Συγκεκριμένες προτάσεις για το ροδάκινο κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Συγκεκριμένες προτάσεις για το ροδάκινο κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 

Την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως μελετήσει και αποδεχθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη προβολή και προώθηση του ροδακίνου στις αγορές, ζήτησε να μάθει ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (Πέμπτη 17 Ιουλίου) μαζί με τον συνάδελφο του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να ενημερωθεί για το αν προτίθεται το Υπουργείο

·        να προχωρήσει σε αλλαγές στην δομή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών,

·        Να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις (τζίρος, μέλη κλπ) για την σύσταση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών ώστε να γίνει ευκολότερη η δημιουργία τους

·        να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίων στην  χώρα μας και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου

·        και να λειτουργήσει την Διεπαγγελματική του συμπύρηνου ροδάκινου ή άλλο φορέα

 

Αναλυτικότερα η κατατεθείσα ερώτηση είναι η εξής:

 

«Η κακή πορεία των εξαγωγών των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, οι υπερβολικά χαμηλές τιμές πώλησης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα των παραγωγών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στο Νομό Πέλλας και Ημαθίας.

Οι αγρότες έμειναν αβοήθητοι σε ένα κακό σύστημα εξαγωγών, αδύναμο αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανίκανο να βρει, να διεκδικήσει και να κατακτήσει αγορές για το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Οι Δευτεροβάθμιες ενώσεις και οι ομάδες παραγωγών λειτουργούν με πολλά προβλήματα και μεγάλα χρέη, η πλειοψηφία δε των εξαγωγέων δεν έχει δυνατότητες σωστής οργάνωσης και δημιουργίας δικτύου πωλήσεων, ώστε να είναι σημαντικοί «παίκτες» στην αγορά.  Η δημιουργία ενός φορέα με συντονιστικό ρόλο είναι αναγκαίος, ώστε να ξεπερασθούν προβλήματα προβολής και προώθησης του ροδάκινου στις αγορές.

 

Νέες Ομάδες Παραγωγών

 

Το πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών, καταπιέζει και εξαφανίζει κάθε νέο ξεκίνημα νέων ανθρώπων που θέλουν να λειτουργήσουν έξω από τις λογικές του παρελθόντος.

Σήμερα προϋπόθεση για μια νέα ομάδα παραγωγών για τα πυρηνόκαρπα όπως π.χ. τα ροδάκινα, είναι τα 3 εκατομμύρια τζίρος. Τον Απρίλιο του 2012, το νούμερο έγινε 5 εκατομμύρια ώστε να μην μπορεί να ξεκινήσει κάποια νέα ομάδα παραγωγών. Ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριζε ανοικτά τις υπάρχουσες ομάδες. Πολλές απ’ αυτές όμως είναι «γίγαντες με πήλινα πόδια» και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αγορές.

Με πρόταση μου μειώθηκε ξανά στα 3 εκατομμύρια, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει ο τζίρος που θα απαιτείται για μία τουλάχιστον πενταετία ή τριετία, θα πρέπει να είναι χαμηλός, 500- 600 χιλιάδες ευρώ.

Υπάρχουν προϊόντα όπως π.χ. κεράσια ή άλλα προϊόντα που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούν να έχουν μεγάλο τζίρο. Π.χ. η ομάδα παραγωγών κερασιών στον Αρχάγγελο, σε υψόμετρο 600 και πλέον μέτρα, δεν έχει μεγάλο τζίρο και δεν εγκρίνεται. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να κάνουν καινούργιο ξεκίνημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις εκκαθαρίσεις φορέων, θα μπορούν να νοικιάσουν χώρους παλαιών συνεταιρισμών και να δουλέψουν καλά.

Η συνεταιριστική ιδέα πρέπει να αφεθεί και να «ανθίσει» και το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να αναγεννηθεί εκ της τέφρας του.

 

Δημοπρατήρια – Ηλεκτρονικό εμπόριο

 

Ήταν απαραίτητα και έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν. Πολλά χρόνια τώρα διεκδικούμε τη λειτουργία δημοπρατηρίων στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Αφενός μεν οι μεσάζοντες θα φύγουν από τη διαδικασία εμπορίας, αφετέρου και οι αγρότες θα πιεσθούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα, διότι αυτά ουσιαστικά θα έχουν «ονοματεπώνυμο» και με αυτό θα διεκδικεί ο παραγωγός υψηλή τιμή.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να έχει άμεσα, εφαρμογή στις πωλήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών.

