Μεγάλη απάτη σε βάρος  του ΙΚΑ με εικονικές ασφαλίσεις

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ με εικονικές ασφαλίσεις

Γνωστοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διασκέδασης κατηγορούνται για απάτη δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ και άλλων φορέων του Δημοσίου, με τη μέθοδο εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων σε εταιρείες-βιτρίνες.

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος 16 ατόμων (πέντε γυναικών και 11 ανδρών), από 34 έως 76 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ΄επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομοθεσίας για τις εισφορές εισφορών σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από το 2005 έως το 2012 οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει περισσότερες από 12 επιχειρήσεις-βιτρίνες, οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου έκαναν εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων.

Με αυτή τη μέθοδο, οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου (ΔΟΥ κ.λπ.), ενώ οι εμπλεκόμενοι είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που οι ίδιοι απασχολούσαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου σε μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ο οποίος αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το 2003 έως και το 2010, ασφαλίστηκε πραγματικά μόνο για έξι μήνες το 2006 και επτά το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις «μαϊμού» εταιρείες.

Καθοριστικό ρόλο στην παράνομη δραστηριότητα των εικονικών επιχειρήσεων είχαν οι λογιστές τους, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, έκαναν τις εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, αποκομίζοντας και οι ίδιοι ποσοστό από τα κέρδη.

Οι εμπνευστές της απάτης για τις εικονικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους», οι οποίοι εμφανίζονταν ως διαχειριστές και κατ΄επέκταση νομικώς υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Γι αυτόν τον ρόλο εμφανίζονταν κάποιοι υπερήλικοι, ή καταζητούμενοι, όπως για παράδειγμα ένας από τους κατηγορούμενους, 38χρονος υπήκοος Κύπρου, που είναι αγνώστου διαμονής και εκκρεμούν σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων για οικονομικά αδικήματα.

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, ένας 48χρονος από τους κατηγορουμένους είχε υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες, τις οποίες, επίσης, είχε χρησιμοποιήσει το 2009 και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 48χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τα ψηφιακά αρχεία του οποίου διαπιστώθηκε η σύνδεσή του με τις εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

Οι μέχρι στιγμής διαπιστωθείσες οφειλές των «εικονικών» επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι οφειλές στο ΙΚΑ από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχονται τουλάχιστον σε 5.200.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές που αφορούν ΦΠΑ, Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, φόρο εισοδήματος κ.λπ., ανέρχονται τουλάχιστον σε 5.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αφορά και στις δυο...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα...

Το εξ’ αναβολής υπουργικό συμβούλιο συγκέντρωσε...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...