Συνάντηση του ΠΙΣ με το νέο υπουργό Υγείας κ. Βορίδη. Συμμετείχε ο Τάσος Βασιάδης

Συνάντηση του ΠΙΣ με το νέο υπουργό Υγείας κ. Βορίδη. Συμμετείχε ο Τάσος Βασιάδης

Τετράωρη συνάντηση εργασίας   πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. 

Εκ μέρους του  ΠΙΣ έγινε λεπτομερής ενημέρωση  του Υπουργού για τις θέσεις του Ιατρικού Σώματος σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική στον τομέα της Υγείας και της περίθαλψης.  

Ειδικότερα αναπτύχθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, την ιατρική λειτουργία και τις συμπεριφορές της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της υγείας. 

Τονίστηκε στον Υπουργό ο θεσμικός ρόλος του ΠΙΣ και ηυποχρέωση της πολιτείας να συνεργάζεται μαζί του για όλα τα θέματα που αφορούν τόσο την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και της ιατρικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα επισημάνθηκαν στον νέο Υπουργό Υγείας τα ακόλουθα:

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τονίστηκε με έμφαση στον Υπουργό η κάθετη αντίθεση του ΠΙΣ στην μεγάλη περικοπή των δαπανών Υγείας, που μειώθηκαν κάτω του 6% του ΑΕΠ και πολύ κάτω του ΜΟ της ΕΕ, με συνέπεια την οριακή λειτουργία του συστήματος υγείας και την απειλή του με κατάρρευση λόγω της αποδυνάμωσης του.

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Υπογραμμίστηκε επιτακτικά οτι  η  μειωμένη επιχορήγηση των νοσοκομείων κατά 500 εκατομμύρια από τον προηγούμενο χρόνο, η υποστελέχωση, οι δραματικές ελλείψεις, η επικινδυνότητα της περίθαλψης στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, οι απλήρωτες εφημερίες των ιατρών, η μη ασφαλής εφημέρευση και οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες, έχουν οδηγήσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ασφυξία και τους ασθενείς σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Τονίστηκε επίσης η κάθετη αντίδραση του ΠΙΣ στα απογευματινά ιατρικά χειρουργεία των νοσοκομείων με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, καθόσον επιχειρείται  μια ανάλγητη εξέλιξη  σε μία εποχή που η κοινωνία υποφέρει και οι λίστες αναμονής έχουν μεγαλώσει από όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Ζητήθηκε η άμεση  στελέχωση των 200 κλινών εντατικής θεραπείας των οποίων η υποδομή υπάρχει.

Δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση του ΠΙΣ στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και άλλων δημοσίων δομών υγείας, για να μην επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση και αποδυναμωθεί περισσότερο η κοινωνική προστασία.

Υποβλήθηκε ακόμα μιά φορά το αίτημα για  ιδιαίτερη μέριμνα στην ιατρική στελέχωση των δομών υγείας στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές  λόγω των εγγενών δυσκολιών αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχονται αυτές οι  περιοχές της χώρας.

ΠΕΔΥ

Όσον αφορά το ΠΕΔΥ, επισημάνθηκε η λανθασμένη πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, η οποία οδήγησε σε αποδυνάμωση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την βίαιη αποπομπή 2.500 ιατρών, την αποστέρηση των πολιτών από τους  ιατρούς τους και την απαξίωση του ρόλου και της λειτουργίας αυτών που παρέμειναν.

Τονίστηκε οτι χωρίς βαθμούς ένταξης στο σύστημα και χωρίς σαφείς κανόνες λειτουργίας, η λειτουργία του ΠΕΔΥ καθίσταται έντονα προβληματική και το μέλλον των ιατρών που παρέμειναν αβέβαιο.

Ο ΠΙΣ ζήτησε να δοθεί πολιτική λύση για αυτούς που μετά από δικαστικές παρεμβάσεις έχουν παραμείνει στο σύστημα αλλά και για όσους εκδιώχθηκαν βίαια, προκειμένου να εξασφαλιστεί στοιχειωδώς η λειτουργία του συστήματος.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

Ζητήθηκε η θεσμοθέτηση  Συλλογικής Σύμβασης του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ  που θα αφορά φυσικά πρόσωπα, ιατρεία ή εργαστήρια, με αξιοπρεπή, κατά πράξη και περίπτωση,  κοστολόγια. Απαιτήθηκε η τακτοποίηση όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας και άμεση φορολογική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν δημιουργηθεί από το claw back και το rebate τα οποία επιβάλλεται να καταργηθούν.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ - ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Εκφράστηκε η αντίθεση του ΠΙΣ στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,9 δισεκατομμύριο  το 2014 με το πλαφόν συνταγογράφησης, τις μεγάλες επιβαρύνσεις των ασθενών και την ανεξέλγκτη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία επιφέρει μεγάλη επικινδυνότητα στην  υγεία των πολιτών. 

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο ΠΙΣ επισήμανε οτι το κύρος της ιατρικής εκπαίδευσης πρέπει να διασφαλίζεται με την ενδυνάμωση του ρόλου του ΚΕΣΥ και του ΠΙΣ και όχι από επιλεγμένα προσωπα χωρίς θεσμική υπόσταση.

Τονίστηκαν στον Υπουργό τα ιατρικά δημογραφικά δεδομένα και το φαινόμενο της αθρόας μετανάστευσης νέων ιατρών ως αποτέλεσμα της μακράς  αναμονής για ειδίκευση σε κρίσιμες ειδικότητες.

Απαιτήθηκε η δραστική παρέμβαση του Υπουργού ώστε, να σταματήσει το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της δημόσιας κατασυκοφάντησης  λειτουργών υγείας, για υποθέσεις  που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Παρέμβαση ζητήθηκε και για το φαινόμενο της  εκμετάλλευσης πολιτών μέσω  διαφημιστικών μηνυμάτων προβάλλονται από τα ΜΜΕ, για υπηρεσίες  υγείας αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας. 

Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή την ενημέρωση του ΠΙΣ, ζητώντας ενδιάμεσα πρόσθετες διευκρινίσεις. Απέφυγε να δεσμευθεί για τους τρόπους αντιμετώπισης  των ζητημάτων που του αναφέρθηκαν, αλλά υποσχέθηκε μέσα από την κοινή συνεργασία να εξευρεθούν οι δοκιμότερες λύσεις.

Κατά την συνάντηση του ΠΙΣ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τέθηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ Αναστάσιο Βασιάδη, σε επιμέρους συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο και την Υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τα τοπικά προβλήματα του Νομού Ημαθίας που εκδηλώνονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην περιφέρεια, σε σχέση με τα Νοσοκομεία Βέροιας Νάουσας, τις Μονάδες ΠΕΔΥ, το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, τα Περιφερικά Ιατρεία, την Τοπική Μονάδα ΟΚΑΝΑ και τα ζητήματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία. Ειδικότερα για τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ Βέροιας υπήρξε διαβεβαίωση για την άμεση αντιμετώπισή τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...