήμερα μπορεί να αναλάβει εργασίες αντίστοιχες με περίπου 11.7% του συνολικού εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 18 εκατ. θέσεις εργασίας σε όρους εργασιακού «όγκου». Η οικονομική αξία που αυτό αντιπροσωπεύει είναι περίπου $1.2 τρισ. (ετήσιο κόστος μισθών). Η μελέτη αυτή δίνει έμφαση στο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά ότι οι αντίστοιχες εργασιακές εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλάζοντας τον τρόπο απασχόλησης», ενώ πρόσθεσε ότι «και στην ελληνική αγορά εργασίας θα υπάρξουν αντίστοιχες επιδράσεις, καθότι πολλές δεξιότητες θα αντικατασταθούν, όπως για παράδειγμα η παροχή λογιστικών υπηρεσιών, τα call centers, η υποστήριξη πωλήσεων και οι νομικές υπηρεσίες, ενώ τα χειρωνακτικά επαγγέλματα επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος & CEO MANDYNAMIC κος. Νίκου Πέτρος, σχολίασε: «Η έλλειψη προσωπικού, εξειδικευμένου και ανειδίκευτου, αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τις περισσότερες επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε. Για το λόγο αυτό αυξάνουμε τις συνεργασίες μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται για το μέλλον της αγοράς εργασίας είναι πολλές και αντικρουόμενες. Από τη μια πλευρά, το δημογραφικό προκαλεί έντονη ανησυχία, με μόλις 55.000 γεννήσεις, απέναντι σε πάνω από 200.000 νέους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή κορυφαίες διεθνείς φωνές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας «φούσκας» γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μπροστά σε όλα αυτά, το κρίσιμο ερώτημα είναι: Είμαστε, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, έτοιμοι να κινηθούμε με ευελιξία και ανθεκτικότητα σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο»;

Στην παρουσίαση της εταιρείας από τον Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της MANDYNAMIC, κ. Ιωάννη Μπουζούρη τονίστηκε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά να αναβαθμίσει τον ρόλο του, επαναπροσδιορίζοντας την παραγωγικότητα, τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα. Όπως επισημάνθηκε, η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας εποχής δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά η εμπιστοσύνη και η ομαλή μετάβαση των ανθρώπων σε νέα μοντέλα εργασίας. Όπως κάθε χρόνο στο MD Forum η εταιρεία παρουσίασε τις τάσεις της αγοράς εργασίας για το επόμενο διάστημα οι οποίες αναμένεται να είναι:  η αναδιάρθρωση δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι-πολλαπλασιαστές, η άνιση ανάπτυξη ειδικοτήτων ανά κλάδο, η ανάγκη για εργατικό δυναμικό (blue collar) και ο εργαζόμενος new-collar, οι προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες και η εξατομικευμένη εμπειρία εργαζομένου.


Σχετικά με τη MANDYNAMIC

Η MANDYNAMIC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στην αναζήτηση και διάθεση προσωπικού. Στην πολυετή πορεία της, συνεργάζεται με περισσότερες από 3.700 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και έχει διαθέσει πάνω από 90.000 εργαζόμενους, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

 www.mandynamic.gr
 Τ: 211 4141000, 2381 101171
 press@mandynamic.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ  Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση των Με

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025 AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ...

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με...

Ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύθηκαν από υπουργούς Απαγόρευση πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών -Για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού και την προάσπιση της ψυχικής ισορροπίας των νέων

Ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύθηκαν...

Με ένα βίντεο που ανέβασε χθες Μ. Τετάρτη, στο TikTok, ο...

Ινστιτούτο Εμπορίου της ΕΣΕΕ: Από 107,20 έως 156,20 ευρώ  η εκτίμηση  του κόστους για το φετινό Πασχαλινό τραπέζι -Χρήσιμες συμβουλές του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές

Ινστιτούτο Εμπορίου της ΕΣΕΕ: Από 107,20 έως 156,20 ευρώ η...

Ακριβότερα κατά 7,8% έως 9,3% θα κοστίσει φέτος το...

Επιτροπή δεοντολογίας: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιτροπή δεοντολογίας: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας...

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας των 11 εν ενεργεία...

Στο χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ:  Πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, μετά τις εκλογές του 2027

Στο χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ: ...

Μητσοτάκης: «Όποιος εκλέγεται με σταυρό, διατηρεί...

Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές στην Κυβέρνηση Μ. Σχοινάς, Ε. Τουρνάς και Μ. Λαζαρίδης στη νέα σύνθεση, μετά την παραίτηση Τσιάρα, Κεφαλογιάννη και  Βαρτζόπουλου -Εξελίξεις πυροδοτούν οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές στην Κυβέρνηση Μ....

Την νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ο...

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -Ποια ονόματα περιλαμβάνει η δικογραφία  -Π. Μαρινάκης: Η ανακοίνωση συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών για τις...

Την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών ζητά από...

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων:   Έντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των Περιφερειακών ΜΜΕ από την κάλυψη της δίκης των Τεμπών

Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων: ...

Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...