Εκστρατεία ενημέρωσης για δωρεά μυελού των οστών από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας

Εκστρατεία ενημέρωσης για δωρεά μυελού των οστών από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ΚΕΔΜΟΠ, επικεντρώνεται σε κάτι ΝΕΟ, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. (σχολεία, υπηρεσίες, συλλόγους, δομές)

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας μεταξύ των οποίων πολλά παιδία καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουμε 20.000  δότες για να μπορούμε να βρούμε ανάμεσα τους συμβατούς που έχουμε ανάγκη, κι όμως οι Έλληνες Εθελοντές δεν ξεπερνούν τις 10.000. Για να καταγραφείς ως πιθανός δότης αρκούν λίγες σταγόνες αίμα ή λίγο σάλιο και ένα μόνο λεπτό και μπορεί να είσαι εσύ ο τυχερός που θα καλέσουν να Χαρίσεις Ζωή! Όταν ακούμε για Δωρεά Μυελού των Οστών φανταζόμαστε χειρουργεία- παρακεντήσεις κτλ, ΛΑΘΟΣ πλέον είναι μια ΑΚΙΝΔΥΝΗ – ΑΝΩΔΥΝΗ - ΣΥΝΤΟΜΗ διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαρίεσσας έχει προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό και διοργανώνει ήμερα ενημέρωσης και εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στις 25 Ιανουαρίου 2015 ημέρα Κυριακή (εκλογών) στο Δημοτικό Σχολείο Χαρίεσσας από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

 Γίνε σήμερα Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών διέδωσε το μήνυμα του Εθελοντισμού.

Χάρισε Ζωή!!! Η μόνη Ελπίδα είσαι εσύ!!!

 

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ - ΚΕΔΜΟΠ

 

 

Κάθε 4’ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από ένα συμβατό εθελοντή δότη. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1-1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

 

Το Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών), σε συνεργασία με τα κέντρα δοτών παγκοσμίως, ανοίγει το δρόμο για να δωρίζεται ζωή στους ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Το Κέντρο, που αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενημερώνει εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους εγγράφει στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε οποιονδήποτε ασθενή οπουδήποτε στην κόσμο τους χρειάζεται.

 

Μέχρι σήμερα, το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περίπου 6.000 εθελοντές και, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, να βρει 7 συμβατούς δότες που χάρισαν ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία, με πιο πρόσφατη τη δωρεά μοσχεύματος σε έναν 7χρονο ασθενή με λευχαιμία στις αρχές του Οκτωβρίου.

 

Καθώς η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό (εν αντιθέσει, πχ. με τη γειτονική Κύπρο όπου 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος δότης, δηλ. 130.000 δότες), στόχος του Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ είναι να ενημερώνει τον κόσμο και να διευρύνει τη δεξαμενή δοτών με νέους εθελοντές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα διαπιστώνεται πλήρης έλλειψη γνώσης του κοινού, τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος. Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Έτσι απλά μπορεί κάποιος να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή χωρίς άλλη ελπίδα!

 

Η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής δεξαμενής δοτών στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς της, οι οποίοι έχουν αυξημένες πιθανότητες εύρεσης συμβατών δοτών ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, λόγω κληρονομικότητας. Υπολογίζεται ότι αν δημιουργήσουμε μια δεξαμενή με 160.000-180.000 εγγεγραμμένους εθελοντές, τότε η χώρα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη.

 

Αν είσαι, λοιπόν, ανάμεσα 18-50 χρονών και σε καλή υγεία, κάνε κάτι μοναδικό σήμερα. Εγγράψου ως εθελοντής δότης μυελού των οστών. Μπορεί η ζωή ενός ασθενή με λευχαιμία να είναι στα χέρια σου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή δοτών μπορείτε να επισκεφθείτε το www.xarisezoi.gr ή να καλέσετε στο 2610 997 510 (Δευτ. - Παρ. 9πμ-4μμ).

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΚΕΔΜΟΠ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...