ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εβδομάδα Comenius στο δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Όνειρο ήτανε…

Εβδομάδα Comenius στο δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Όνειρο ήτανε…

Μια ονειρεμένη βδομάδα ζήσανε μαθητές, δάσκαλοι και γονείς  του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας φιλοξενώντας 30 περίπου παιδιά και εκπαιδευτικούς από 6 σχολεία της Ευρώπης.

 

Μια προετοιμασία που κράτησε πάνω από 4-5 μήνες (ανακαίνιση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του σχολείου, υλικοτεχνική υποδομή…)είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, χάρη στην συντονισμένη ενεργοποίηση φορέων και ιδιωτών (Δήμος, Σχολική επιτροπή, Αντιδημαρχία Παιδείας, Τεχνικές υπηρεσίες, Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνεταιριστικό εργοστάσιο, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, γονείς, χωριανοί, ακόμη και τα ίδια τα παιδιά…).

Το σχολείο μεταμορφώθηκε. Έγινε ένα σύγχρονο, ελκυστικό, ευχάριστο, λειτουργικό διδακτήριο, αντάξιο για τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές που φιλοξενεί.

Και ήρθαν οι Ευρωπαίοι και αντάμειψαν τις προσπάθειές μας με τα επιφωνήματά τους και τον έκδηλο ενθουσιασμό τους για ότι έβλεπαν.

Αλλά το όνειρο δε σταματά στα άψυχα.

Η δουλειά εκπαιδευτικών (Comenius team) και διεύθυνσης του σχολείου είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ένα άρτιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα  υποδοχής και καλωσορίσματος, δράσεων, θεατρικών δρώμενων αλλά και εξαιρετικών παρουσιάσεων-διδασκαλιών, τις οποίες παρακολούθησαν οι φιλοξενούμενοι και συμμετείχαν και οι ίδιοι με παιδικό ενθουσιασμό.

Τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών εμπλούτισε με την εμπειρία της και τη μοναδική ικανότητα επαφής με τα παιδιά η εξαιρετική μουσικός της πόλης μας, κα Έυα Ιεροπούλου με την ταλαντούχα κόρη της Νεφέλη, καθώς και η συγγραφέας-μητέρα του συλλόγου μας, κα Σοφία Τσιάμη, παρουσιάζοντας (και στα Αγγλικά, και μάλιστα έγινε ειδική έκδοση στα Αγγλικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος) το εξαιρετικό βιβλίο της «Ένα αγόρι…ένας ψαράς…δυο όνειρα».

Η παραμονή στο χώρο του σχολείου έκλεισε με τη δεντροφύτευση ελαιόδεντρων, σύμβολο της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, (ένα δέντρο για κάθε χώρα), κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκαν πιστοποιητικά υιοθεσίας και φροντίδας των δέντρων με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξή τους.

 

Το όνειρο συνέχισε ταξιδεύοντας.

Ακολούθησαν δυο ταξίδια, σε Θεσσαλονίκη-Περαία και Μετέωρα, αλλά και επισκέψεις στο Μουσείο Βεργίνας, στη Σχολή Αριστοτέλη στη Νάουσα, στο Λευκό Πύργο, (στα κάστρα…), στη Μονή Βαρλαάμ, όπου οι επισκέπτες πήραν μια γεύση από την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την Παράδοση, την Τέχνη αλλά και τη μοναδική φυσική ομορφιά της χώρας μας.

Γεύση επίσης πήραν και από την ελληνική γαστρονομία, όπου είχε προγραμματιστεί να δοκιμάσουν ότι αντιπροσωπεύει τη χώρα μας, ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα ελληνικά κρασιά και τσίπουρα (γευσιγνωσία  στο κτήμα Δαλαμάρα, στη Νάουσα).

Τέλος δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το προγραμματικό πλάνο και ο εξαίσιος ουρανός της χώρας μας. Είτε με τη βοήθεια της τύχης (σε μια μέρα βλέπαμε να εναλλάσσονται ήλιος, βροχή, ουράνια τόξα, μονά, διπλά, σύννεφα ζωγραφιές, απόλυτη ηλιοφάνεια…) αλλά και με την οργάνωση βραδιάς αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπιο και με τη βοήθεια του καθηγητή και ειδικού στο αντικείμενο της αστροπαρατήρησης, κου Τομπουλίδη.

Η μοναδικότητα του Έλληνα οικοδεσπότη και της Ελληνικής φιλοξενίας έγινε αποδεκτή απ’ όλους, ακόμη και από τους πιο ψυχρούς (θεωρητικά) Βόρειους, όταν εκτός προγράμματος φιλοξενήθηκαν όλες οι αποστολές σε σπίτι μέλους της ομάδας Comenius όπου τους επιφυλάχθηκε ένα απόλυτα ελληνικό, παραδοσιακό τραπέζι, ένα αυθεντικό γλέντι με χορούς, τραγούδια, αρνιά στη σούβλα και ξέχειλη ελληνική ψυχή.

 

Τα δάκρυα του αποχωρισμού ήταν η απάντηση των φιλοξενούμενων σε όσα είδαν, έζησαν και ένοιωσαν στη χώρα μας, στην πόλη μας, στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων πρόσφερε είδη ένδυσης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βέροιας

Το 3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων πρόσφερε είδη ένδυσης στο...

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, Βαθμοφόροι και μέλη του...

6ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας: Από 27 -30 Αυγούστου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας

6ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας: Από 27...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας με...

Πανηγυρίζει στη Βέροια ο ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας Απόστολος των Εθνών Παύλος (Φωτό - Βίντεο)

Πανηγυρίζει στη Βέροια ο ιδρυτής της τοπικής...

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου το πρωί στον πανηγυρίζοντα...

Ενθρονίζεται και επίσημα Ηγούμενος στη Μονή Καλλίπετρας Βέροιας ο Αρχιμ. Παλαμάς

Ενθρονίζεται και επίσημα Ηγούμενος στη Μονή...

Επίσημη ενθρόνιση του Ηγουμένου της Μονής Καλλίπετρας...

Τα «Παιδιά της Άνοιξης» στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Τα «Παιδιά της Άνοιξης» στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Την Πέμπτη 25/6/2020, τα «Παιδιά της Άνοιξης» ...

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Βέροιας πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στο Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών...

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής...

Ξεκινάει αρχές Ιουλίου το πολιτιστικό καλοκαίρι στο Δήμο Βέροιας, με φιλόδοξη «εύηχη πόλη» τον Σεπτέμβριο!

Ξεκινάει αρχές Ιουλίου το πολιτιστικό καλοκαίρι στο...

-Για τις φετινές εκδηλώσεις μίλησε στον ΑΚΟΥ 99.6 ο...

H 5η Αγέλη Λυκοπούλων Βέροιας στο Μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού του Let’s do it Greece

H 5η Αγέλη Λυκοπούλων Βέροιας στο Μεγαλύτερο Green Challenge...

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 5ο Σύστημα Προσκόπων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου το Vespa Club Veria έκοψε την πίτα του, παρέα με την λέσχη "Φίλων Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" σε τοπική ταβέρνα της πόλης. Live μουσική, πολύ καλό φαγητό, ποτό, δωράκια για τους τυχερούς,...