Βασίλης Κορκίδης: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι Ευρώπη

Βασίλης Κορκίδης: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι Ευρώπη

Βαθύς γνώστης των προβλημάτων της  μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου  στην Βέροια για να αναπτύξει την πρόταση της ΕΣΕΕ για ανοικτά βιοκλιματικά εμπορικά κέντρα, μια πρόταση που αν κατατεθεί στον προβλεπόμενο χρόνο, μπορεί να αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 8.000.000 ευρώ, το οποίο θα αλλάξει σημαντικά την παραδοσιακή αγορά της πόλης. Ο κ. Κορκίδης σε εντυπωσιάζει με την ευρύτητα των γνώσεων του, αλλά και τις προτάσεις που καταθέτει  για την επίλυση φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν τις  678.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέμειναν στην χώρα μας,  στη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης, από τις 830.000 που υφίσταντο πριν το 2010. Σταχυολογήσαμε μερικές από τις θέσεις του, οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ να εισακουστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να πάμε στα κέντρα των αποφάσεων για να διεκδικήσουμε λύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με επενδυτικά προγράμματα που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης της τάξης του 50% του συνολικού σχεδίου, όταν οι τράπεζες τα χορηγούσαν με επιτόκια της τάξης του 8,5%.

Στόχος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μια από τις 23.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβει έναν από τους 26.000.000 ανέργους θα λύναμε το πρόβλημα της μη απασχόλησης. Το ίδιο και στην χώρα μας. Αν κάθε μια από τις 686.000 επιχειρήσεις, που απέμειναν από τις 830.000 πριν την κρίση, προσλάμβαναν έναν άνεργο, θα είχαμε μειώσει την ανεργία κατά 50%.

Σε μια περίοδο ύφεσης δεν αυξάνεις ποτέ τους φόρους. Εκεί που ήμασταν σε φορολογικούς συντελεστές 20% και μετά από το Ζάππειο 1,2 και 3 με συζητήσεις για σταθερό φόρο του 15%, φθάσαμε σε συντελεστές του 26 και του 33%.Δεν ξέρουμε αν είχαμε κέρδη ως επιχειρήσεις το 2012 και το 2013, αφού πληρώσαμε ένα κάρο αναδρομικούς φόρους. Αυτή είναι ελληνική πατέντα και δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.

Μέσα σε 15 μήνες αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κατά 13 δις ευρώ. Έχουμε φτάσει στα 67.5 δις ευρώ ανείσπρακτους φόρους, στα 17 δις ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ 72 δις ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης τους. Αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το εσωτερικό χρέος της αγοράς, τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε και το εξωτερικό χρέος. Πρέπει να καθορίσουμε επιχειρήσεις που πριν το 2009 δεν είχαν καμιά οφειλή, οι οποίες θα έχουν 4 χρόνια πάγωμα στην αποπληρωμή των δανείων τους, 100 δόσεις για τις εισφορές στο ΙΚΑ και πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλομένων δικών τους εισφορών στον ΟΑΕΕ, κεφάλαιο το οποίο θα εξοφλείται είτε με μικρότερη σύνταξη στους δικαιούχους, είτε με την καταβολή του πριν την συνταξιοδότηση τους. Αν το κάνουμε από τους 374.000 σημερινούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ  μπορέσουν να πληρώσουν από εδώ και πέρα τις εισφορές τους, το 70% εξ αυτών, το ταμείο μας θα λάβει 1,2 ευρώ. Δεν συμφέρει σε κανένα να χρεοκοπήσει ο ΟΑΕΕ, γιατί η εγγυημένη σύνταξη είναι μόλις 360 ευρώ. Πρέπει η κυβέρνηση να προνοήσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  για αυτούς που χρωστούν στον ΟΑΕΕ μόλις δυο μήνες και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγεία.Χρειάζονται μόλις δυο ταμεία στην χώρα. Ένα των εργοδοτών και ένα των εργαζομένων. Για να εφαρμοστούν όλα αυτά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να είμαστε πιο διεκδικητικοί μ ε την Τρόικα.

Για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να προϋπάρξει σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επί τέσσερα χρόνια συζητούμε το μοντέλο ανάπτυξης και δεν έχουμε καταλήξει ως χώρα. Δυο είναι οι βασικοί πυλώνες της. Η θάλασσα και η αγροτική οικονομία. Πρέπει τα αγροτικά μας προϊόντα να πάρουν υπεραξία να αποκτήσουν brand name. Πρέπει να πάμε στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και όχι ανάγκης. Έχουμε καταθέσει ως ελληνικό εμπόριο 21 στόχους, όσοι και οι ευρωβουλευτές που εκλέγει η χώρα μας.

Όσο λιγότερες χειραψίες έχουν οι επιχειρήσεις με το κράτος, τόσο το καλύτερο. Η χειραψία κοστίζει. Το χρήμα δεν είναι δημόσιο, είναι ιδιωτικό.

Είμαι υπέρ του οράματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα οι διαδικασίες ενοποίησης . Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι Ευρώπη.

Για να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις. Ο μέσος όρος της δαπάνης υγείας ανά άτομο στην χώρα μας είναι 1.516 ευρώ, όταν στην Ευρώπη είναι 3.060 ευρώ. Οι κοινωνικές δαπάνες ( επιδόματα, δαπάνες αναπηρίας κ.α) είναι στο 22% του ΑΕΠ μας, έναντι  του 23% της Ευρώπης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας απώλεσε 60 δις ευρώ από το ΑΕΠ της, την τελευταία τετραετία ( από τα 240 δις ευρώ στα 180) τα οποία περικόπηκαν από τις κοινωνικές δαπάνες»

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός στο Αιγίνιο, αισθητός και στην Ημαθία

Σεισμός στο Αιγίνιο, αισθητός και στην Ημαθία

Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές της Black Friday

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές της Black Friday

Να κάνουν έρευνα αγοράς οι καταναλωτές, ώστε να...

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Για ανάκαμψη της αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο...

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός από αύριο Δευτέρα, όμως...

Στο ένα δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 - Ποιοι το δικαιούνται

Στο ένα δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 - Ποιοι...

Στο ένα δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει εφέτος...

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννα Τζάκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά...

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο καιρός

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:47 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Αιγίνιο και έγινε αισθητός και στην Ημαθία.Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου...

Να κάνουν έρευνα αγοράς οι καταναλωτές, ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό, συστήνει ο Συνήγορος του...

Για ανάκαμψη της αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο ανάλυση της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται άνοδος των τιμών για τα οικιστικά ακίνητα κι ενδυνάμωση της οικοδομικής...