ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : «Η Ημαθία επιλέγει Βουλευτή»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : «Η Ημαθία επιλέγει Βουλευτή»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, με γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση στα οικονομικά θέματα, αναφέρεται σε όλα όσα απασχολούν τους πολίτες.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο κ. Βεσυρόπουλος δίνει απαντήσεις σε όλα, για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί την επόμενη μέρα έως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της φορολογίας των ακινήτων.

 

-Κύριε Βεσυρόπουλε, σε περίπτωση επικράτησης του Σύριζα, η Ν.Δ. στην Ημαθία θα βγάλει μία μόνο έδρα. Αυτό σημαίνει έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

Η Ημαθία, ούτως ή άλλως, την Κυριακή θα επιλέξει Βουλευτή. Πρέπει να επιλέξει ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για την επόμενη μέρα, ανθρώπους με γνώση, συγκρότηση και δυνατή φωνή. Ανθρώπους που ξέρουν να διεκδικούν δυναμικά, να είναι αποτελεσματικοί και δίπλα στον πολίτη. Έχω ανοιχτές και καθαρές σχέσεις με τους συνυποψηφίους μου, έχουμε οριοθετήσει τα όρια του ανταγωνισμού. Τους σέβομαι όλους, τους θεωρώ συμμαχητές στον κοινό αγώνα.

 

- Εσείς προσωπικά έχετε επιλέξει να εκπέμπετε ένα θετικό μήνυμα, στην επικοινωνία σας με τους πολίτες. Δεν επενδύετε στο φόβο, καταθέτετε συγκεκριμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να κατηγορηθείτε για κινδυνολογία, λόγω της κριτικής που κάνετε στο Σύριζα. Τι απαντάτε;

Από πότε η αλήθεια αποτελεί κινδυνολογία και για ποιο λόγο δεν πρέπει να επισημαίνεται η αοριστολογία και η επικινδυνότητα όσων ακούγονται από το Σύριζα; Η εθνική οικονομία υπονομεύεται από όσους εκφοβίζουν τους επενδυτές, από όσους αρνούνται τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, από όσους είπαν ότι θα καταργήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας με ένα άρθρο, από αυτούς που είπαν ότι δεν θα πληρώσουν τα δάνεια που πήραμε, από αυτούς που έλεγαν ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, από αυτούς που λένε καμία θυσία για το ευρώ. Όλα αυτά δεν είναι κινδυνολογία είναι πραγματικότητα. Όλα όσα λέει ο Σύριζα θέτουν σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

-Υπάρχει μια ανησυχία ότι θα πάρετε νέα μέτρα, θα γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ότι θα υπάρξει ένα νέο μνημόνιο. Ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά;

Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Νέο, χειρότερο μνημόνιο θα υπάρξει αν γίνουν όσα λέει ο Σύριζα, αν επιστρέψουμε στην Ελλάδα των ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των κατώτερων συντάξεων, δεν υπάρχουν περιθώρια και αντοχές.

 

- Τη Δευτέρα όμως η χώρα πρέπει να έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το δικό σας ποιο είναι;

Δύο είναι επόμενα  βήματα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  και η συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές. Μέχρι τώρα έγιναν θυσίες από τους πολίτες, αυτοί κράτησαν όρθια τη χώρα. Τώρα υπάρχει μόνο η αληθινή ελπίδα, αυτή που πρέπει να δώσουμε στους πολίτες. Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, ένα νέο οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών και αναπτυξιακές πολιτικές. Στην ασφάλεια όμως και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Υπενθυμίζω ότι ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ενώ πάνω από 50 δις θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα την επόμενη εξαετία, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

 

- Μιλάτε για μείωση των φορολογικών συντελεστών ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επιβαρύνσεις. Γιατί να σας πιστέψει κάποιος και δεν εννοώ εσάς αλλά τη Νέα Δημοκρατία. Ποιος μας λέει ότι δεν θα σας επιβάλλει η τρόικα να πάρετε μέτρα;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει πλήρη γνώση των δημοσιονομικών δεδομένων. Δεν υπάρχει ανάγκη αλλά ούτε και ενδεχόμενο μέτρων που θα περιλαμβάνουν περικοπές ή νέους φόρους. Μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές χρειαζόμαστε και όχι άλλα μέτρα που επιβαρύνουν τον πολίτη. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η τρόικα αντιδρούσε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Την κάναμε όμως. Η τρόικα διαφωνούσε με τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Την κάναμε όμως και διευρύναμε και τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης , κάτι που αφορά άμεσα και το νομό μας. Η τρόικα διαφωνούσε με τις 100 δόσεις. Το μέτρο όμως πέρασε και δίνει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες που είχαν χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι. Γιατί  αποδείξαμε ότι διαπραγματευόμαστε, ότι μπορούμε να διεκδικούμε  και να πετυχαίνουμε.

 

 Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας; Ξέρουμε ότι ο λόγος σας περνάει, σας ζητούν προτάσεις.

Πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις και να υπάρξει και μείωση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δεσμευτικά. Να τα γνωρίζουν οι πολίτες. Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015 πρέπει να υπάρχει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ποσοστό 2 έως 3%. Από εκεί και πέρα σαφώς και υπάρχει μέγα ζήτημα με τη φορολογία των ακινήτων. Πρέπει να αφαιρεθούν τα βάρη που υπάρχουν σήμερα στα ακίνητα. Πέρα από την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 7 έως 10%, χρειάζεται μια συνολική αναμόρφωση, να αρθούν αδικίες, να σταματήσει να πληρώνει κάποιος για ένα ακίνητο που δεν έχει υπεραξία ούτε του προσφέρει εισόδημα. Μαζί βεβαίως με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που πρέπει να είναι πραγματικές και όχι πλασματικές.

