Με βασικό σκοπό τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις σοβαρές οικονομικές ζημιές που υπέστησαν το έτος 2025 πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες όπως κεράσια, μήλα, αχλάδια κ.α, από αίτια μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά, επισκέφθηκαν τα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, οι Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των συγκεκριμένων καλλιεργειών, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι το έτος 2025 επλήγησαν σημαντικά από προανθικό παγετό και ακαρπία, δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και ως εκ τούτου έμειναν εκτός της διαδικασίας αποζημίωσης, σε αντίθεση με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα.
Οι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Τζαμτζής τόνισαν ότι πρόκειται για μια σοβαρή αδικία εις βάρος των παραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική απώλεια εισοδήματος και αυξημένο κόστος παραγωγής. Ζήτησαν την άμεση επανεξέταση των στοιχείων, την αναγνώριση των ζημιών και την ένταξη των καλλιεργειών σε καθεστώς οικονομικών αποζημιώσεων.
Όπως υπογράμμισαν, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα και θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους προς κάθε αρμόδιο φορέα, μέχρι να δοθεί δίκαιη και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Σημειωτέο, ότι οι Ακρίτες κερασοπαραγωγοί Πέλλας – Ημαθίας, έστειλαν προ ημερών, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη για τον τερματισμό της κοροϊδίας και την άμεση αποζημίωσή τους. Όπως αναφέρουν δεν έχουν λάβει ακόμα, καμία ξεκάθαρη απάντηση στο αν έχει κατατεθεί ή όχι αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των κερασιών, η ζημιά των οποίων ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.





