Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης που επιχειρείται από τον τοπικό τύπο για το πλούσιο πολιτιστικό γίγνεσθαι του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή μας, δημοσιεύονται και επαινετικά σχόλια για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

Ειδικές αναφορές επιφυλάσσονται στα αποκαλούμενα βλαχοχώρια του Βερμίου Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά  που αποτελούν καταφύγια δροσιάς  κατά την διάρκεια της θερμής καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταφέρεται δε πολλές φορές κατ υπερβολή, ο σχολιασμός περί αντιπαλότητας η ανταγωνισμού, στις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται. 

Αυτός ο σχολιασμός δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. 

Ενδεχομένως θα μπορούσαν οι παράλληλες δράσεις να χαρακτηριστούν ως άμιλλα των τοπικών κοινωνιών.  

Αυτές  όμως οι δραστηριότητες προγραμματίζονται και ανακοινώνονται έγκαιρα. Αναπτύσσονται δε σε συνεργασία και κατόπιν επικοινωνίας κατά τρόπο, ώστε οι σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον, να υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία, ώστε να μη συμπίπτουν και να μη αποδυναμώνονται. 

Ειδικότερα εις ότι αφορά τους Φορείς που  δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των κοινωνιών του Σελίου, του Ξηρολιβάδου και της Κουμαριάς, με τις δράσεις τους αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις των χωριών τους, οι οποίες   λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη  συμπίπτουν. 

Το γεγονός ότι κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χρόνους έχουν παρόμοιο  περιεχόμενο, δεν αποτελεί στοιχείο αντιπαλότητας αλλά  πολιτιστικής  επικοινωνίας και ανταλλαγής, με κοινό όφελος για τις βλαχόφωνες κοινωνίες του Βερμίου αλλά και του πολιτιστικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

Η δημόσια επισήμανση της όποιας επώνυμης συνεισφοράς, προφανώς και εντάσσεται στην ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, ως καθοριστικού για την επιτυχία των δραστηριοτήτων.  Η προσωπικές όμως επισημάνσεις  στους δημοσιογραφικούς σχολιασμούς δεν μεταφέρουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των  δράσεων που αναπτύσσονται.

Πίσω από κάθε προγραμματισμό και κάθε εκδήλωση δραστηριοποιείται ένας ολόκληρος κόσμος, από τις εκάστοτε Διοικήσεις των Φορέων και τους  παράγοντες του τόπου, μέχρι τους χορηγούς και τα μέλη των κοινωνιών που συμμετέχουν  αφιλοκερδώς στις προσπάθειες.  

Ειδικότερα για την κοινωνία του Ξηρολιβάδου που στερείται αυτοτελούς αυτοδιοικητικού προσώπου, επισημαίνεται ότι  το σύνολο των κατοίκων συσπειρώνεται γύρω από τον Πολιτιστικό Όμιλο του χωριού που ιδρύθηκε το 1965 και έκτοτε ανελλιπώς με τις κατά καιρούς Διοικήσεις του,  διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.

Τελικά είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες που επικρατούν λόγω της σοβούσας οικονομικής κρίσης, οι Φορείς των τοπικών κοινωνιών αναδεικνύονται σε  κιβωτούς  πολιτισμού και κοινωνικής σύσφιξης. 

Αυτή η επισήμανση αποτελεί και το αισιόδοξο μήνυμα της εποχής,  όπως το εκπέμπουν τα βλαχοχώρια του Βερμίου  και το αφήνουν να  σμίξει με τον γενικότερο απόηχο της πολιτιστικής επικαιρότητας της ευρύτερης περιοχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες της Urban Art θα ζωγραφίσουν δημόσια κτίρια στη Νάουσα

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες της Urban Art θα ζωγραφίσουν...

Τέσσερις διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα...

Το ΥΦΑΔΙ επισκέφθηκε την έκθεση του Ναουσαίου καλλιτέχνη Αλέξανδρου Τσάκωνα

Το ΥΦΑΔΙ επισκέφθηκε την έκθεση του Ναουσαίου...

Το ΥΦΑΔΙ επισκέφθηκε την ατομική έκθεση του Ναουσαίου...

Εκπληκτική εμπειρία για τους Προσκόπους Βέροιας  η κατασκήνωση στις παρυφές του Ολύμπου

Εκπληκτική εμπειρία για τους Προσκόπους Βέροιας η...

Άλλη μια κατασκήνωση της 5ης Ομάδας Προσκόπων Βεροίας ...

 Διαδικτυακή Ημερίδα της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με θέμα

Διαδικτυακή Ημερίδα της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με...

Το Σπίτι της Βεργίνας και το Κέντρο αναφοράς, παροχής...

ΚΕΔΑ: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρόβες τις χορωδίας  τα δύο επόμενα Σάββατα

ΚΕΔΑ: Δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρόβες τις χορωδίας ...

Λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που...

Έρχονται νέες ταινίες στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ

Έρχονται νέες ταινίες στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ

Πρόγραμμα Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ  10/9 - 16/9ΜΟΥΛΑΝ   ...

Η κάρα του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία για λίγες ώρες στα Ριζώματα Ημαθίας

Η κάρα του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία για λίγες ώρες στα...

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 07.30 στον Ιερό Ναό ...

Μαθήματα λύρας στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας με τον Χρήστο Καλιοτζίδη

Μαθήματα λύρας στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας με τον...

Η  μουσική παιδεία του Πόντου  αποκτά το πραγματικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...