Πευκέστας ο Μιεζεύς(β).Γράφει ο Μανώλης Βασλαμίδης

Πευκέστας ο Μιεζεύς(β).Γράφει ο Μανώλης Βασλαμίδης

Τα πλοία με τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλέουν από την Ευρωπαϊκή ακτή προς την Ασία στο λιμάνι των Αχαιών, όπου και οι τύμβοι του Αίαντα, του Πάτροκλου και του Αχιλλέα (βλ. Droysen. I. G. Ιστ. Αλεξ. 1. 188). Όταν η βασιλική τριήρης  φτάνει σε απόσταση βολής  ακοντίου από την στεριά,  ο Αλέξανδρος εξακοντίζει και καρφώνει το ακόντιό του στην Ασιατική Ακτή. Η πράξη στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο νέος κύριος της Ασίας είναι ο Αλέξανδρος ο Φιλίππου, ο βασιλιάς της Μακεδονίας.

Οι εκλεκτότεροι του στρατεύματος πατούν το πόδι τους στην Ασία, μετά τον Αλέξανδρο, και είναι η παλιά φρουρά των Μακεδόνων στρατηγών "που είχαν θητεύσει κοντά στον Φίλιππο Β΄ και επάξια συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της ανατολικής εκστρατείας : Παρμενίων, Περδίκκας, Αντίπατρος, Αντίγονος, Ευμένης" (Τσιμπουκίδης Δ., Μακεδόνες πολέμαρχοι, σ. 11, έκδ. Καλέντη). 

Ακολουθούν οι νέοι, οι ομήλικοι του Αλεξάνδρου, πολλοί από τους οποίους είναι παιδικοί του φίλοι και κάποιοι συμμαθητές: "Ηφαιστίων, Νέαρχος,  Πτολεμαίος, Σέλευκος, Λυσίμαχος, Λεοννάτος, Κρατερός, Πολυπέρχων, Ερίγειος, Μελέαγρος, Πευκέστας, Κοίνος, Άρπαλος, Φιλώτας, Κλείτος, Κάσσανδρος" (ό.π.) η νέα γενιά,  που θα διαπρέψει σε πολλούς τομείς των επιχειρήσεων στα θέατρα του πολέμου στην Ασία και στις ανάγκες της διοίκησης της νέας αυτοκρατορίας με τον Αλέξανδρο.

Το δικό μας παλικάρι, ο Πευκέστας ο Μιεζεύς, από δίπλα στον Αλέξανδρο, στην παράταξη του στρατεύματος, ακόλουθος, αξιωμένος της τιμής του σωματοφύλακα του Αλεξάνδρου, δεν γνωρίζει ότι σε λίγο η τύχη του επιφυλάσσει μια θέση...μπροστά από τον Αλέξανδρο!

Μετά από λίγο "ανέβηκε  ο Αλέξανδρος  μ' όλους τους στρατηγούς του και τους υπασπιστές του στα ερείπια του Ιλίου [Τροία] και θυσίασε στο ιερό της Ιλιάδας Αθηνάς, κι ανέθεσε στο ιερό την πανοπλία του, και πήρε σα για αντάλλαγμα κάποια όπλα  απ΄τ΄αρχαία αναθήματα στο ναό, και λένε κι όλα πως την ιερή εκείνη ασπίδα του Αχιλλέα" ( Droysen ό.π.) την οποία , όπως μας πληροφορεί ο Αρριανός , παρέδωσε ο Αλέξανδρος  στον σωματοφύλακά του Πευκέστα, ώστε η ασπίδα σύμβολο να φέρεται "προ αυτού εις τας μάχας". Και για να μήν υπάρχει αμφιβολία, ο Αρριανός ( Ανάβαση στ. 9, 3) ξεκαθαρίζει ότι Πευκέστας Αλεξάνδρου Μιεζεύς "ο την ασπίδα φέρων".   Το ψηλό, λοιπόν, παλικάρι από τη Μίεζα, τα σημερινά Λευκάδια της Νάουσας, φέρει μπροστά  από τον Αλέξανδρο την ιερή ασπίδα στις μάχες.

Σημείωση: Η ασπίδα του Αχιλλέα ήταν της εποχής του Τρωικού πολέμου, κατά πολύ μεγαλύτερη από τη Μακεδονική. Για την ακρίβεια η διάμετρός της ήταν 92 εκ, ενώ της Μακεδονικής ήταν 52 εκ. Κρατούμε  αυτή τη λεπτομέρεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...