Έκθεση για το καρναβάλι της Μελίκης  στο Εθνογραφικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη

Έκθεση για το καρναβάλι της Μελίκης στο Εθνογραφικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη

Το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Ελληνικής Μάσκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξάνδρειας, Δημοτική Ενότητα Μελίκης, Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων, οργανώνει έκθεση με θέμα:

Το Καρναβάλι της Μελίκης - ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ - Πρόσωπα- Μάσκες-Δράσεις. 

Πρόκειται για μια έκθεση - αναφορά στο ιστορικό καρναβάλι της Μελίκης και στους πρωτοπόρους δημιουργούς του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης σηματοδοτούν και την έναρξη του περίφημου μελικιώτικου καρναβαλιού και θα γίνουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 6 μ.μ στους χώρους του Μουσείου.

Οι απαρχές του μελικιώτικου καρναβαλιού, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες,  αρχίζουν να εκδηλώνονται την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Η πρώτη φωτογραφική μαρτυρία που έχουμε είναι του 1930. Μια δεύτερη φωτογραφία, επίσης του 1930 απαθανατίζει  την παρέα του αλησμόνητου και κορυφαίου γλεντζέ Πρώτσιου Παντόπουλου μπροστά στο ιστορικό του καφενείο. Το καφενείο του «Μπέμπη» υπήρξε για 30 χρόνια η «Κιβωτός» του μελικιώτικου καρναβαλιού. 

Παλιότερα υπήρχε το καφενείο του Σβίγγου, αργότερα Στάντζου, του Στάκταρη (Μπλατσ’), του σαμιώτη Τάσου Κροκιδά και αργότερα του κορυφαίου καρναβαλιστή μας «καλλιτέχνη» Γιώργου Κροκιδά, του Αντώνη Παραπούρα κ.ά. μικρότερα.

Στη διάρκεια του εμφυλίου τα πράγματα είναι άγρια για την ελληνική επαρχία και κάθε είδους δράση σβήνει ή αποσιωπάται. 

Στην δεκαετία του ’50 τα πράγματα βρίσκουν και πάλι το δρόμο τους. 

Τον Ιανουάριο του 1967, και ειδικότερα στις 29 Ιανουαρίου 1967, η άτυπη αυτή επιτροπή αποκτά νομικό πλαίσιο και γίνεται «Σύλλογος προς διατήρησιν και διάδοσιν τοπικών εθίμων Μελίκης».

Στην περίοδο αυτή συσπειρώνονται όλοι οι δημιουργοί της περιοχής από όλα τα χωριά, ακόμη και από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών μέχρι το Αιγίνιο, και φέρνουν άρματα στην παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας με φαντασία και σάτιρα. 

Αυτή η μεγάλη συμμετοχή και διεύρυνση του καρναβαλιού οδήγησε στη δημιουργία του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων αφού πλέον τα γύρω χωριά, εκτός από τις καθημερινές σχέσεις που είχαν με την Μελίκη, ως κεφαλοχώρι, αποτελούσαν και τη μεγάλη καλλιτεχνική δεξαμενή του καρναβαλιού: Παλιός Πρόδρομος, Νέος Πρόδρομος, Αγκαθιά, Νεόκαστρο, Λιβάδι, Παλατίτσια, Βεργίνα έδωσαν μοναδικά άρματα σε έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Οι όποιες ενστάσεις για το «Περιχώρων» γρήγορα κάμφθηκαν μπροστά στην μεγάλη και ωραία πραγματικότητα.

Στα 1975 με πρόεδρο τον αλησμόνητο Βαγγέλη Κοτζαμπασόπουλο δημιουργήθηκε ο σημερινός «Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων». Ένας Όμιλος όπου τα μέλη του από πολύ νωρίς είχαν αντιληφθεί την ανάγκη συνύπαρξης, σύμπραξης και δημιουργίας όλων.

Στις διοικήσεις του Ομίλου συμμετείχαν πάντα οι καλύτεροι, πλέον φιλότιμοι και δημιουργικοί κάτοικοι. Αφοσιωμένοι στην ιδέα και το όραμα για έναν τόπο καλύτερο! 

Ο «Φίλιππος» Μελίκης και ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων είναι οι πρώτοι σύλλογοι που βγήκαν από την τοπική εσωστρέφεια γι’ αυτό και παραμένουν μέχρι σήμερα κορυφαίοι. Αλλά και οι άλλοι, νεώτεροι σύλλογοι, δραστηριοποιούνται με σημαντικές διακρίσεις .

Από το 1975 και μέχρι σήμερα ο Λαογραφικός Όμιλος διαγράφει μια σημαντική πορεία και διαδρομή και δικαίως κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων σε όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου, μέρα των εγκαινίων, από τις 10 έως και το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλοι του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης από την Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούν το Μουσείο της Μελίκης, όπου τα μέλη του  θα κόψουν την πίτα τους και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων και να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την παράδοση.

Το βράδυ και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στα οποία θα συμμετέχουν παραδοσιακές ορχήστρες, όλοι οι φίλοι θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο της Μελίκης, όπου στο αμφιθέατρο θα παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία λαϊκό γλέντι στα πλαίσια της έναρξης του μελικιώτικου καρναβαλιού το οποίο φέτος προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Συλλογή φωτογραφιών: Αντώνης Νατσιούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...