Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας επέστρεψαν από εκπαιδευτική εκδρομή στη Βουλγαρία

Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας επέστρεψαν από εκπαιδευτική εκδρομή στη Βουλγαρία

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν οι 5 μαθητές και οι 3 καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας έπειτα από την επίσκεψή τους στην πόλη Πίρντοπ της γειτονικής Βουλγαρίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: «Imagine there\'s no countries... We all live in a yellow submarine... Why don\'t we paint it blue? With respect for our pasts and enjoying the present - let\'s sail for Europe of the future».

 

Το ταξίδι στη Βουλγαρία ήταν το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του προγράμματος που διήρκεσε δυο χρόνια. Προηγήθηκαν τα ταξίδια στο Ριντολτόβι της Πολωνίας, στο Ζόγκουλντακ της Τουρκίας και στη Νικότερα της Ιταλίας. Δυο χρόνια που προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις σε μαθητές και καθηγητές και ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Το ταξίδι ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Απριλίου και διήρκεσε έξι ημέρες κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τις εργασίες του προγράμματος που σ\' αυτή την επίσκεψη είχε ως θέμα τον παραδοσιακό χορό αλλά και να απολαύσουμε την φιλοξενία των Βουλγάρων εταίρων που έκαναν το παν για να μας προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή και να μας παρουσιάσουν όσο πιο πολλά αξιοθέατα μπορούσαν στον σύντομο χρόνο που διαθέταμε.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την τελετή καλωσορίσματος και την περιήγηση στο σχολείο της πόλης και το καλωσόρισμα συνεχίστηκε στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο της πόλης. Ακολούθησε επίσκεψη στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού κι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα παρακολουθήσαμε μια σχολική παράσταση στο κέντρο πολιτισμού της πόλης κατά την οποία οι μαθητές του Λυκείου αναπαράστησαν τοπικά έθιμα ,χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα τραγούδια προσφέροντας απολαυστικές στιγμές στους θεατές που τους χειροκρότησαν θερμά.

 

Τις επόμενες δυο μέρες επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της χώρας την Σόφια, όπου ξεναγηθήκαμε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης όπου εκτίθενται πλήθος αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα που αποδεικνύουν την κοινή μας ιστορία. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης με το πανεπιστήμιο, τον επιβλητικό ναό του Λέφσκι με τον χρυσό τρούλο, το προεδρικό μέγαρο και πολλές ιστορικές εκκλησίες. Η επόμενη εκδρομή μας ήταν στην πόλη Πλόβντιβ ή αλλιώς Φιλιππούπολη όπως είναι γνωστή. Μια πανέμορφη πόλη με πολλές εκπλήξεις και πολλά αξιοθέατα κυρίως στην παλιά πόλη όπου μπορεί κανείς περιδιαβαίνοντας τα πετρόκτιστα καλντερίμια να θαυμάσει ένα άριστα διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά, το ρωμαϊκό τείχος, βυζαντινές εκκλησίες. Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης με τα εμπορικά καταστήματα και τις καφετερίες αφήνει τον επισκέπτη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επισκεφτήκαμε στη συνέχεια την πόλη Χισάρια – αρχαία Διοκλητιανούπολη- η οποία περιτριγυρίζεται από ρωμαϊκό τείχος και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών λόγω των ιαματικών λουτρών που διαθέτει . Επίσης επισκεφτήκαμε  το ιστορικό χωριό Στάροσελ όπου βρέθηκε εντυπωσιακός αρχαίος τάφος και σήμερα παράγει υπέροχο κρασί.

Πραγματοποιήσαμε τέλος τις εργασίες του προγράμματος κατά τις οποίες οι μαθητές φορώντας παραδοσιακές φορεσιές παρουσίασαν δημοτικούς χορούς της χώρας τους και τους δίδαξαν στους υπόλοιπους μαθητές.

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κέρδος που αποκομίζουν μαθητές και καθηγητές από τα προγράμματα αυτά που προσφέρουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε και να βιώσουμε πολύπλευρα τον τρόπο ζωής, την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Λαογραφικό Τμήμα της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και πιο συγκεκριμένα τον κ. Καμπούρη Ιωάννη και τον κ. Σταυρίδη Αθανάσιο καθώς επίσης και τον Σύλλογο των Βλάχων και τον κ. Πίσκο Δημήτριο για την ευγενή καλοσύνη τους να μας δανείσουν παραδοσιακές φορεσιές με τις οποίες παρουσιάσαμε το χορό μας που ήταν ο συρτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...