1-10 Οκτωβρίου στη Βέροια, Δ΄ Εβδομάδα Τοπικής  Ιστορίας και Πολιτισμού από την ΕΜΙΠΗ

1-10 Οκτωβρίου στη Βέροια, Δ΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την ΕΜΙΠΗ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ε.Μ.Ι.Π.Η. σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει, από 1 έως 10 Οκτωβρίου την Δ΄ Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης.

Σημαντικότερο γεγονός της εκάστοτε Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού αποτελεί η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας υπό τον γενικό τίτλο 'Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα'. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τρεις θεματικές επιστημονικές ημερίδες υπό τον παραπάνω γενικό τίτλο και εφέτος διοργανώνεται η Δ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (1940-1950), με θεματική αναφορά στην Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Βέροια και την Ημαθία γενικότερα. Η δεκαετία που εξετάζει η ημερίδα περιγράφετα ιμε τον τίτλο «Η δεκαετία των μεγάλων ανατροπών και συγκρούσεων».

Εκτός από την επιστημονική ημερίδα, επιπλέον εκδηλώσεις ανάδειξης πτυχών της τοπικής ιστορίας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της εβδομάδας. Μεταξύ αυτών η βιβλιοπαρουσίαση του έργου του τοπικού συγγραφέα Παύλου Πυρινού, Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα, το οποίο εξέδωσε η Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Μια ακόμη έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. παρουσιάζεται εφέτος στο πλαίσιο της εβδομάδας και αφορά την έκδοση του Ά  τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα στα οικονομικά των σωματείων μη κερδοσκοπικού η Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου προκειμένου να συμβάλει στη διάδοση των πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας, όπως αυτά αποτυπώνονται στις σελίδες του τόμου.  Η τρίτη έκδοση που πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εβδομάδας αφορά τα πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας «Ημαθία. Σκιαγραφώντας την ιστορία της μέσα από τις συλλογές των Γ.Α.Κ.». Η παρούσα έκδοση εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδόσεων της Ε.Μ.Ι.Π.Η., η οποία έχει το γενικό τίτλο «Αναζητώντας την ιστορία της Ημαθίας». Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης με το γενικό τίτλο «Οι δρόμοι της πόλης στην Κατοχή και τον Εμφύλιο», κατά την οποία πρόκειται να παρουσιαστούν σημεία, οικίες και δρόμοι της πόλης στα  οποία συνέβησαν γεγονότα κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου». Τέλος, στις εκδηλώσεις της εβδομάδας εντάσσονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με σκοπό την επαφή τους με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Ειδικά φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν εντός της έκθεσης «Ιστορικό Πανόραμα», η οποία υφίσταται και λειτουργεί στο Χώρο Τεχνών Βέροιας. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία εκτός από το να ακουσούν στοιχεία για την υπό εξέταση περίοδο, να δούνε και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τότε όπως, στρατιωτικό υλικό, στολές, οπλισμός, εφημερίδες της εποχής, αρχειακό υλικό κ.α.

 

Ευχαριστίες

Κλείνοντας, οφείλονται ευχαριστίες στην ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, στο διευθυντή Γιάννη Καμπούρη και το προσωπικό της,  η οποία φέτος συμμετέχει στη συνδιοργάνωση, εκτός των άλλων, μέσω του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του πριν λίγους μήνες. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΚΕΠΑ συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την πρώτη χρονιά υλοποίησής της παρέχοντας δωρεάν ανθρώπινο δυναμικό, χώρους υλοποίησης των εκδηλώσεων και οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Επιπλέον, ευχαριστίες οφείλονται στην κα Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της για την αποδοχή της πρότασης της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας σε συνεργασία με την 11η ΕΒΑ.

Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται και στην κα Ελένη Τζαβέλα, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Ν. Ημαθίας για την αποδοχή της πρότασης συνδιοργάνωσης εκδήλωσης στο χώρο των Γ.Α.Κ. Φέτος, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, αλλά και του μεγάλου αριθμού των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στην Εβδομάδα ζητήσαμε τη συνδρομή ιδιωτών – επαγγελματιών προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων. Με την καλή τους διάθεση ανταποκρίθηκαν και τους ευχαριστούμε όλους και καθέναν ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...