Η αρχή μιας φιλίας. 30 Βεροιώτες ανακαλύπτουν καλλιτεχνικά και πραγματικά την Ίμβρο

Η αρχή μιας φιλίας. 30 Βεροιώτες ανακαλύπτουν καλλιτεχνικά και πραγματικά την Ίμβρο

Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους και επέστρεψαν στη Βέροια από την Ίμβρο, οι καλλιτέχνες σπουδαστές του εργαστηρίου εικαστικών τεχνών του κ. Κώστα Αρώνη. Η αποστολή διήρκεσε 6 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας και των δημιουργικών καλλιτεχνικών ανταλλαγών ανάμεσα στου καλλιτέχνες των δυο χωρών.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες εξέθεσαν έργα τους φιλοτεχνημένα στο εργαστήρι από πριν, έχοντας ως θέματα τοπία της Ίμβρου, από εικόνες που ανακάλυψαν στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ίμβρου. 

Την πρόσκληση για τη συμμετοχή απηύθυνε στο εργαστήρι του Κώστα Αρώνη η Ελληνίδα ζωγράφος Στέλλα Χαβιαροπούλου, που μαζί με τον Τούρκο ζωγράφο Τζεμίλ Ακτάς ανέλαβαν τη διοργάνωση αυτού του εγχειρήματος, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των μελών του εργαστηρίου στην ομαδική έκθεση “MEET THE ARTIST 3”, τον Μάρτιο 2014 στην γκαλερί ‘ΜΥΡΟ’ στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός των καλλιτεχνών του εργαστηρίου, στην έκθεση πήραν μέρος και άλλοι Έλληνες, καθώς και Τούρκοι ζωγράφοι.

 Στην πανέμορφη Ίμβρο οι καλλιτέχνες και οι συνοδοί τους, τριάντα περίπου Βεροιώτες στο σύνολο, περιηγήθηκαν στο νησί και ξεναγήθηκαν στα χωριά Σχοινούδι, Αγρίδια και Άγιοι Θεόδωροι. 

“Το ελληνικό στοιχείο είναι ευδιάκριτο σε κάθε κτίριο με τις αισθητικές αρχιτεκτονικές επιλογές του, στην κάθε αυλή, με τα φροντισμένα διακοσμητικά λουλούδια και τον περιποιημένο κήπο, σε κάθε σοκάκι, με τις ελληνικές κουβέντες τις οποίες με λαχτάρα οι λιγοστοί κάτοικοι που επιμένουν να υποστηρίζουν τον τόπο τους παραμένοντας στο νησί, περιμένουν να ανταλλάξουν με τους επισκέπτες Έλληνες που τυχαία θα συναντήσουν”, μας είπε ο αρχιτέκτων και ζωγράφος Κώστας Αρώνης.

Την ομάδα του εργαστηρίου υποδέχτηκε στη μητρόπολη του νησιού ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ενώ σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στους Άγιους Θεόδωρους, δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη δασκάλα του ελληνικού δημοτικού σχολείου στην οποία υποσχέθηκαν κάθε δυνατή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό έργο της.

Επίσης οι καλλιτέχνες στα χωριά Κάστρο και Άγιοι Θεόδωροι, βρήκαν την ευκαιρία να αφιερώσουν μερικές ώρες για να ζωγραφίσουν γωνιές και απόψεις του νησιού, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα το ύφος και την αισθητική του τόπου. 

Τελειώνοντας ο κ. Αρώνης συμπλήρωσε πως αυτή η δράση θα συνεχιστεί, όπως άλλωστε της αξίζει, γιατί όπως χαρακτηριστικά μας είπε “το καλλιτεχνικό έργο είναι μια γέφυρα πάνω στην οποία κλείνουν τα ραντεβού τους οι λαοί του κόσμου. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν να οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι μια επιλογή αγάπης και ειρήνης και γι’ αυτό είναι μονόδρομος”.

Οι καλλιτέχνες του εργαστηρίου που συμμετείχαν με έργα τους στην έκθεση είναι οι: Σμαρώ Αθανασιάδου, Όλγα Γιαμά, Δώρα Καλόνικου, Κοραλία Λιάκου, Σωτήρης Μάντζος, Μελετινή Τσίλη, Γιάννης Φωτόπουλος, Μαρία Χειμωνοπούλου, Κωνσταντίνος Χρυσοστομίδης και ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Κώστας Αρώνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...