Ορκίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας  και σήμερα σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση

Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με πολιτικό όρκο και το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάς περιμένει ανηφορικός δρόμος, είπε λίγο νωρίτερα στον Κ.Παπούλια ο Αλ.Τσίπρας αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πρώτη του, συμβολική, κίνηση ως πρωθυπουργός. Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο σύντομο διάλογό του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται διερευνητική εντολή, αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απάντησε πως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα τον ορκίσει πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας τότε απάντησε πως καλό θα ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες, γιατί την κυβέρνηση την περιμένει ανηφορικός δρόμος.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο από τους στενούς συνεργάτες του, Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσε πως επιθυμεί να δώσει πολιτικό όρκο.

«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας. Οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ό,τι ήταν πριν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν συναντήθηκαν  Τσίπρας - Σαμαράς

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών.

Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν συναντήθηκαν.

Ποια ονόματα ακούγονται 

για τη νέα κυβέρνηση

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα,.ενώ το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για δικομματική κυβέρνηση.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Τρίτη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Νίκος Παπάς θα είναι υπουργός  Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, που κατά πληροφορίες θα είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Δραγασάκης μίλησε σήμερα, Δευτέρα, με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι -όπως όλα δείχνουν- ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης. 

Επίσης, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα

 

 του Θ. Δρίτσα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. 

Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη. 

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή. 

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ένα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...