ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: Βεροιώτικα και ναουσαίκα σημειώματα του Παύλου Πυρινού. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Βιβλιοπαρουσίαση: Βεροιώτικα και ναουσαίκα σημειώματα του Παύλου Πυρινού. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο του Παύλου Πυρινού “Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα”. Ο συγγραφέας, γνωστός εκπαιδευτικός, τ. Δ/ντής της βιβλιοθήκης της Βέροιας, άοκνος ερευνητής της Ημαθιώτικης ιστορίας, άρχων του οικουμενικού θρόνου, πλησιάζει με πολλή προσοχή και σεβασμό τα θέματα που διαπραγματεύεται, τα Βεροιώτικα και τα Ναουσαίικα.

Από τα Ναουσαίικα ξεχωρίζω τα θέματα: 1. Η ίδρυση της Αλληλοδιδακτικής Σχολής της Νάουσας, 2. Πληροφορίες για τα σχολεία της Νάουσας στα τέλη της Τουρκοκρατίας από ανέκδοτο Κώδικα, 3. Η ίδρυση του ισναφιού των Μπαταντζίδων στη Νάουσα κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, 4. Άγνωστο πρακτικό των Οσλιανιτών κατοίκων της Νάουσας για την ίδρυση νηπιαγωγείου, 5. Άγνωστοι και ανέκδοτοι ισολογισμοί-απολογισμοί των σχολείων της Νάουσας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, 6. Η προσφορά των προσκόπων Βέροιας στα γεγονότα της Νάουσας 1949, κ. ά.

Το βιβλίο, που είναι έκδοση της ΕΜΙΠΗ, προλογίζουν οι Δρ Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας, πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π. Ημαθίας, και ο Αντώνης Μιχ. Κολτσίδας, Δρ Ιστορίας του Α.Π.Θ., ο οποίος και εισάγει τον αναγνώστη στο πόνημα του Παύλου, γράφοντας: “Οι εργασίες-άρθρα του συγγραφέα αποτελούν πλήρεις και ολοκληρωμένες αναφορές σε ιστορικά, θεολογικά και κοινωνικά θέματα με πρωτότυπη, συνήθως βιβλιογραφική και αρχειακή τεκμηρίωση...”.

Αφού ευχαριστήσω, τον αγαπητό φίλο Παύλο Πυρινό για το δώρο, θα σταθώ σε δύο εργασίες του, από αυτές που αφορούν τη Νάουσα. Στην αναφερόμενη πιο πάνω με αριθμό 6, και σε μιαν άλλη που δεν φαίνεται, αλλά είναι Ναουσαίικου ενδιαφέροντος και επιγράφεται: Εγχάρακτη επιγραφή της θήκης του χρυσού σταυρού. Ένα σπάνιο κειμήλιο που βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Στο πρώτο θέμα, σελ. 131, ο Παύλος αναφέρεται στη μεγάλη εκείνη επιχείρηση των προσκόπων της Βέροιας να περισυλλέξουν τραυματίες της Νάουσας και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο Βέροιας, στη διάρκεια των γεγονότων του 1949. Επικίνδυνη προσκοπική αποστολή - δράση με επικεφαλής έναν φωτισμένο εκπαιδευτικό, ένα διαμάντι της Βέροιας, τον αείμνηστο γυμνασιάρχη, θεολόγο Δημήτριο Παπαδόπουλο, τοπικό έφορο των προσκόπων της Βέροιας. 

Από το ευχαριστήριο έγγραφο του δημάρχου Νάουσας, Αθανάσιου Κουλτζή, για την ευεργετική για την πόλη δράση των προσκόπων Βέροιας, θα πάρω ένα απόσπασμα: “ο σκληρώς δοκιμασθείς λαός της πόλεως Ναούσης ησθάνθη την έγκαιρον άφιξιν σας εις την καταστραφεισαν... πόλιν μας, χύνουσα βάλσαμο παρηγορίας εις τους ποικίλους πόνους... και εκφράζει δι εμού τας απείρους προς ημάς ευχαριστίας και την ευγνωμοσύνην του...”. 

Παραθέτοντας ένα ακόμη απόσπασμα του στρατιωτικού γιατρού Καλλίμαχου Γράτσου: “οι μισοί τραυματίες θα πέθαιναν αν δε βοηθούσαν οι πρόσκοποι Βέροιας”, προσθέτω τη δική μου ευγνωμοσύνη και την ευγνωμοσύνη της πατρικής μου οικογένειας, γιατί μέσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Βέροιας από τους προσκόπους της βρίσκονταν και ένας βαρύτατα τραυματισμένος αδελφός μου. Μεταφέρθηκε με διαμπερές τραύμα στον μηρό, με ακατάσχετη αρτηριακή αιμορραγία, τρώση του ισχιακού και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μπήκε σε δεύτερο χειρουργείο με γιατρό τον αείμνηστο καθηγητή Μυσιρλόγου. Επέζησε, και μακροημερεύει. Είναι ο γνωστός δικηγόρος του Πρωτοδικείου Βέροιας Τάσος Βαλσαμίδης. 

Πολλά επίσης οφείλει η Νάουσα σε έναν ακάματο Ναουσαίο Νοσοκομειακό γιατρό την περίοδο εκείνη, τον Κωσταντίνο Τσίτση. Με ποιες συνθήκες!

Στο δεύτερο θέμα, σελ. 37. Ο πολύτιμος χρυσός σταυρός, το σπάνιο αυτό κειμήλιο που βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Βέροιας, στο οποίο αναφέρεται ο Παύλος, έχει προέλευση το μοναστήρι της Υπαπαντής της Νάουσας. Δουλεύω διεξοδικά το θέμα και ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να κάνω ανακοινώσεις. Εκεί που δεν ξέραμε τίποτε για την Έξω Υπαπαντή, γνωρίζαμε μόνο από την παράδοση ότι ήταν μοναστήρι ονομαστό, τώρα, βγαίνουν μια-μια πληροφορίες γραπτές που διευρύνουν τα όρια των γνώσεών μας, προς άφατη ικανοποίηση των φιλιστόρων και ευχαρίστηση των εραστών του μοναστηριού.  

Η πρώτη αποκάλυψη, ο επιτάφιος του μοναστηριού της Υπαπαντής, που πουλήθηκε στο Βελβεντό, και η δεύτερη, αυτή που μας κάνει ο Παύλος Πυρινός με το εν λόγω σημείωμα, και μια τρίτη από τον π. Αθ. Βουδούρη, δείχνουν ότι το μοναστήρι της Υπαπαντής πριν τις δυο απανωτές καταστροφές του, μια το 1806 από τους Αλβανούς του Αλή πασά και δεύτερη στο ολοκαύτωμα της πόλης το 1822, ήταν ένα λαμπρό μοναστήρι, φάρος της Ορθοδοξίας. 

Θα ήθελα να καταθέσω, στο σημείο αυτό, την προσπάθεια της θειάς Νούλας στην αναβίωση του εξωκκλησίου της Υπαπαντής.

Εύχομαι στον εκλεκτό συνάδελφο Παύλο Πυρινό να συνεχίσει με την ίδια θέρμη την έρευνα για τη γνώση και την προαγωγή της ιστορίας του τόπου μας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας ενόψει του Πάσχα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου...

Σήμερα 22 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ οι μαθητές της τάξης του...

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2023-24 – 2η φάση

Εκπαιδευτική Εκδήλωση - ΔΔΕ Ημαθίας: Γιορτή Μαθητικής...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16, την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...