Μαθήματα βρεφικής κολύμβησης απο τον ΝΑΣΗ στο ναυταθλητικό κέντρο ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Μαθήματα βρεφικής κολύμβησης απο τον ΝΑΣΗ στο ναυταθλητικό κέντρο ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Ο Ναυτικός Αθλητικός ΣΥλλογος Ημαθίας εφαρμόζει "πρωτοπόρα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα" ώστε να βοηθούν τα παιδιά στην εξέλιξή τους. Με γνώμονα την αρχή αυτή, αναζητούμε σαν συλλογος τρόπους που θα θέσουν σε εγρήγορση το σώμα και το πνεύμα και θα βοηθήσουν το παιδί, από τα πρώιμα στάδια της ζωής του, να αναπτυχθεί αρμονικά.

 

Κάθε παιδί από την πρώτη ημέρα της γέννησής του συλλέγει εικόνες και εμπειρίες από το περιβάλλον που ζει. Οι πληροφορίες αυτές συνθέτουν μια βάση ψυχοσυναισθηματικών, κοινωνικών, πνευματικών και κινητικών δεδομένων. Ο Ναυτικος Αθλητικος Συλλογος  Ημαθίας στην προσπάθειά του να συμβάλει στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των δεδομένων αυτών δημιούργηςε τμήματα βρεφικής κολύμβησης, για βρέφη και παιδιά ηλικίας 3 μηνών – 3 ετών.

 

Ποια ειναι ομως  η φιλοσοφία της βρεφικής κολυμβησης ;

Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας που ζουμε ,πολλές φορές δεν αφήνουν πολλα περιθώρια για δημιουργική απασχόληση και συναρμογή μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η βρεφική κολύμβηση είναι μία δυναμική απάντηση στην παραπάνω διαπίστωση, αφού αποτελεί μια ψυχαγωγική και οικογενειακή δραστηριότητα κατά την οποία το μωρό, μαζί με τον έναν γονέα του, έρχεται σε επαφή με το νερό  κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Η προσαρμογή στο νερό γίνεται αβίαστα, μέσα από οργανωμένο παιχνίδι , με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων οργάνων( παιχνιδιών ). Το ασκησιολόγιο που χρησιμοποιείται είναι προσαρμοσμένο στο εξελικτικό στάδιο που βρίσκεται το καθε παιδί.

 

Ας δούμε ομως ποια ειναι τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης :

Ενδυναμώνει τη σχέση γονέα και παιδιού γιατί μοιράζονται στιγμές χαράς και μέσα από την καθοδήγηση του εκπαιδευτή/τριας εχουν καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενεργοποιεί το νευρικό κεντρικό σύστημα του παιδιού επιταχύνοντας ετσι την ανάπτυξη νευρικών συνάψεων (δημιουργία «κινητικών μονοπατιών»). Το υγρό στοιχείο διευκολύνει στην κίνηση και σε συνδυασμό με την άνωση, δημιουργεί μια ήπιας έντασης αντίσταση, ενδυναμώνοντας τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, βρέφη ηλικίας 10-14 μηνών να προηγούνται κινητικά έναντι άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας. . Σε ενα παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει και η έρευνα των Sigmundson H. και HopkinsB. που υποστηρίζουν πως τα βρέφη αποκτούν γρηγορότερα καλή ισορροπία και αποτελεσματική και δυνατή λαβή.

• Δίνει στο βρέφος την δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινή ύπτια (ξαπλωτή) θέση, να «ξεπιαστεί» και να νιώσει απελευθερωμένο κινητικά.

• Εξοικειώνει τα βρέφη με το νερό μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης και τα οδηγεί ομαλά στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων όπως : επίπλευση με ή χωρίς υποστήριξη, βύθιση – κράτημα αναπνοής, πρώτες ενστικτώδεις πλευστικές κινήσεις κ.α. Παράλληλα, η εκμάθηση της εισόδου του κεφαλιού μέσα στο νερό είναι η πρώτη ναυαγοσωστική δεξιότητα που μπορούμε να διδάξουμε στο μωρό μας.

 

Τα μαθήματα μπορούν να αρχίσουν , όταν γονείς και παιδί νιώθουν έτοιμοι. Ποτέ δεν είναι αργά! Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο εξέλιξης ο οποίος θα συμβάλει σταδιακά, μεταξύ των άλλων και στην εξάσκηση του κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό.

 

Η ενεργός συμμετοχή του γονέα, η των γονέων μέσω της ενθάρρυνσης και καθοδήγησης, δίνει την ευκαιρία δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου απασχόλησης με το παιδί του. Ταυτόχρονα,  ενισχύεται η ανάπτυξη του βρέφους πολύπλευρα γιατί «μαθαίνει πώς να βοηθά τον εαυτό του»

 

ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Για την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος βρεφικής κολύμβησης στο ναυταθλητικο κεντρο "ΝΑΥΤΙΛΟΣ "υπάρχουν τα παρακάτω δεδομένα :

• Κοντινός χώρος στάθμευσης και εύκολη πρόσβαση προς τον χώρο της πισίνας (ράμπα) για την διευκόλυνση της μετακίνησης των συμμετεχόντων.

• Αποδυτήρια κατάλληλα διαμορφωμένα για την εξυπηρέτηση γονέα-βρέφους .

• Μη ύπαρξη χλωρίωσης αλλα καθαρισμός νερού με όζον και UV

• Σταθερή θερμοκρασία νερού μικρής πισίνας στους 29-32ο C (ανάλογα την εποχή) και αντίστοιχα υψηλή θερμοκρασία στα αποδυτήρια.