 

Διεπαγγελματική συμπύρηνου ροδάκινου

 

Οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων φοβούνται ότι για άλλη μία χρονιά όταν υπάρχει ποσότητα βιομηχανικών ροδάκινων οι τιμές θα είναι χαμηλές για τον παραγωγό.

Φέτος οι φήμες λένε ότι η τιμή θα ξεκινήσει από τα 25 λεπτά για τις πρώιμες ποικιλίες και στην Άνδρος (πολύ μεγάλη ποσότητα) θα «πέσει» στα 23 λεπτά.

Αυτή λέγεται ότι είναι η απόφαση της ΕΚΕ, της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος.

Η Διεπαγγελματική του ροδάκινου έχει απαξιωθεί πλήρως εδώ και κάποια χρόνια και σήμερα το συμπύρηνο διακινείται από ομάδες χωρίς διεκδίκηση, χωρίς συμφωνίες.

Η Διεπαγγελματική του ροδάκινου στο σύνολο του, πρέπει να λειτουργήσει σε νέα βάση και ίσως και με άλλο όνομα, αλλά πρέπει να λειτουργήσει.

Φέτος κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου και ποια τιμή θα πάρει ο παραγωγός στο χέρι.

Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα, να καθίσουν στο τραπέζι ΕΚΕ, φορείς των αγροτών και ομάδες παραγωγών ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις για το συμπύρηνο ροδάκινο και όχι αυτό να αφεθεί στην τύχη του.

  

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

 

α) Θα προχωρήσετε σε αλλαγές στην δομή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών;

β) Θα τροποποιήσετε τις προϋποθέσεις (τζίρος, μέλη κλπ) για την σύσταση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών ώστε να γίνει ευκολότερη η δημιουργία τους;

γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίων στην    χώρα μας και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου;

δ) Θα λειτουργήσετε την Διεπαγγελματική του συμπύρηνου ροδάκινου ή άλλο φορέα;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι από τους  840.000 ανέργους του ΟΑΕΔ δικαιούνται  δώρο Χριστουγέννων

Ποιοι από τους 840.000 ανέργους του ΟΑΕΔ δικαιούνται ...

«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι,...

Απ. Τζιτζικώστας για τον προϋπολογισμό 2019 της Περιφέρειας: «Απόλυτα  ισοσκελισμένος, διαφανής, ρεαλιστικός και με  αναπτυξιακή δυναμική»

Απ. Τζιτζικώστας για τον προϋπολογισμό 2019 της...

«Απόλυτα ισοσκελισμένο, διαφανή, ρεαλιστικό και με...

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών,   αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από τον Ιανουάριο του 2019

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων...

Έρχεται το νομοσχέδιο στη ΒουλήΤο νομοσχέδιο του...

Συννεφιά και τοπικές βροχές την Τρίτη

Συννεφιά και τοπικές βροχές την Τρίτη

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις κατά...

Δύο νέες δράσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Δύο νέες δράσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για μικρές και...

Σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή από το υπουργείο...

Πώς θα έχουμε πιο αποδοτική και πιο φθηνή θέρμανση

Πώς θα έχουμε πιο αποδοτική και πιο φθηνή θέρμανση

Ενεργοβόρα και με χαμηλή απόδοση, που δεν μας...

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στα σούπερ μάρκετ της...

Μεγάλες αλλαγές έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην...

ΚΕΑ: Αυτή είναι η ημέρα για την πληρωμή Νοεμβρίου

ΚΕΑ: Αυτή είναι η ημέρα για την πληρωμή Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του dikaiologitika news το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας» ανέφερε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη τόνισε και συμπήρωσε «Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί αλλά είναι το...

«Απόλυτα ισοσκελισμένο, διαφανή, ρεαλιστικό και με αναπτυξιακή δυναμική, με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας...

Έρχεται το νομοσχέδιο στη ΒουλήΤο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων...