Εντός Αυγούστου ο μηχανισμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Εντός Αυγούστου ο μηχανισμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Εντός Αυγούστου θα αποκρυσταλλωθεί ο μηχανισμός ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων που θα βασισθεί στις νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Καλών Πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη.

Ο προσωρινός αυτός μηχανισμός πέραν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επεκτείνεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και τρίτους.

Στη συνεδρίαση των επικεφαλής της τρόικας με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα των σχετικών αλλαγών, η στόχευσή τους, αλλά και ειδικές μελέτες για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν για να παραχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως ο «έκτακτος μηχανισμός» που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μόνιμος θα επιφέρει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στο Νόμο Κατσέλη. 

Όπως ξεκαθαρίστηκε, οι αποφάσεις θα ληφθούν με πολιτικά και με τεχνικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα αφορούν στα χρέη επιχειρήσεων και σε δεύτερη φάση τα χρέη φυσικών προσώπων.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των έντιμων ανθρώπων» δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, καταρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων. 

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου, είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του Νόμου Κατσέλη, καθώς το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου και  Εργασίας  Γ.Βρούτσης, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...