Στον βυθό… του ΕΕΕΕΚ Βέροιας παρέα με τον Τριγωνοψαρούλη και τους φίλους του

Στον βυθό… του ΕΕΕΕΚ Βέροιας παρέα με τον Τριγωνοψαρούλη και τους φίλους του

Στην καρδιά του χειμώνα κολυμπήσαμε μέχρι τον βυθό… του ΕΕΕΕΚ Βέροιας, παρέα με τον Τριγωνοψαρούλη και τους φίλους του, με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση θετικών προτύπων αποδοχής της διαφορετικότητας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας. Σωσίβιο αποτέλεσε το παιχνιδόκουτο του Τριγωνοψαρούλη (δανείζεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας από τις εκδόσεις του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου)... και το πολυσύνθετο εκπαιδευτικό υλικό που προσαρμόσαμε στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας.

 

Το διαδραστικό υλικό περιλαμβάνει παιχνίδια με τα κείμενα και τις εικόνες των βιβλίων της σειράς, παιχνίδια παρατηρητικότητας, φαντασίας, κίνησης, δραστηριότητες με λέξεις, στίχους και τραγούδια, γλωσσικά παιχνίδια, κουίζ, κάρτες με εικόνες και ονόματα των πρωταγωνιστών, ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια, που αναφέρονται σε όλα τα βιβλία και τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη και στα τραγούδια του.

 

Αξιοποιήσαμε το υλικό ατομικά αλλά και σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας κάθε ομάδας και τάξης.Στις περισσότερες δράσεις χρησιμοποιήσαμε κατάλληλα και στοιχεία της εικονογράφησης για τους μαθητές που δε διαβάζουν ή δεν έχουν διαβάσει ποτέ τις περιπέτειες του μικρού ήρωα. Επιλέξαμε από τις πολλέςδραστηριότητες αυτές που ταιριάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα των μαθητών ανάλογα με τις ανάγκες και τη φαντασία μας.

 

Πιο αναλυτικά, παίξαμε τόμπολα με εξώφυλλα, συνθέσαμε τριγωνολέξεις, ταιριάξαμε κάρτες με εικόνες ηρώων από τα βιβλία, λύσαμε τριγωνοαινίγματα, φτιάξαμε τις δικές μας περιπέτειες, μπερδέψαμε στίχους από ρεφρέν των τραγουδιών του Τριγωνοψαρούλη, γίναμε ντεντέκτιβ στοιχείων και βρήκαμε τις λεπτομέρειες, ψαροζωγραφίσαμε, καθρεπτοδιαβάσαμε, παίξαμε το άλλο μου μισό, το μέμορυ του τριγωνοψαρούλη, παντομίμα με τον τριγωνοψαρούλη, το μαγικό μαργαριτάρι, το παιχνίδι των ερωτήσεων για το πόσο καλά ξέρουμε τον τριγωνοψαρούλη, βρήκαμε τις φράσεις που ξέφυγαν από τα βιβλία, λύσαμε σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα και γλιτώσαμε από το αγκίστρι του ψαρά, μέχρι που με τη δική μας φαντασία ανατρέψαμε την ιστορία και φτιάξαμε τη δική μας.

 

Για το ψαράκι της ιστορίας μας τουλάχιστον, το αμερικάνικο όνειρο λειτούργησε μια χαρά: από αντιήρωας έγινε σούπερ σταρ και για κάποιους ακόμα και φαινόμενο. Ας μη διαφεύγει ωστόσο από τους επίδοξους μιμητές που θα ζηλέψουν την επιτυχία του, ότι η διαφορετικότητα από μόνη της δεν κάνει τη διαφορά! Η συνταγή της επιτυχίας δίνεται συχνά, αλλά σπάνια ακολουθείται: Όπως και ο Τριγωνοψαρούλης, έτσι κι εκείνοι θα χρειαστεί πρώτα να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις ιδιαίτερες δυνάμεις που τους κάνουν ξεχωριστούς, έπειτα να καταστρώσουν ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα εργαστούν με υπευθυνότητα και τέλος να έχουν την επιμονή και την τύχη μέχρι να το δουν να πετυχαίνει.

Άλλωστε, «το δάσος θα ήταν ένα πολύ σιωπηρό μέρος, αν τα μόνα πουλιά που κελαηδούσαν ήταν αυτά που κελαηδούν καλύτερα». Αμερικανός ποιητής Henry Van Dyke.

 

Κολίτσης Νίκος

 

Φιλόλογος ειδικής αγωγής Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...