Ε.Κ.Ε και Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας: Οι διοικούντες του ΕΛΓΑ λειτουργούν από καθέδρας, έχοντας άγνοια των κανόνων της αγοράς

Ε.Κ.Ε και Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας: Οι διοικούντες του ΕΛΓΑ λειτουργούν από καθέδρας, έχοντας άγνοια των κανόνων της αγοράς

Επιστολή-απάντηση στις πρόσφατες δικαιολογίες του ΕΛΓΑ, για την καθυστέρηση έναρξης της αντιχαλαζικής προστασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής στην Μελίκη, έδωσαν από κοινού στην δημοσιότητα η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

 

\"Με πρόσφατο Δελτίο Τύπου η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, προσπαθεί να δικαιολογηθεί με τρόπο που δεν τιμά την Διοίκηση Δημόσιου Οργανισμού. 

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας δεν έχουν κανένα λόγο να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στην Κοινή Γνώμη και επιπρόσθετα να αδικούν και να συκοφαντούν την Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Έχουν απεναντίας πολλούς λόγους να κρίνουν τις πράξεις και τις παραλείψεις Δημοσίων Φορέων οι οποίες επηρεάζουν με δραματικό τρόπο την οικονομία  Επιχειρήσεων, επαγγελματικών τάξεων, γεωγραφικών περιοχών, την εμπορική εικόνα της χώρας  στο εξωτερικό και την ορθή διαχείριση του  Δημοσίου χρήματος. 

Αλλά, ας σταθούμε στα γεγονότα.

Κατ’ αρχήν η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ξεκινώντας από την ημερομηνία της 7η Μαΐου 2014 κατά την οποία,  όπως αναφέρει, ολοκληρώθηκε το σχέδιο σύμβασης για την ανάθεση του έργου και εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Θεωρεί λοιπόν, ότι την ημερομηνία αυτή ορθά ολοκλήρωσε το έργο της και πλέον δεν έχει ουδεμία ευθύνη για την καθυστέρηση. 

Ας αξιολογήσουμε λοιπόν τα πράγματα όπως είναι:

 Είναι γνωστό πριν από πέντε χρόνια ότι η σύμβαση αντιχαλαζικής προστασίας έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. 

Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι η νέα αντιχαλαζική περίοδος ξεκινούσε από τις 20 Μαρτίου 2014. 

Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης της αντιχαλαζικής, η ανάδοχος εταιρεία είχε περιθώριο μέχρι 4 μήνες για να ενεργοποιήσει το σύστημα. 

Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή και το άνοιγμα των προσφορών χρειάζονται σχεδόν δύο μήνες. 

Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την στιγμή που ολοκληρώσει το κείμενο της σύμβασης, απαιτείται χρόνος δεκαπέντε ημερών έως ένα μήνα για την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Είναι επίσης γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι μεταξύ των ενδιάμεσων ενεργειών απαιτείται τουλάχιστον αθροιστικά ένας χρόνος περίπου 20-30 ημερών για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ή αν θέλετε για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. 

Συνολικά λοιπόν χρειάζονταν περίπου 240 ημέρες δηλαδή 8μήνες έναρξη των διαδικασιών νωρίτερα από την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου 2014, για να παρασχεθεί έγκαιρα η αντιχαλαζική προστασία. Δηλαδή, έναρξη από τις 20 Ιουλίου του 2013. 

 

 

Έτσι θα έπραττε μια ορθολογική Διοίκηση η οποία σέβεται τον εαυτό της, την Κυβέρνηση που την διορίζει και τον Αγρότη και την Οικονομία μιας περιοχής  που προστατεύει.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ όμως προχώρησε στις εξής ενέργειες: 

 

•Στις 20 Δεκεμβρίου 2013 συνεδριάζει και αποφασίζει το Δ.Σ. για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. 

•Στις 15 Ιανουαρίου 2014 δημοσιεύεται η προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού.

•Στις 13 Μαρτίου 2014 λήγει η ημερομηνία υποβολής των προσφορών και ανοίγονται οι προσφορές. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι, υπήρχε μόνο μια προσφορά. 

• Στις 7 Μαΐου 2014 το Δ.Σ. κατακυρώνει με απόφαση του, την εκτέλεση του έργου στον μοναδικό μειοδότη  (σχεδόν δύο μήνες αξιολογούσαν την μοναδική προσφορά)

•Στις 14 Μαΐου 2014 σύμφωνα με παλαιότερο Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ εστάλη η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. 

