Καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα,  αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ΟΚΑΝΑ και ΔΕΥΑΒ  και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ΟΚΑΝΑ και ΔΕΥΑΒ και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Στις 3 χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και το ενδιαφέρον εστιάστηκε και πάλι στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στις ερωτήσεις των συμβούλων και στις τοποθετήσεις της Δημάρχου που αναφέρθηκε στην πιστοποίηση των παιδικών χαρών για τις οποίες χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ,  όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα για την αυτοδιοίκηση έχουμε νόμους Ελβετίας και χρηματοδοτήσεις, Ουγκάντας.  Αναφέρθηκε επίσης στο εκλογικό επίδομα το οποίο χαρακτήρισε σκανδαλωδώς δυσανάλογο για τους υπαλλήλους, ανάλογα με τον φορέα, αφού στα Υπουργεία παίρνουν 3.550 ευρώ, στις Περιφέρειες 2.500 ευρώ και στους Δήμους μόνο 223 ευρώ παρά τον όγκο της δουλειάς. 

Στις ερωτήσεις των συμβούλων η κ. Σοφρόνωφ αναφέρθηκε στις κατασκευές στο έξω τμήμα της Εληάς ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα σκουπίδια που «βρίσκονται παντού» όπως είπε, στις παιδικές χαρές καθώς και στα χωριά κυρίως με τις συσκευασίες φαρμάκων που μένουν πεταμένες και ανοιχτές. Ζήτησε λοιπόν να γίνουν παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και του Δήμου στο θέμα αυτό.  Αναφέρθηκε επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται από τα μαγαζιά τονίζοντας ότι καταλαβαίνει την αναγκαιότητα να βγει ο κόσμος έξω, αλλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, μια χρυσή τομή, προς όφελος των συνδημοτών μας. Ρώτησε επίσης για την επιβίωση των κοινωνικών δομών του Δήμου των οποίων οι πόροι είναι μειωμένοι και αναμένονται κι άλλες περικοπές. «Οι ανάγκες όμως αυξάνονται και εδώ έχουν ευθύνες και η ΚΕΔΕ ώστε να εξεταστεί το θέμα». Για το τμήμα του ΟΚΑΝΑ που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Βέροιας ανέφερε ότι  δεν έχει προσωπικό, λειτουργεί τύποις και όχι επί της ουσίας.  

Για τις κατασκευές ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα ενώ ο κ. Κορωνάς ανέφερε, όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, ότι από τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει έλεγχος βεβαίωσης παραβάσεων.  «Το μόνο που μπορούμε είναι να επιβάλλονται τα διοικητικά μέτρα της Αστυνομίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει και το Δημοτικό Συμβούλιο τον κανονισμό. «Η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει το μέγεθος των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρξει μια εξομάλυνση μεταξύ εμπορικού συλλόγου – μαγαζιών και καταναλωτών» . 

Για την καθαριότητα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι υπάλληλοι κάνουν τη δουλειά τους όσο μπορούν, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, όπως και ότι  ο κανονισμός καθαριότητας βγήκε ενώ ο Δήμος βγάζει επίσης συνέχεια ανακοινώσεις αλλά το θέμα εξακολουθεί. «Τα σκουπίδια είναι δικά μας αλλά δυστυχώς όταν τα βγάζουμε από το σπίτι δεν μας νοιάζει που πάνε και τι θα γίνει έξω. Δεν υπάρχουν χρήματα για νέους κάδους και κάνουμε ότι μπορούμε με τη συντήρηση, όμως, κανένας πολίτης δεν θέλει να συμμορφωθεί». Οσο για τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων ανέφερε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο και είναι αδίκημα να τις πετάει κάποιος όπου νάναι. «Το έχουμε πει στους αγρότες πώς να το διαχειρίζονται αλλά…». Πρόσθεσε επίσης ότι τα πρόστιμα δεν είναι δυνατόν να δίνονται από τον Δήμο μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε «να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις κανονιστικές αποφάσεις σε όποιο βαθμό μπορούμε. Ενημερώνουμε συνέχεια και πολίτες και καταστηματάρχες αλλά όπως αποδεικνύεται δεν μπορούν να κρατήσουν τις συμφωνίες. Νομίζω ότι τελικά μόνο την γλώσσα των προστίμων καταλαβαίνει ο κόσμος».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιούντας ζήτησε ένα έντυπο που να φαίνονται οι παρουσίες και απουσίες των συναδέλφων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων.  

Ο κ. Μελιόπουλος ρώτησε για την μετατροπή του γηπέδου μπάσκετ σε χώρο αγωνισμάτων για τα οποία στρώθηκε ο χώρος με άμμο και ζήτησε να γίνουν μετακινήσεις των αστικών για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών. Επίσης αναφέρθηκε και στην αντιπυρική προστασία και στην χρήση των κονδυλίων. 

Ο κ. Παυλίδης εκ μέρους του ΚΑΠΑ είπε ότι χρειάστηκε να στρωθεί άμμος στο μπάσκετ για τους αγώνες μπιτς βόλει για να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις και ότι ακολούθησαν και άλλες δύο δραστηριότητες στο χώρο αυτό. «Κάναμε έγγραφα για να αποκατασταθεί ο χώρος και ο τάπητας»  αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τα δύο βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οσο για τα έξοδα που έγιναν ήταν τα χρήματα για τα κύπελλα, τα μετάλλια και δύο μπάνερ.  Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ο μόνος, είπε, σταθμός που μπορούσε να ανοίξει ήταν στο Μακροχώρι γι’ αυτό μπήκε λεωφορειάκι. 

