Στο μακρινό VILNIUS της Λιθουανίας  η παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

Στο μακρινό VILNIUS της Λιθουανίας η παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας

Φορτωμένη μ΄ έναν Ήλιο-θεό στις αποσκευές τους, η ελληνική παιδαγωγική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας ξεκίνησε για την 4η κατά σειρά συνάντηση των εταίρων του προγράμματος «Our nature is art.Let’s share it», στα πλαίσια του Comenius.

Προορισμός το ειδυλλιακό Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Κι ο ήλιος που κουβαλήσαμε , χάρισε απλόχερα τις ακτίνες του στο βορεινό τοπίο και μας συντρόφευσε σχεδόν όλες τις μέρες της παραμονής μας εκεί. Φώτισε τις καρδιές, φώτισε τις ματιές, φώτισε το πνεύμα, τις ιδέες, φώτισε τις σκέψεις για μια εκπαίδευση με κοινά οράματα – κοινούς στόχους: να φτιάξουμε όλοι οι δάσκαλοι, Έλληνες, Λιθουανοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Καταλανοί, μαθητές με φως στη καρδιά, με φως στη ματιά τους.

Μαθητές που να πρεσβεύουν την ευρωπαϊκή ένωση και προοπτική και να υπερασπίζονται συνάμα την εθνική τους ταυτότητα. Να θαυμάζουν και να θαυμάζονται. Να σέβονται και να απαιτούν σεβασμό.

Η φιλοξενία της Λιθουανικής ομάδας άψογη. Χωρίς να επιθυμούμε την κατάχρηση του όρου θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν μια φιλοξενία «ελληνική» που έτσι κι αλλιώς εξέφρασαν το θαυμασμό τους καθώς την βίωσαν κατά τον περασμένο Μάιο. Ζεστή, άμεση, οικεία, έξω και πέρα από την εικόνα που έχουμε για τους βορειοευρωπαίους.

Η ξενάγηση καλοσχεδιασμένη, άρτια οργανωμένη κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες παραμονής μας εκεί να μας «ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο» να μας γνωρίσει μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιππότες, πανοπλίες, σπαθιά, μάχες, πρόσωπα, ιστορία αλλά και εξαιρετικά τοπία, ονειρεμένες λίμνες, νησάκια, αρχιτεκτονική τοπίου και κτιρίων, παράδοση (αρχαίοι οικισμοί, εργασίες, συνήθειες…) αλλά και στιγμές από τη σύγχρονη ζωή (στο καταπληκτικό κτίριο της όπερας του Βίλνιους όπου παρακολουθήσαμε την Κάρμεν).

Παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Παιδείας όπου μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν υψηλά ιστάμενα στην εκπαιδευτική ιεραρχία πρόσωπα.

Και το σχολείο! Το Saltinelis. Ένα όνειρο! Μια κυψέλη δημιουργίας και παραγωγής με εξαιρετική ποιότητα. Δασκάλες φιλόξενες, χαμογελαστές, μαθητές χαρούμενοι, ευδιάθετοι, ταλαντούχοι, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν θέατρο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες και συγκίνησαν όλα τα μέλη των αποστολών του προγράμματος.

Η ελληνική αποστολή ευχαρίστησε τη διευθύντρια του σχολείου της Λιθουανίας χαρίζοντάς της ένα εξαιρετικό αντίγραφοαπό τη νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα από φύλλο χρυσού, δια χειρός Δ. Περηφανοπούλου-Κατσαβού το οποίο προκάλεσε θαυμασμό και στους αποδέκτες του αλλά και στο σύνολο των μελών των αποστολών που καταχειροκρότησαν την ενέργεια αυτή. Έκπληξη ευχάριστη αποτέλεσε η άριστη γνώση της ελληνικής ιστορίας και των θεμάτων πολιτισμού γύρω από αυτή (Ελγίνεια…) από τον σύζυγο της διευθύντριας του σχολείου που μας φιλοξενούσε δίνοντας την ευκαιρία στην ελληνική αποστολή να ξεδιπλώσει παρουσία όλων το κουβάρι αυτών των θεμάτων και να τα καταστήσει γνωστά σε όλους τους παρευρισκομένους.

Αφήσαμε το Βίλνιους την ώρα που χάραζε ο ήλιος αχνά. Αχνά, αλλά χάραζε. Μια θλίψη, ένα παράπονο μα και ένα άγιο πείσμα πλημμύρισε τις καρδιές μας. Ναι, δεν ταιριάζει η δύση στη δική μας χώρα, στη δική μας παιδεία, στη δική μας εκπαίδευση, την ιστορία, τον πολιτισμό.

Εμπρός λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και σε πείσμα των καιρών γυρνάμε αποφασισμένοι με τις όποιες δυνάμεις μας να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τη χώρα μας, πάνω από τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε σαν γονείς , τους το οφείλουμε σαν δάσκαλοι. 

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...