9.000 μαθητικές επισκέψεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΙΖ΄ εφορείας σε Αιγές και Βέροια

9.000 μαθητικές επισκέψεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΙΖ΄ εφορείας σε Αιγές και Βέροια

Έναν απολογισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΙΖ΄ εφορείας στις Αιγές και τη Βέροια τα τελευταία 2,5 χρόνια παραθέτει η Αγγελική Κοτταρίδη στην προσωπική της σελίδα στο facebook, βλέποντας ότι το θέμα αρχαιολογία και εκπαίδευση ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους διαδικτυακούς φίλους, όπως τονίζει.

Για τους μαθητές των σχολείων, η είσοδος είναι ελεύθερη στα μουσεία του δικτύου (Μουσείο βασιλικών τάφων των Αιγών, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας) και ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε καθένα από τα τρία αυτά μουσεία στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, εξακολουθεί σταθερά και συστηματικά να υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες» για σχολικές τάξεις του δημοτικού σχολείου, ενώ ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις για διάφορες ηλικιακές ομάδες προγραμματίζονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία εορτασμών όπως είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ανταπόκριση των σχολείων στις δράσεις είναι θερμή, καθώς η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα των τελευταίων τριών χρόνων ξεπερνά τις 9.000 μαθητικές επισκέψεις, από τις οποίες οι 3.500 είναι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Τα προγράμματα προσαρμόζονται κατά περίπτωση στο γνωστικό και μαθησιακό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, με ιδιαίτερο παράδειγμα τη φετινή συνεργασία του Μουσείου με το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ".

 

Αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, ανταποκρινόμενο στις ιδιαιτερότητες του δικού του σχολικού κοινού, που έχει περισσότερο την ανάγκη για συχνή εναλλαγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων – πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές επισκέψεις των σχολικών τάξεων μέσα στην ίδια χρονιά – έχει διοργανώσει και υλοποιήσει δώδεκα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Η θεματολογία των προγραμμάτων αυτών άλλοτε σχετίζεται με τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και άλλοτε με πανελλήνιες επικοινωνιακές δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης δε παύουν να δίνουν την αφορμή για νέες δράσεις κάθε χρόνο. Με το σκεπτικό αυτό των πολλαπλών εναλλαγών, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας κατάφερε μέσα στα τρία τελευταία χρόνια να προσελκύσει τη συμμετοχή 6000 μαθητικών επισκέψεων στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Την τρέχουσα περίοδο, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα

• «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκάορτο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου»

• «Παναγία μου»

• «Βέροια: μιλώ για την ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της», ενώ στα μέσα του φθινοπώρου αναμένεται να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα δράσεων με περισσότερες ακόμη ευκαιρίες για μάθηση και ψυχαγωγία, για μικρούς και μεγάλους.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας σύντομα θα έχει τη χαρά να ανακοινώσει συστηματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Μέχρι τότε, τα παιδιά των σχολείων της Βέροιας έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, σε συγκεκριμένες ημέρες της σχολικής χρονιάς, σε ενδιαφέρουσες δράσεις όπως:

• "Από τις πρώτες συλλογές ως το σημερινό Μουσείο»

• "Αρχαιολόγος για μια μέρα"

• "Κι ήμουνα κι εγώ εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί..."

 

Φυσικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχίζονται και γρήγορα θα ανακοινωθούν και τα νέα.

IZ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347

www.aigai.gr

IZ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: 23810 24356

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972

 

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...