• Υλικά βοηθήματα πισίνας για διεξαγωγή μαθήματος.

• Δυνατότητα ύπαρξης μουσικής η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

• Χώρος ταΐσματος μετά την κολύμβηση στο εντευκτηριο του συλλογου

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

• Γίνονται δεκτά βρέφη από τριών μηνών και πάνω.

• Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητα τα εξής δικαιολογητικά:

1. Υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον γονέα

2. Ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου για το παιδί

3. Ιατρική βεβαίωση παθολόγου και δερματολόγου για τον γονέα

• Μέγιστος αριθμός ζευγαριών (γονέας-βρέφος) συμμετοχής στο μάθημα, έως 5 ζεύγη ( δηλαδη 10άτομα )

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

• Φθάνουμε στα αποδυτήρια 15΄-20΄ λεπτά νωρίτερα για να προετοιμαστούμε με ηρεμία. Η καλή μας διάθεση επηρεάζει θετικά το μωρό μας . Εάν το μωρό μας είναι ανήσυχο μπορεί να πιει λίγο γάλα πριν έρθει για το μάθημα και καλό είναι να έχουμε και για μετά το μάθημα γάλα , φρούτο ή κάποιο σνακ γιατί θα πεινάει.

• Πριν μπούμε στην πισίνα πρέπει να κάνουμε ντους εμείς και το μωρό μας και να αφαιρέσουμε τυχον μακιγιάζ . Η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους είναι το πρώτο βήμα για μία καθαρή και ασφαλή πισίνα .

• Τα μαθήματα θα είναι ομαδικά και θα γίνονται σε ημέρα και ώρα που θα έχει εκ των προτέρων καθορισθεί .

• Κάθε παιδί  έχει δικαίωμα να αναπληρώνει ένα χαμένο μάθημα το μήνα εφόσον έχει ενημερωθεί η γραμματεία τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα. Οι αναπληρώσεις αυτές πρέπει να γίνονται μέσα στον ίδιο μήνα ή μέχρι τις 10 του επόμενου, ύστερα από συνεννόηση με την ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του κολυμβητηρίου ΝΑΥΤΙΛΟΣ ώστε να βρεθεί διαθέσιμη θέση

• Το μάθημα γίνεται πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γονέα ο οποίος, αφού ακούσει προσεκτικά τις οδηγίες του εκπαιδευτή/τριας δοκιμάζει να τις υλοποιήσει. Σε περίπτωση που το μωρό αντιδρά, ο γονέας κρίνει τι είναι απαραίτητο να πράξει προκειμένου το βρέφος να αισθανθεί την ασφάλεια που χρειάζεται. Συνήθως μια ζεστή αγκαλιά και ένα χαμόγελο είναι αρκετά .

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

Α] ΒΡΕΦΟΥΣ

• Ένα ειδικό για βρέφη μαγιό, μαζί με μία αδιάβροχη πάνα προστατεύουν καλύτερα την ποιότητα του νερού του κολυμβητηρίου.

• Σαμπουαν και πετσέτα ή μπουρνούζι.

• Ενυδατική κρέμα για μετά το μάθημα (προαιρετικά). Η χρήση κρέμας πριν το μάθημα αποφεύγεται για να μη γλιστράει το δέρμα του μωρού.

• Τις ημέρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή να θυμόμαστε ότι ένα ζεστό μάλλινο σκουφάκι προστατεύει το μωρό μας .

• Γάλα ή κάποιο σνακ για μετά το μάθημα.

 

Β] ΓΟΝΕΑ

• Μαγιό – Κολυμβητικό σκουφάκι ή πιάσιμο των μαλλιών ψηλά

• Παντόφλες κολυμβητηρίου ( όχι σαγιονάρες )

• Σαμπουαν και πετσέτα ή μπουρνούζι

• Ένα μπλουζάκι η φόρμα νεοπρεν

 ( προαιρετικά ) που φοριέται πάνω από το μαγιό βοηθάει το μωρό να κρατιέται καλλίτερα και να αισθάνεται ασφάλεια.

 

 

Για τον καλύτερο προγραμματισμό των μαθημάτων βρεφικής κολύμβησης, η έναρξη των οποίων είναι στις 03 Νοεμβριου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεια του ναυταθλητικου κεντρου "ΝΑΥΤΙΛΟΣ" στο τηλ 2331068108.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ -  ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ...

Το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου 2024 διεξήχθη στον Παρνασσό...

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ καλή εμφάνιση η Ζαφειρίου

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ...

Ο αρχικός στόχος επετεύχθη στο Jesolo της Ιταλίας, όπου...

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι νικητές

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι...

Ο αγώνας τρεξίματος ανώμαλου δρόμου “ΚΟΥΜΑΝΙΤΣΙ TRAIL”...

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν. Πρωτάθλημα Αλπικών Αγωνισμάτων

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν....

Στο Χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα με ιδανικές συνθήκες...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Οι αθλητές της ομάδας Αλπικού σκι του ΕΟΣ Νάουσας...

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή "Περίπατος στα...

Την τιμητική της είχε την περασμένη εβδομάδα η εντυπη...

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους στο ΔΑΚ Νάουσας

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους...

   Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας και η Γενική Γραμματεία ...

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η Κατερίνα Βάικου

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η...

Στην πόλη Οτεπά της Εσθονίας για το Παγκόσμιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...