Για το θέμα της πυροπροστασίας ο κ. Λυκοστράτης απάντησε ότι «την κατανομή την ψηφίσαμε και ήταν ξεκάθαρο πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα» τονίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία. 

Ο κ. Αγγέλογλου θύμισε την άποψη που εξέφρασε και σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια να μεταδίδονται ηχητικά οι συνεδριάσεις. «Δεν το πράξατε και θα υποστείτε  τις  συνέπειες…» και ζήτησε να δείξει το Σώμα μεγαλύτερη επιμέλεια στην απομαγνητοφώνηση και δακτυλογράφηση των πρακτικών κάτι που όπως είπε, ούτε αυτό έγινε και ότι θα έχει επιπτώσεις για πολλούς.  Ευχήθηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμορφωθεί ως προς αυτό.

Ο κ. Αγγελίνας αναφέρθηκε στις χαλαζοπτώσεις στον Δήμο, στις ζημιές και στις εκτιμήσεις, των οποίων όμως οι αποζημιώσεις δεν ήταν αυτές που έπρεπε. «Εγιναν ενστάσεις αλλά αυτές δεν εξετάστηκαν ακόμα και αυτό δεν φαίνεται να γίνει γρήγορα λόγω έλλειψης προσωπικού στον ΕΛΓΑ. Δεν βλέπω όμως να γίνεται κάτι». Αναφέρθηκε επίσης και στο φετινό ροδάκινο με τις χαμηλές τιμές. «Φαίνεται ότι με τον αγροτικό τομέα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη τύχη. Πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση του Δήμου ώστε οι παραγωγοί να καλύψουν τα έξοδά τους». Και μια ακόμη αναφορά εκ μέρους του για προηγούμενη αναβολή του θέματος αντικατάστασης μέλους  του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ «που έπρεπε να γίνει όπως λέει ο νόμος σε ένα τρίμηνο και αυτό δεν έγινε. Εχω μια ανησυχία κατόπιν τούτου για την θέση μου στη Διοίκηση αν είναι νόμιμη ή αν έχω κάποιο πρόβλημα». Επ αυτού του θέματος εμφανώς εκνευρισμένος τοποθετήθηκε και ο κ. Δημήτρης Δάσκαλος (πρ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ) ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση τονίζοντας ότι είναι αθώος και ότι περνάει μια πλεκτάνη αλλά παρόλα αυτά δεν πρόκειται να παραιτηθεί . «Και να πάρετε απόφαση θα επικαλεστώ τα δικαιώματά μου. Λυπάμαι πολύ για ότι συμβαίνει αλλά ότι απόφαση πάρετε θα πράξω ανάλογα. Ο κ. Αγγελίνας δεν αντικατέστησε το Δάσκαλο…». Επ’ αυτού, υπήρξε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ Αγγελίνα και Δάσκαλου ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε, προειδοποιώντας ότι στο εξής θα έρχεται και θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η κ. Παπαϊωάννου απάντησε, όσον αφορά τον ΟΚΑΝΑ, ότι απαρτίζεται από έναν ψυχίατρο ο οποίος έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) από την Κατερίνη και ότι υπάρχει μια γραμματέας και μια κοινωνική λειτουργός. Αλλά, «επειδή ενδιαφέρονται πολλοί νοσηλευτές να πάνε στον ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιούν πολλές πολιτικές παρεμβάσεις, εμείς για τους αρρώστους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα». Και ο κ. Βασιάδης πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα γίνει μια συνάντηση γιατρών με τη νέα ηγεσία και μεταξύ αυτών θα συζητηθεί και το ζήτημα του ΟΚΑΝΑ λόγω έλλειψης μόνιμου ψυχιάτρου στη Βέροια και θα πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου γιατρού.

Η Δήμαρχος Χαρ. Ουσουλτζόγλου στη δική της τοποθέτηση και απαντήσεις, αναφερόμενη στην καθαριότητα κάλεσε όλο το Συμβούλιο να πάνε εθελοντικά και να καθαρίσουν την ρύπανση από τις εκλογικές αφίσες και τα μπάνερ που προκάλεσαν τα κόμματα. Οσο για το χαλάζι υπενθύμισε τις ανακοινώσεις που έχει βγάλει κατά καιρούς ο Δήμος για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων και έδειξε διατεθειμένη να στείλει και μια ακόμη ανακοίνωση προς τον ΕΛΓΑ.  Τοποθετούμενη για την ΔΕΥΑΒ είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί  δεν είναι καθόλου ευχάριστη και ότι την λυπεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Δάσκαλος. «Αλλά θα πρέπει να κάνουμε ότι ορίζει ο νόμος. Υπάρχει μια γνωμοδότηση νομικού συμβούλου ο οποίος ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία μια απάντηση για να ξέρουμε τι θα γίνει. Πάντως αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που ορίζει ο νόμος και μάλιστα με δύο γνωμοδοτήσεις». 

Ακολούθησαν κάποια έκτακτα θέματα και στη συνέχεια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με τρέχοντα και υπηρεσιακά ζητήματα του Δήμου, ενώ εγκρίθηκε και η έκδοση ψηφίσματος, επί αιτήματος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Βέροιας, κατά της εφαρμογής της συγκριτικής αξιολόγησης προσωπικού.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...