Εκστρατεία ενημέρωσης για δωρεά μυελού των οστών από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας

Εκστρατεία ενημέρωσης για δωρεά μυελού των οστών από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ΚΕΔΜΟΠ, επικεντρώνεται σε κάτι ΝΕΟ, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. (σχολεία, υπηρεσίες, συλλόγους, δομές)

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας μεταξύ των οποίων πολλά παιδία καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουμε 20.000  δότες για να μπορούμε να βρούμε ανάμεσα τους συμβατούς που έχουμε ανάγκη, κι όμως οι Έλληνες Εθελοντές δεν ξεπερνούν τις 10.000. Για να καταγραφείς ως πιθανός δότης αρκούν λίγες σταγόνες αίμα ή λίγο σάλιο και ένα μόνο λεπτό και μπορεί να είσαι εσύ ο τυχερός που θα καλέσουν να Χαρίσεις Ζωή! Όταν ακούμε για Δωρεά Μυελού των Οστών φανταζόμαστε χειρουργεία- παρακεντήσεις κτλ, ΛΑΘΟΣ πλέον είναι μια ΑΚΙΝΔΥΝΗ – ΑΝΩΔΥΝΗ - ΣΥΝΤΟΜΗ διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας έχει προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό και διοργανώνει ήμερα ενημέρωσης και εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στις 25 Ιανουαρίου 2015 ημέρα Κυριακή (εκλογών) στο Δημοτικό Σχολείο Χαρίεσσας από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

 Γίνε σήμερα Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών διέδωσε το μήνυμα του Εθελοντισμού.

Χάρισε Ζωή!!! Η μόνη Ελπίδα είσαι εσύ!!!

 

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ - ΚΕΔΜΟΠ

 

 

Κάθε 4’ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από ένα συμβατό εθελοντή δότη. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1-1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

 

Το Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών), σε συνεργασία με τα κέντρα δοτών παγκοσμίως, ανοίγει το δρόμο για να δωρίζεται ζωή στους ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Το Κέντρο, που αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενημερώνει εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους εγγράφει στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε οποιονδήποτε ασθενή οπουδήποτε στην κόσμο τους χρειάζεται.

 

Μέχρι σήμερα, το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περίπου 6.000 εθελοντές και, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, να βρει 7 συμβατούς δότες που χάρισαν ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία, με πιο πρόσφατη τη δωρεά μοσχεύματος σε έναν 7χρονο ασθενή με λευχαιμία στις αρχές του Οκτωβρίου.

 

Καθώς η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό (εν αντιθέσει, πχ. με τη γειτονική Κύπρο όπου 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος δότης, δηλ. 130.000 δότες), στόχος του Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ είναι να ενημερώνει τον κόσμο και να διευρύνει τη δεξαμενή δοτών με νέους εθελοντές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα διαπιστώνεται πλήρης έλλειψη γνώσης του κοινού, τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος. Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Έτσι απλά μπορεί κάποιος να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή χωρίς άλλη ελπίδα!

 

Η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής δεξαμενής δοτών στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς της, οι οποίοι έχουν αυξημένες πιθανότητες εύρεσης συμβατών δοτών ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, λόγω κληρονομικότητας. Υπολογίζεται ότι αν δημιουργήσουμε μια δεξαμενή με 160.000-180.000 εγγεγραμμένους εθελοντές, τότε η χώρα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη.

 

Αν είσαι, λοιπόν, ανάμεσα 18-50 χρονών και σε καλή υγεία, κάνε κάτι μοναδικό σήμερα. Εγγράψου ως εθελοντής δότης μυελού των οστών. Μπορεί η ζωή ενός ασθενή με λευχαιμία να είναι στα χέρια σου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή δοτών μπορείτε να επισκεφθείτε το www.xarisezoi.gr ή να καλέσετε στο 2610 997 510 (Δευτ. - Παρ. 9πμ-4μμ).

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΚΕΔΜΟΠ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βιβλίο του  Κώστα Γαλανούδη «98%»  παρουσιάζεται  σήμερα στη Στέγη

Το βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη «98%» παρουσιάζεται ...

Όταν το τηλέφωνό του χτύπησε και από την άλλη άκρη της...

2 νέα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι για τα Linα΄s exclusive jewels και μια νέα υπογραφή...

2 νέα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι για τα...

Η επιχείρηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει...

Πλήρως εξοπλισμένο   πλέον το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Βέροιας

Πλήρως εξοπλισμένο πλέον το Μικροβιολογικό...

Από το Κέντρο Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ)...

Tα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού   Διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»

Tα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού ...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα...

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Βέροιας στον  Δημ. Τραπεζανλή «Αφιλοκερδώς» σημαίνει 714ευρώ;

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Βέροιας στον Δημ....

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου...

Τελικά ο κ. Ναλμπάντης είναι ο εκλεκτός   του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Τελικά ο κ. Ναλμπάντης είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ή...

Από την παράταξη «Ώρα Ευθύνης», του δημάρχου...

Απάντηση σε δημοσίευμα του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

Απάντηση σε δημοσίευμα του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

Κύριε διευθυντάΜε έκπληξη [ίσως όπως κάθε πολίτης...

Ο “ΛΑΟΣ” και το Φροντιστήριο “ΟΜΙΛΟΣ” κοντά στο μαθητή - Ο “ΟΜΙΛΟΣ” κάθε Τετάρτη προτείνει επίκαιρα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Όταν το τηλέφωνό του χτύπησε και από την άλλη άκρη της γραμμής η γυναίκα του, του είπε «έχω καρκίνο στο μαστό», έγινε… σιωπή!Κι ας βρισκόταν στο λογιστικό του γραφείο, που μόνο ησυχία δεν υπήρχε…Η εμφάνιση...

Η επιχείρηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει 2 νέα ακόμα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που τη σεζον άνοιξη/καλοκαίρι 2019 θα φιλοξενήσουν στα μαγαζιά που διαθέτουν εσωτερικά τα κοσμήματα Lina’s exclusive jewels by...