Παρίσι: Αφόρητες οι πιέσεις της τρόικας

Παρίσι: Αφόρητες οι πιέσεις της τρόικας

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εξακολουθεί να παραμένει το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς σε άλλα επιμέρους ζητήματα που εκκρεμούσαν έχει υπάρξει σχετική πρόοδος.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, σήμερα Τέταρτη, στο Παρίσι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

«Το νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετούν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.

«Δεν καθορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Θα ανακοινωθεί ημερομηνία τις επόμενες ημέρες», είπε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι «δεν συζητήθηκε παράταση του τρέχοντος προγράμματος της χώρας μετά το τέλος του έτους».

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για το εάν η τρόικα θα επιστρέψει την επομένη εβδομάδα στην Αθήνα απήντησε χαρακτηριστικά: «Για αυτό προσπαθούμε».

Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε: «Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015.

Αξιωματούχος που μετείχε στις συναντήσεις ανέφερε άλλωστε πως στη φάση αυτή κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ηγεσίες των θεσμών που απαρτίζουν την τρόϊκα.

To Euroworking Group

Κρίσιμο θεωρείται πάντως το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο. Πέραν από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Παρισίων στο Euroworking Group θα κριθεί το τι θα ισχύσει για το ελληνικό πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα  τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Πάντως, εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αυτή θα απαιτήσει εγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...