Η Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάζει το Σάββατο το φεστιβάλ Ολύμπου

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάζει το Σάββατο το φεστιβάλ Ολύμπου

Με κάθε επισημότητα αρχίζει το Σάββατο 5 Ιουλίου στην Πιερία το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ένα φεστιβάλ που κατατάσσεται, πλέον, στα πιο αξιόλογα στην ελληνική επικράτεια.

 

Οι ποιοτικές και φέτος εκδηλώσεις του εστιάζουν το ενδιαφέρον του κοινού που από νωρίς εξέφρασε το ενδιαφέρον του, αγκαλιάζοντας έτσι και πάλι το Φεστιβάλ Ολύμπου, έναν πολιτιστικό και καλλιτεχνικό θεσμό που κάθε χρόνο η συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Η έναρξή του θα γίνει στις 7,30 το απόγευμα στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον, με την παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και των πρεσβευτών των τιμώμενων χωρών που φέτος είναι η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία.       

 

Την τελετή έναρξης επιμελείται και παρουσιάζει ο Περικλής Χατζηγιάννης.    

        

Για το φετινό φεστιβάλ ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Κώστας Μυστακίδης, έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις;

 

Γρηγόρης Παπαχρήστος - πρόεδρος ΟΡ.ΦΕ.Ο.: «Για 43η χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ Ολύμπου παραμένει πιστό στο ραντεβού με τους πολυπληθείς φίλους του. Και αυτή τη φορά θα δροσίσει τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού με μοναδικές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλές άλλες εκδηλώσεις ιδιαίτερης αισθητικής και ποιότητας. Το αρχαίο θέατρο του Δίου, το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα, το Αγιονέρι του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, το Κέντρο των Μεσογειακών Ψηφιδωτών, ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, τα δημοτικά ανοιχτά θέατρα της Κατερίνης και του Κολινδρού, είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους χιλιάδες φίλους του Φεστιβάλ Ολύμπου από όλα τα σημεία του κόσμου. Φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου τιμά τρείς σπουδαίες χώρες. Την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Τρείς χώρες της οροσειράς των Άλπεων θα ενώσουν τους πολιτισμούς τους με το δικό μας πολιτισμό, κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου, στο ιστορικό Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και του Μέγα Αλέξανδρου. Το Φεστιβάλ Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεσμένοι είναι  όλοι οι φίλοι του στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης, στην οποία θα εγκαινιαστούν οι εικαστικές εκθέσεις των τριών τιμώμενων χωρών, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χοροθέατρο από το γερμανικό σχήμα «ΜΑ ΜΑ ΖΑ», στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Καλό καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Ολύμπου!!!».   

 

Κώστας Μυστακίδης – καλλιτεχνικός διευθυντής ΟΡ.ΦΕ.Ο.: «Η σύγχρονη αφηγηματική της ιστορίας μέσω της τέχνης με λυρικούς και δραματικούς ρυθμούς, μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα του σύγχρονου θεατή, αφήνει μια χαραμάδα ωριμότερης διείσδυσης, για να ικανοποιήσουμε την προσωπική μας ιστορία και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας».

 

Οι πρώτες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα

 

● Μεσογειακό Κέντρο Ψηφιδωτών Δίου – Ιούλιος Αύγουστος

Εικαστική παρουσίαση των Τιμώμενων Χωρών

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μείνε! Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Trier.

Η έκθεση αυτή που βασίzεται στη Συλλογή Χαρακτικών του Πανεπιστημίου του Τρίερ αναπαριστά βάσει πενήντα επιλεγμένων αριστουργημάτων από το χρονικό διάστημα μεταξύ 1490 και 1830, την εξέλιξη της αρκαδικής εικόνας σε όλη την πολυπλοκότητά της. Ιδιαίτερα τονίzεται η ένταξη κοσμικών θεμάτων στην αναπαράσταση του παραδείσου της Χρυσής Εποχής και σκιαγραφείται η τάση της μεταφοράς του Αρκαδικού στοιχείου στην αναπαράσταση της πατρίδας.

 

ΑΥΣΤΡΙΑ: Gustav Klimt Πρωτοπόρος του Μοντερνισμού - 150ή επέτειος από τη γέννησή του.

Ο Klimt (1862-1918) αντιπροσωπεύει την εποχή του Μοντερνισμού που εξακολουθεί να γοητεύει και να έχει απήχηση μέχρι και σήμερα. Ο καλλιτέχνης άφησε το στίγμα του κυρίως στη Βιέννη και συνετέλεσε στη διαμόρφωση της περιόδου γύρω στο 1900 μαzί με τους Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele και Oskar Kokoschka. Το 2012 η πόλη της Βιέννης γιόρτασε τα 150 χρόνια του «Gustav Klimt και τη γέννηση του Μοντερνισμού».

 

ΕΛΒΕΤΙΑ: Έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas (1858-1946) με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου.

Πρόκειται για μία συνοπτική αφήγηση της φωτογράφισης του Ολύμπου και της γύρω περιοχής από τον Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas με επιλεγμένα έργα από το αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μαzί με τον Χρήστο Κάκαλο από το Λιτόχωρο, και τον συνοδοιπόρο του και συγγραφέα Daniel Baud - Βοvy ο Fred Boissonnas ήταν ο πρώτος που ανέβηκε μέχρι και τον Μύτικα το 1913. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις αναβάσεις του τόσο από το 1913, όσο και από το 1919 και το 1927. Ένας από τους πρώτους διεθνείς φωτογράφους που επιλέγει να φωτογραφίσει την Ελλάδα, ακολουθώντας την παράδοση του Grand Tour του 19ου αιώνα, επισκέπτεται την χώρα μας κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και εκ των υστέρων κατόπιν ανάθεσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιzέλο.

Είσοδος ελεύθερη.

 

● Αρχαίο θέατρο Δίου - Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα έναρξης 21:30

ΜΑΜΑΖΑ  Eifo Efi

 Γιάννης Μανταφούνης, Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ

 

Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο. Η δημιουργία και η έρευνα αποτελούν γι’ αυτούς μια ξεχωριστή εμπειρία. Το εννοιολογικό υπόβαθρο δεν απουσιάζει ποτέ από τη δουλειά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χορός στην περίπτωσή τους είναι απογυμνωμένος από κάθε συναίσθημα.

Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας.

Είσοδος Ελεύθερη.

 

● Αρχαίο θέατρο Δίου - Κυριακή 6 Ιουλίου, ώρα έναρξης 21:30

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ - Αrtivities – Φεστιβάλ Αθηνών 

Φιλοκτήτης του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου.

 

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Mιχαήλ Μαρμαρινός, Αιμίλιος Χειλάκης.

Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι.

Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη

και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 17€ / Φοιτητικό, Μαθητικό, Άνεργοι 13€.

● Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης - Δευτέρα 7 Ιουλίου - ώρα έναρξης 20:30

More than honey του Markus Imhoof

Προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

 

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής». Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα.

Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας. Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης.

 

Είσοδος ελεύθερη.

http://festivalolympou.gr

www.facebook.com/olympoufestival

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό τους

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να...

Η μουσική παράσταση

Η μουσική παράσταση "ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗ...

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει για...

Πρώτη μέρα της δράσης

Πρώτη μέρα της δράσης "Γνωριμία με τα αθλήματα"...

Mε σύμμαχο τον καλό καιρό η πρώτη μέρα της δράσης...

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Κυριακή 21.07- 9.30π.μ. Συμβολική επίσκεψη - εκδήλωση στην...

“ Η Μάσα και ο αρκούδος” στο  Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αλεξάνδρειας

“ Η Μάσα και ο αρκούδος” στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο...

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 21:00 στο  «Ανοιχτό Δημοτικό ...

Εκπληκτική εμφάνιση του Α.Ο.Ρ.Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Οκτώ ομαδικά κύπελλα και δύο ατομικά στους χορευτικούς αγώνες KAVALA OPEN 2019

Εκπληκτική εμφάνιση του Α.Ο.Ρ.Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Οκτώ ομαδικά...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ Α.Ο.Ρ.Γ...

Η Παιδική ταινία ‘’Αλαντίν’’ σήμερα στο Θερινό Κινηματογράφο Αλεξάνδρειας

Η Παιδική ταινία ‘’Αλαντίν’’ σήμερα στο Θερινό...

Σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου στο πλαίσιο του Θερινού ...

Αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής στη Ρόδο

Αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής στη Ρόδο

Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας ύστερα από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε στο χωριό τους . Έτσι λοιπόν τα Λυκόπουλα της 5ης Αγέλης Βεροίας ξεκινούν την επίσκεψη τους στο ανυπότακτο χωριό των Γαλατών την «ΚΑΣΤΑΝΙΑ...

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Βέροια το πρωτότυπο μιούζικαλ για παιδιά του Τάσου Ιωαννίδη «Λάχανα και Χάχανα Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα» στο «Θέατρο Άλσους Βέροιας» την...