 

- Ο Σύριζα όμως υπόσχεται κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά των πολιτών.

Εγώ δεν χαϊδεύω αυτιά, έχω επιλέξει να λέω την αλήθεια στους πολίτες της Ημαθίας, μιλάω για πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ο Σύριζα έχει υποσχεθεί ακόμα και δωρεάν ρεύμα, με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που μόνο πρόγραμμα δεν είναι. Μιλάει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και για τη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Δεν διευκρινίζει όμως ποια είναι τα όρια που θέτει για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σκοπίμως γίνεται αυτό, σκοπίμως το υποκρύπτει. Με τη λογική του Σύριζα θα υπάρξουν υπέρογκες χρεώσεις για όποιον έχει ένα δεύτερο ακίνητο στην κατοχή του.

 

- Υπάρχει ανησυχία στους δανειολήπτες για το θέμα των κατασχέσεων και την προστασία πρώτης κατοικίας. Ποια είναι η θέση σας για αυτό;

Αν μας είχε αφήσει ο Σύριζα και δεν πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές, θα το είχαμε αντιμετωπίσει νομοθετικά, όπως και πέρυσι. Και πέρυσι έλεγαν ότι θα απελευθερώναμε τους πλειστηριασμούς και έπεσαν έξω. Το αντίθετο έγινε. Εμείς, ως κυβέρνηση, θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και αδυναμία και όχι για αυτούς που είναι κακοπληρωτές. Αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν χαμηλό εισόδημα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα, πρέπει να προστατευθούν.

Ελπίζουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρουμε να την στηρίξει αυτή τη φορά ακόμα και ο Σύριζα, γιατί υπενθυμίζω ότι το νόμο για τις 100 δόσεις δεν τον ψήφισε και οφείλει να πει γιατί αρνήθηκε θετική ψήφο σε ένα νομοσχέδιο που δίνει ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες.

 

- Το χρέος είναι πολύ μεγάλο, ο Σύριζα σας κατηγορεί ότι δεν  αποδέχεστε ότι δεν είναι βιώσιμο. Μήπως η καλύτερη λύση είναι αυτή που προτείνει ο Σύριζα, για διαγραφή του χρέους;

Εγώ δεν χαϊδεύω αυτιά ούτε λέω ανέφικτα πράγματα. Κανείς λαός της Ευρώπης, από αυτούς που μας έχουν δανείσει δεν δέχεται τη διαγραφή του χρέους, γιατί γνωρίζουν ότι θα επιβαρύνει τους ίδιους με επιβολή φόρων. Κανένα Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει υπέρ της διαγραφής του χρέους. Μερικοί νομίζουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσω εκβιασμών, ότι μπορεί κάποιος να εκβιάζει τους δανειστές και τους εταίρους του. Είναι δεδομένο ότι το θέμα μιας νέας ρύθμισης του χρέους  θα τεθεί, εφόσον η Ελλάδα είναι σε θέση ισχύος. Και μέχρι να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είμαστε κοντά στο να βρεθούμε σε αυτή τη θέση ισχύος. Όταν θα διαθέτει αξιοπιστία, όταν επιτυγχάνει τους στόχους της , όταν θα μπορέσει να βγει με ασφάλεια στις αγορές, η χώρα μας θα μπορεί να έρθει και σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της για το χρέος Δεν θα είναι σε θέση ισχύος με εντός εισαγωγικών μαγκιές και μονομερείς ενέργειες. Μαγκιές που έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως έγινε με την Κύπρο. Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησαν αυτές οι μαγκιές. Τα κλειστά ΑΤΜ της Κύπρου, είναι μια εικόνα που η Ελλάδα δεν θα ζήσει, δεν πρέπει να ζήσει. Το θέμα του χρέους είναι θέμα επιτοκίου, είναι καλύτερα να πληρώνεις τα δάνεια με επιτόκιο 2% (όπως γίνεται σήμερα) , σε συνδυασμό με μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή του παρά να πληρώνεις με επιτόκιο 5-6% όπως όλες οι άλλες χώρες

 

- Υπάρχει μια ανησυχία για τις καταθέσεις των πολιτών. Ποιες είναι οι εγγυήσεις που θα μπορούσατε να μας δώσετε εσείς γιατί και ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε την ασφάλεια των καταθέσεων.

Εγώ θα σας πω ποια είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών της Ημαθίας είναι εγγυημένες όσο η χώρα παραμένει στο ευρώ. Είναι εγγυημένες όσο υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μας. Τις καταθέσεις των πολιτών τις εγγυάται η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ. Καθαρές κουβέντες. Είναι ψέμα ότι ο κ. Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των καταθέσεων, παραβαίνοντας τους κανόνες του ευρωπαϊκού πλαισίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ε.Ε. σημαίνει ασφάλεια των καταθέσεων αλλά και ενιαίους κανόνες για όλους. Και φυσικά δεν μπορεί μια χώρα να τυπώσει χρήμα, όπως λένε κάποιοι από τον Σύριζα. Για να μην συμβεί ότι και στην Κύπρο, έστω και για μία ημέρα, πρέπει να μην οδηγηθούμε σε ρήξη με την Ευρώπη και τους εταίρους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...