Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ομιλία του κ. Φράγκου στα πλαίσια των εκδηλώσεων

Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ομιλία του κ. Φράγκου στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Αλεξάνδρεια 2014"

Στην ιδιοφυή στρατηγική του Μεγίστου των Ελλήνων, Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. κ. Φράγκος Φραγκούλης, στην ομιλία του της 20ης Ιουλίου, στο "Αλεξάνδρειο Ίδρυμα" του Λιτοχώρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Αλεξάνδρεια 2014". Ο Στρατηγός ανέπτυξε τις πτυχές της στρατηγικής του μεγάλου στρατηλάτη που βοήθησαν για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης εκστρατείας.Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Αυστραλίας κ. Σαδερλαντ, η πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Νίνα  Γκατζούλη, η οποία και παρασημοφόρησε τον Στρατηγό Φράγκο, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου, βουλευτές, απόστρατοι αξιωματικοί και πλήθος κόσμου, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις. Παρακολουθείστε την ομιλία του Στρατηγού, καθώς και ένα video από την "Δίον Τηλεόραση".

 

 

Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου

To έργο (αγγλικός τίτλος: The general-ship of Alexander the Great) του υποστράτηγου Fuller πρωτοκυκλοφόρησε το 1960. Ο J.F.C. Fuller (1878-1966) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς αναλυτές του 20ού αιώνα. Στα θεωρητικά έργα του, όπως και του Sir Basil Liddel Hart, βασίστηκε η τακτική του πολέμου αστραπή (Blitzkrieg) που με τόση αποτελεσματικότητα εφάρμοσαν οι Γερμανοί στα τρία πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου, και μετά υιοθέτησαν και οι σύμμαχοι.

Μετά τον πόλεμο, ο Fuller στράφηκε προς την ιστορική έρευνα με έμφαση στην πολεμική ιστορία και τη στρατηγική, ξεπερνώντας όμως πάντα τα στενά όρια της ανάλυσης πολεμιστών επιχειρήσεων και εντάσσοντάς τα στην πολιτική, γεωγραφία και ιστορία.

Kλασικά έργα

Βασικό έργο του είναι το «The decisive Battles of the WestterWorld». (Οι αποφασιστικές μάχες του Δυτικού Κόσμου) που θα έπρεπε και αυτό να μεταφρασθεί στα ελληνικά, καθώς και το παρόν.

Θεωρώ πως το έργο του Fuller είναι το καλύτερο που έχει γραφεί για την στρατηγική του Αλεξάνδρου και ανάλογο με του F. Lane που αναλύει την προσωπικότητά του. Το είχα διαβάσει αρκετά χρόνια πριν και είχα βασίσει ένα άρθρο μου με τίτλο «Οι μικροί πόλεμοι ενός μεγάλου» στο ομώνυμο κεφάλαιο 8 του βιβλίου.

Η ελληνική μετάφραση, εξαιρετική από έναν γνώστη των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής, τον Κ. Κολιόπουλο, και η προσεγμένη έκδοση καλύπτουν επιτέλους ένα κενό στη βιβλιογραφία.

Το Βιβλίο του Fuller είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά και το ευρύ κοινό που πάντα έλκεται από την προσωπικότητα του Αλεξάνδρου. Ξεκινά με μια ανάλυση της Ελλάδας του β΄ μισού του 4ου αιώνα π.Χ., τον μακεδονικό στρατό, τις καινοτομίες του Φιλίππου, τον χαρακτήρα του Αλέξανδρου χωρίς να παραλείψει τις σκοτεινές πλευρές του, τη στρατηγική του, για να συνεχίσει με την ανάλυση των μεγάλων μαχών, των πολιορκιών, των μικρών πολέμων και της πολιτικής του.

O «ανταρτοπόλεμος»

Εκείνο που εγώ προσωπικά βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γιατί λιγότερο γνωστό είναι η τακτική και στρατηγική του σε περιπτώσεις που σήμερα θα ονομάζαμε «ανορθόδοξο» πόλεμο ή ανταρτοπόλεμο. Ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος Eλληνας στρατιωτικός ηγέτης που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα (οι Μύριοι το είχαν αντιμετωπίσει εν μέρει, αλλά ο στρατηγικός τους στόχος ήταν διαφορετικός: εκείνοι απλώς έπρεπε να διέλθουν από την εχθρική χώρα, ενώ ο Αλέξανδρος έπρεπε να την υποτάξει) τόσο στα βόρεια σύνορά του στα Βαλκάνια, όσο και στα βορειοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας του, στο σημερινό Αφγανιστάν - Πακιστάν. Το πόσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, φαίνεται από τις διαρκείς αποτυχίες μεγάλων στρατηγών και στρατών σε ανάλογες επιχειρήσεις. Ο Δαρείος απέτυχε εναντίον των Σκυθών, οι Πέρσες δεν ήλεγξαν ποτέ αποτελεσματικά το σημερινό Αφγανιστάν, ο Ναπολέων και οι Γάλλοι απότυχαν εναντίον των Ισπανών γκερίγια, οι Αμερικανοί απότυχαν στο Βιετνάμ, και οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν. Αντίθετα, ο Αλέξανδρος πέτυχε σε κάθε περίπτωση. Αντιλήφθηκε πως θα κέρδιζε την περιοχή μόνιμα, μόνο με έναν συνδυασμό επίδειξης ισχύος, στρατιωτικών επιτυχιών, συμφιλίωσης και αυτού που τώρα ονομάζεται «να κερδηθούν οι καρδιές και τα πνεύματα». Και αυτό ακριβώς έκανε: επίδειξη ισχύος και εντυπωσιασμός, όπως η κατάκτηση απόρθητων αετοφωλιών (όπως ο Αορνος Βράχος) με τη χρήση «ειδικών δυνάμεων» στην σημερινή ορολογία (στρατιώτες ειδικοί στις νυχτερινές αναρριχήσεις) σε συνδυασμό με συμφιλίωση με κατάληξη τον γάμο με τη Ρωξάνη.

