Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία. Του Ανδρέα Βλαζάκη

Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία. Του Ανδρέα Βλαζάκη

Σε λίγες μέρες ο πολίτης καλείται να επιλέξει τους εκπροσώπους του στο Εθνικό Κοινοβούλιο, φορτωμένος με χίλια δυο προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Προβλήματα προσωπικής και οικογενειακής επιβίωσης, πολιτικής και κοινωνικής απαξίωσης.

Η ανεργία και η ανασφάλεια στην ίδια του την πατρίδα, απόρροια της πολιτικής ανευθυνότητας των πολιτικών του εκπροσώπων, τον οδηγούν πολλές φορές σε ακραίους κομματικούς σχηματισμούς, μέσα από τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης που τον διακατέχουν. Όμως σήμερα με αυτό το θολό τοπίο μπροστά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο λαός ίσως έχει την μοναδική ευκαιρία να απαιτήσει με την ψήφο του, από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, ένα μίνιμουμ πολιτικής υπευθυνότητας και εγγύησης, που θα εκφράζεται με τις παρακάτω διασφαλισμένες δεσμεύσεις.

         Ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις και οι περίφημες αυτοδυναμίες που εξέθρεψαν τον πολιτικό αυταρχισμό και ευτελισμό του πολιτικού συστήματος και κάλυψαν την μίζα και την ρεμούλα θα αποτελέσουν κακό παρελθόν για την πατρίδα μας.

         Ότι όποιος ή οποίοι πολιτικοί σχηματισμοί επικρατήσουν στις εκλογές, θα συγκροτήσουν ένα άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο σαν σύνολο θα πάει να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη ρύθμιση των χρεών μας και την παραμονή μας στην ευρωζώνη, διότι αποδείχτηκε ότι τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Έτσι μόνο θα αποκατασταθεί και η αξιοπιστία της χώρας μας στους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς.

         Ότι θα καθιερωθεί πάγια ως εκλογικό σύστημα η απλή και άδολη αναλογική, για να πάψουν επιτέλους με καλπονοθευτικά συστήματα να λεηλατούν τους ψήφους των μικρών κομμάτων, όπως το επαίσχυντο bonus των 50 εδρών.

         Ότι θα προχωρήσουν στην προστασία του ίδιου του κοινοβουλευτικού θεσμού με:

α) κατάργηση του σταυρού προτίμησης που συντηρεί την πελατειακή σχέση βουλευτή – ψηφοφόρου και οδηγεί στην διαπλοκή, την παρανομία και το ρουσφέτι.

β) ορισμό ανωτέρου χρόνου δυο θητειών στο κοινοβούλιο για να τελειώσουν επιτέλους οι επαγγελματίες της πολιτικής που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.

γ) ο αριθμός των 150 βουλευτών είναι υπεραρκετός για να νομοθετεί στη χώρα.

δ) τα κάθε λογίς προνόμια όπως: αποσπασμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι και Αστυνομικοί, επιβατικά αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ, ελευθέρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και παχυλοί μισθοί και αποζημιώσεις συμμετοχής σε επιτροπές, προκαλούν δικαιολογημένα τον συνταξιούχο που καλείται να επιβιώσει με 500 ευρώ σύνταξη.

ε) η λεγόμενη ”βουλευτική ασυλία“ αποτελεί διάκριση αντισυνταγματική και εξέθρεψε φαινόμενα όπως αυτό της ”ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ“ επί πολλά χρόνια. Το Σύνταγμα ορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς .

στ) να αποκαταστήσουν την αντισυνταγματική ανισότητα ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κατάργηση της μονιμότητας και την εξίσωση των μισθών στου δύο τομείς.

ζ) να προστατέψουν τον απλό πολίτη, που ζει σήμερα στα μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα, σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας με ένα νέο σύγχρονο δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό νόμο για τους μετανάστες.

η) να αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη με την αυστηροποίηση των ποινών στους διαφόρους γνωστούς ή κουκουλοφόρους, που καταστρέφουν την περιουσία των επαγγελματιών που με αγωνία και θυσίες δημιούργησαν.

θ) την επαναφορά της θανατικής ποινής για ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα.

ι) την άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων πολιτικών και Δημοσίων υπαλλήλων καταχρώνται χρήματα του Λαού και την αξιοποίησή τους για κοινωνικούς σκοπούς.

κ) την κατάργηση της υποτιθέμενης προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε περιπτώσεις παιδοφιλίας, τρομοκρατίας, ληστειών, παιδικής πορνογραφίας και μεγάλης φοροδιαφυγής.

λ) να επεξεργαστούν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί, ένα κοινό σχέδιο εξόδων από την οικονομική κρίση, με βάση την προς όφελος του Λαού επωφελή αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, κύρια του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

μ) τη θεσμοθέτηση κοινών ψηφοδελτίων στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εκλέγεται σε ένα ψηφοδέλτιο, ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει μία τοπική κοινωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου οι σύμβουλοι θα εκλέγουν τον Δήμαρχο.

ν) μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους  των Νοσοκομείων και Σχολικών Μονάδων Κατώτατης και Μέσης εκπαίδευσης, καθώς και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας στους Δήμους.

Το κράτος με τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες θα έχει μόνον τον κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο στους Τομείς της Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ασφάλειας και Άμυνας, όλες οι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη η Αποκέντρωση και ο Δημοκρατικός Αναπτυξιακός Προγραμματισμός.

Οι πολιτικοί που θα εκλέξουμε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο απλός πολίτης θέλει να διασφαλίσει α) σε διεθνές επίπεδο ομαλή πορεία της χώρας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, μακριά από ανεύθυνους λεονταρισμούς και επικίνδυνους λαϊκισμούς του τύπου εμείς θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν και β) σε εθνικό επίπεδο την ασφαλή ζωή του Λαού μας σε συνθήκες Δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από ένα Σύνταγμα όπου όλοι οι Έλληνες θα είναι ισότιμοι απέναντι στους Νόμους, θα συνεισφέρει δε ο καθένας στα Δημόσια έσοδα δίκαια και ανάλογα με τις πραγματικές του οικονομικές δυνατότητες.

Οι κυβερνήσεις θα έχουν ελάχιστη υποχρέωση να διασφαλίζουν στο Λάο συνθήκες ασφάλειας και ομαλότητας, να παρέχουν δε, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας χωρίς διαχωρισμούς και εύνοιες σε όλους τους πολίτες.

Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία μαζί με την Εθνική Ενότητα είναι απαραίτητος όρος για την ανόρθωση της πατρίδας μας.

 

Η πατρίδα μας περνάει μια ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ χρειάζονται ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγει τις πύλες της η 15η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Νάουσας

Ανοίγει τις πύλες της η 15η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου...

Για μία ακόμη χρονιά, ξεκινά την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 η 15η...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Δημοτικό Σχολείο...

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Β...

Επίσκεψη της υποψήφιας Ευρωβουλευτή  Πίστης Κρυσταλλίδου  στον Δήμαρχο  Νάουσας

Επίσκεψη της υποψήφιας Ευρωβουλευτή Πίστης...

Τον Δήμαρχο του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκο...

Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Σχέδιο Β΄  «Το Φάντασμα των Κάντερβιλ» ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024, στις 20:00 ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Σχέδιο Β΄ «Το Φάντασμα των...

ΣυντελεστέςΒασισμένο στο έργο του Όσκαρ...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας λειτουργεί...

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι «πολεμιστές» της Μακεδονίας Μητσοτάκης – Βελόπουλος στο γήπεδο της Ημαθίας και αγώνας για το ποιος θα φανεί πιο Μακεδόνας

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι «πολεμιστές» της Μακεδονίας...

Από την  Θεματική Δικαιοσύνη της  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΗΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΗΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ5.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ. Αρτοκλασίες6.30 μ.μ. Μέγας...

Προμήθεια νέων κάδων στον Δήμο Νάουσας

Προμήθεια νέων κάδων στον Δήμο Νάουσας

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Αντιδημαρχία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...