Εντυπώσεις από την ομιλία του Χαρίτωνα Τομπουλίδη στο 14ο δημοτικό Βέροιας

Εντυπώσεις από την ομιλία του Χαρίτωνα Τομπουλίδη στο 14ο δημοτικό Βέροιας

Λένε ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να κάνουμε δώρα στα παιδιά μας. Δώρα, όμως, δεν είναι μόνο τα χαριτωμένα κουτιά με χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα και κόκκινους φιόγκους. Δώρο είναι και όταν χαρίζουμε υλικά για όνειρα και τροφή για ταξίδια. Έτσι κι εμείς ως σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου αποφασίσαμε ως ένα δώρο στα παιδιά, να καλέσουμε τον Dr κ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη, ο οποίος, εκ Ναούσης ορμώμενος και αφού «άλωσε» τους στίβους της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας ανά την υφήλιο, κυνηγώντας ένα παιδικό όνειρο, μοιράστηκε μαζί μας μερικές από τις άπειρες γνώσεις του για το άπειρο σύμπαν που μας φιλοξενεί. 

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014.  Ημέρα βροχερή. Ο εκλεκτός μας φιλοξενούμενος, μας άφησε άναυδους με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την εκπληκτική παρουσίασή του. Οι αρχικές παραινέσεις των δασκάλων στους μαθητές να κάνουν ησυχία, ήταν περιττές μετά από λίγη ώρα, καθώς ο κ. Τομπουλίδης, ξεδιπλώνοντας την ομιλία του, μάγεψε και καθήλωσε όσους μαθητές της Δ΄, Ε΄και ΣΤ’ Δημοτικού είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν. 

Η μία ώρα της παρουσίασης ήταν πολύ λίγη για να χωρέσει τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες του ομιλητή, όπως την επίσκεψη σε μια διαστημική βάση στη ΝΑSΑ, την παρατήρηση του Βόρειου Σέλας και την αποτύπωση του ήλιου του μεσονυχτίου. Η ευγένεια και η υπομονή του κ. καθηγητή, κυρίως, όμως, ο μοναδικός συνδυασμός της ακαδημαϊκής υπόστασης με την απαράμιλλη παιδαγωγική φιγούρα,  πυροδότησαν εκατοντάδες ερωτήσεις. Σε λίγη ώρα οι μαθητές μονοπώλησαν την εκδήλωση με τις αχόρταγες απορίες τους, κι αυτό ήταν τελικά το ζητούμενο. Η έκπληξη όλων μας κορυφώθηκε όταν ο κ. καθηγητής συνέχισε την ομιλία του φορώντας τη στολή της ΝΑSA, αφήνοντας άφωνους μικρούς και μεγάλους. 

Αν και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιο από τα σημεία της ομιλίας, αξίζει να σταθούμε σε δύο από αυτά. Το πρώτο είναι, ότι ο άνθρωπος είναι προορισμένος να κοιτάζει ψηλά (ετυμ. άνω-θρώσκω=κοιτάω ψηλά). Δεν ταιριάζει στη φύση του ανθρώπου να είναι προσκολλημένος στα γήινα. Το ανθρώπινο είδος είχε πάντα ένα καημό, να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της γης και να ταξιδέψει σε άγνωστους προορισμούς, να ανακαλύψει νέες γειτονιές, νέους ορίζοντες, για να συνειδητοποιήσει τελικά πόσο μικρός είναι ανάμεσα στο σύμπαν που τον περιβάλλει.

 Το άλλο σημείο είναι ότι αξίζει να ακολουθούμε τα όνειρά μας, να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε γι’ αυτά, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται, όσο μακριά κι αν νομίζουμε ότι είναι. Ας κρατήσουμε βαθιά μέσα μας ότι όσο τα παιδιά μας ονειρεύονται, δεν χάθηκε ακόμα για εμάς η Ελπίδα. 

Οφείλουμε ένα ολόθερμο ευχαριστώ στο Dr κ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη, για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε και το αξέχαστο ταξίδι που μας χάρισε.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε, επίσης, στον Διευθυντή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, κ. Αθανάσιο Σταυρίδη, καθώς και στο σύλλογο διδασκόντων του Σχολείου μας για την υποστήριξη όλων εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, όπως και αυτής.

Τέλος, ας ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας για την υποδειγματική υποδοχή που επιφύλαξαν στον αξιότιμο προσκεκλημένο μας, με την υπόσχεση να είμαστε πάντοτε δίπλα τους, άλλοτε έχοντάς τα κάτω από τις πατρικές και μητρικές μας φτερούγες, και άλλοτε μαθαίνοντάς τα να πετούν μόνα τους.

Για το Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δ.Σ.

Έφη Καριώτου-Κεχαγιόγλου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοτικό Ωδείο ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας:  Μαθητική συναυλία κιθάρας την Δευτέρα στη Στέγη

Δημοτικό Ωδείο ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας: Μαθητική συναυλία...

Συναυλία κιθάρας  από  μαθητές του Δημοτικού Ωδείου...

Η κωμωδία “Είκοσι Γυναίκες και Εγώ” σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας

Η κωμωδία “Είκοσι Γυναίκες και Εγώ” σήμερα στο...

Ο Κα. Συ.Θε. Δρυάδες και Θεατρομπόμπιρες παρουσιάζουν...

Δήμος Νάουσας: Συμμετοχή του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στην Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής

Δήμος Νάουσας: Συμμετοχή του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στην Πανελλήνια...

Για 3η χρονιά το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ του Δήμου Νάουσας,...

Από 18 έως 24 Μαΐου  στο φουαγιέ της Στέγης Έκθεση ζωγραφικής από τα τμήματα Εικαστικών της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Από 18 έως 24 Μαΐου στο φουαγιέ της Στέγης Έκθεση...

Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών των τμημάτων...

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Εκδηλώσεις μνήμης  για τη γενοκτονία  του Ποντιακού Ελληνισμού

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Εκδηλώσεις μνήμης για τη...

Λόγω συμπλήρωσης 105 χρόνων από τη γενοκτονία των...

Κυριακή 19 Μαΐου: Εκδηλώσεις μνήμης  για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά

Κυριακή 19 Μαΐου: Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία...

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας...

Παραδοσιακό Παρακάθ 2024   της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

Παραδοσιακό Παρακάθ 2024 της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας διοργανώνει...

"Τα Παιδιά της Άνοιξης": Ευχαριστίες

Το ΔΣ του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...