Aπό τη Θήβα στο Πακιστάν

Ο Fuller αναλύει όλες τις πλευρές του Αλεξάνδρου, τονίζοντας την ευελιξία του πνεύματός του. Ο Αλέξανδρος αντιμετώπισε κάθε είδους στρατηγική και τακτική πρόκληση και πάντοτε νίκησε: τους Eλληνες στη Χαιρώνεια, ως αρχηγός του ιππικού, στη Θήβα, και μαζί με τους Πέρσες στον Γρανικό. Τους Πέρσες στον Γρανικό και την Ισσό όπου έδωσε μάχη εναντίον του εχθρού που είχε βρεθεί στα μετόπισθεν του, αντιστρέφοντας το δικό του μέτωπο. 

Στα Aρβηλα, όπου ο εχθρός είχε διαλέξει (όπως και στις άλλες περιπτώσεις) το πεδίο της μάχης, ευνοϊκό γι’ αυτόν και το είχε ετοιμάσει για τα δρεπανηφόρα άρματά του. Στα Aρβηλα η δυσαναλογία δυνάμεων ήταν ίσως ακόμα και ένας προς τρεις υπέρ των Περσών, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία για μάχες εκ παρατάξεως.

Στην Τύρο και τη Γάζα αντιμετώπισε «τεχνικά» προβλήματα πολιορκίας, όπως και στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, και τα έλυσε επίσης με εξαιρετική εφευρετικότητα.

 Στον Υδάσπη αντιμετώπισε έναν εχθρό οχυρωμένο πίσω από υδάτινο φράγμα, οπλισμένο με ένα άγνωστο όπλο, τους ελέφαντες, έναν ιδιαίτερα δύσκολο συνδυασμό και με τα σημερινά δεδομένα διάσπαση άμυνας που στηρίζεται σε μεγάλο ποτάμι σε συνδυασμό με άγνωστη πολεμική τεχνολογία.

Η ιδιοφυΐα του Αλέξανδρου έγκειται ακριβώς στην τακτική του ευελιξία την σωστή στρατηγική εκτίμηση της κατάστασης και τη συνήθως καλή προετοιμασία κάθε επιχείρησης, σε συνδυασμό με την πολιτική.

 Ο Αλέξανδρος κατάλαβε πως την αυτοκρατορία που κέρδισε με τα όπλα μπορούσε να την κρατήσει μόνο με την φιλία ή τουλάχιστον την ανοχή των κατακτημένων και τέτοια μέτρα εφάρμοσε, σε αντίθεση με τον Ναπολέοντα που με τη συμπεριφορά του ξεσήκωσε το εθνικό - λαϊκό αίσθημα της Ευρώπης, από την Ισπανία μέχρι την Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρωσία εναντίον του. Το βιβλίο του Fuller πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τροχαίες παραβάσεις

Τι ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για...

Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις...

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ένας στους τρεις Έλληνες

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ένας...

Μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των...

Ποιά ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές στην Ελλάδα

Ποιά ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές στην Ελλάδα

Διαμερίσματα κατασκευής 1961-1980 βρέθηκαν στην κορυφή...

Φορολογική δήλωση: Ο τρόπος για να αποφύγετε φέτος τα τεκμήρια

Φορολογική δήλωση: Ο τρόπος για να αποφύγετε φέτος τα...

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν...

Πότε αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις - Tι να προσέχουν οι καταναλωτές

Πότε αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις - Tι να προσέχουν οι...

Oι θερινές εκπτώσεις για το 2019 θα πραγματοποιηθούν από...

Πώς διαμορφώθηκε η διαφορά εισοδημάτων μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων

Πώς διαμορφώθηκε η διαφορά εισοδημάτων μεταξύ...

Το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του...

Πέθανε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Πέθανε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και...

"Νομικά άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών"

Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων, κυρίως από οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και εταιρικών αυτοκινήτων.Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν εδώ και πολλά...

Μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των Ελλήνων που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2018 σχέση με το 2017 ,όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ με θέμα "Εισόδημα και...

Διαμερίσματα κατασκευής 1961-1980 βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των αγοραστών την τελευταία τριετία, ενώ τα νεόδμητα, δηλαδή αυτά που χτίστηκαν μετά το 2012 ήταν απειροελάχιστα, σύμφωνα με πανελλαδική...