Απόδραση στις αλησμόνητες πατρίδες

Απόδραση στις αλησμόνητες πατρίδες

Στις 17 Οκτωβρίου, 48 μέλη του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας αποδράσανε για ένα πενθήμερο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να επισκεφτούν τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το σχετικό σημείωμα του συλλόγου, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Γκόγκας, περιγράφει την όμορφη εκδρομή ως εξής:

 

Οι θαυμάσιες καιρικές συνθήκες, το πολυτελέστατο κλιματιζόμενο λεωφορείο του Vergina travel, η σύμπνοια των εκδρομέων, προμηνούσαν την επιτυχία της εκδρομής.

Διασχίζοντας την «ΕΓΝΑΤΙΑ» φτάσαμε στον τουρκικό συνοριακό σταθμό των Υψάλων. Ύστερα από σύντομο τελωνειακό έλεγχο, βρεθήκαμε στον τουρκικό έδαφος.

Κατευθυνθήκαμε νότια. Από τη Μάδυτο με ferry-boat διασχίσαμε τα στενά των Δαρδανελίων (Ελλησπόντου) και περάσαμε στο πανέμορφο Τσανάκαλε, όπου και διανυχτερεύσαμε.

Την επομένη, παίρνοντας μαζί μας τον σπουδαίο ελληνόφωνο τοπικό ξεναγό, επισκεφτήκαμε τη θρυλική αρχαία Τροία, το ξακουστό Αϊβαλί, το Ασκληπιείο της Περγάμου. Αργά το βράδυ καταλήξαμε στη μαρτυρική Σμύρνη.

Την επομένη επισκεφτήκαμε την Έφεσο και το Κουσάντασι, όπου θαυμάσαμε το μεγαλείο και τον πολιτισμό των προγόνων μας.

Την τελευταία μέρα με ferry-boat, προσφορά του Vergina travel, περάσαμε στο Κορδελιό, το άλλοτε παραθεριστικό θέρετρο των Ελλήνων της Σμύρνης. Αφού περιπλανηθήκαμε, οδικώς επιστρέψαμε στη Σμύρνη.

Περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Σμύρνης, την παραλιακή λεωφόρο, το παλιό Διοικητήριο κ.ά.. Η ψυχική φόρτιση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, όταν επισκεφτήκαμε την ελληνική γειτονιά της Πούντας, όπου είδαμε αρκετά ελληνικά αρχοντικά που σώζονται ακόμα. Όλων μας τα μάτια βούρκωσαν.

Σημασία, δεν έχει το τι είδαμε, θαυμάσαμε και απολαύσαμε, αλλά η συναισθηματική φόρτιση που κυρίευσε τις ψυχές μας, ανακάλεσε τη λειτουργία της μνήμης, για το τι είχαμε και τι χάσαμε.

Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των εκδρομέων, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Vergina travel, φίλο Απόστολο, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη, για να περάσουμε ένα αξέχαστο 5/θήμερο. Δίκαια του ανήκει ο τίτλος, ότι είναι ο μετρ των εκδρομών στην Τουρκία και όχι μόνο.

 

Όπως όλα τα όμορφα και ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι την 5η ημέρα, αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην όμορφη Βέροια και Νάουσα, στη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα προσγειωθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...