•Στις 3 Ιουνίου 2014 ανακοινώνει ο ΕΛΓΑ την κατακύρωση της μίσθωσης και

•Στις 12 Ιουνίου 2014 υπογράφεται η σύμβαση η οποία σημειωτέον δίνει προθεσμία 4 μηνών στον ανάδοχο για την έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης. Δηλαδή στις 12 Οκτωβρίου 2014, όταν ή ίδια σύμβαση αναφέρει ότι η αντιχαλαζική περίοδος διαρκεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Έτσι λοιπόν και ο κάθε Έλληνας πολίτης που γνωρίζει να διαβάζει και γνωρίζει και αριθμητική, μπορεί να αντιληφθεί ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ καθυστέρησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες πέντε μήνες και άφησε ακάλυπτη μια περιοχή η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές. 

Έρχονται λοιπόν σήμερα (26/06/2014) με έγγραφο τους και καλούν τον ανάδοχο του έργου να δεχθεί τροποποίηση της σύμβασης έτσι ώστε να γίνει τμηματική παράδοση των αεροσκαφών συντομότερα σύμφωνα με την ετοιμότητα του και όχι μέσα σε τέσσερις μήνες όπως προβλέπει η σύμβαση, ενέργεια η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει κατά την διαπραγμάτευση ανάθεσης του έργου. 

Δυστυχώς οι Διοικούντες λειτουργούν από «καθέδρας» και δείχνουν άγνοια των κανόνων της αγοράς και της διαπραγμάτευσης. 

Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε όλοι μαζί Δημόσια Διοίκηση, Αγρότες, Επιχειρηματίες, Εξαγωγείς να εκλιπαρήσουμε την φιλότιμη διάθεση του αναδόχου να δεχθεί την τροποποίηση της σύμβασης, να ξανασταλθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, να ξαναυπογραφεί και ο Θεός να βάλει το χέρι του.    

Όσον αφορά δε αστείους υπαινιγμούς ότι και πέρυσι που πετούσαν τα αεροπλάνα έγινε αυτή η ζημία, θα απαντήσουμε με δηλώσεις του κυρίου Τσαγκαλίδη, διευθυντή του ΚΕΜΕ του ΕΛΓΑ που είπε στον τύπο στις 11 Ιουνίου 2013, ότι «η καταιγίδα της 10ης Ιουνίου 2013 ήταν μια υπερκυτταρική  καταιγίδα, ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί από το 2007 όταν είχε πλήξει την Χαλκιδική». 

Άρα λοιπόν ήταν ένα σπάνιο γεγονός που δεν ανατρέπει την χρησιμότητα του συστήματος. 

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται η Διοίκηση του ΕΛΓΑ είμαστε πολύ καλά πληροφορημένοι, περισσότερο απ’ όσο παρουσιάζουμε σε αυτό το κείμενο και δεν μεροληπτούμε. 

Επίσης, δικαιολογίες του τύπου φταίει ο ανάδοχος και όχι εμείς, θυμίζει εκείνο το αστείο: «κρεμάστε τον γείτονα γιατί εγώ ζαλίζομαι». 

Η συνέχεια λοιπόν στα Δικαστήρια και εάν εκτιμά η Πολιτική Ηγεσία ότι αξίζουν τέτοιες Διοικήσεις για να εφαρμόζουν την Πολιτική της, εμείς θα σιωπήσουμε. 

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία...

«Φρένο» σε όσους ελπίζουν στο σενάριο ακυβερνησίας...

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά   αρμοδιοτήτων και πρόσθετων πόρων, νέους παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού   και άμεσα 8.500 εργαζομένων στην καθαριότητα

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά αρμοδιοτήτων...

Με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ χθεςο νέος Υπουργός Εσωτερικών...

Ακύρωση της περικοπής  των συντάξεων ζήτησε από την τρόικα ο Τσακαλώτος

Ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ζήτησε από την...

 Το θέμα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει τη...

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή όχι...

Διπλασιάζονται οι αυτοτελείς πόροι των Περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. σε 64 εκατ. ευρώ

Διπλασιάζονται οι αυτοτελείς πόροι των Περιφερειών...

Τα ανοιχτά ζητήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, καλείται να αξιολογήσει η Βουλή. Οι δύο υποθέσεις που διαβιβάζονται στην Βουλή από τις...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων είχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, για τη λειτουργία των...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου καταργώντας την απλή αναλογική, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου...