ΕΛΛΑΔΑ

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Με προτεραιότητα την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, οι άξονες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έθεσε τους άξονες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πράξη όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε ορίζοντα τετραετίας, σημειώνοντας ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Το βράδυ της Κυριακής άνοιξε το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, που θα συνεχιστεί σήμερα με τις ομιλίες βουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των υπουργών, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός:

Φορολογικά

Σειρά δραστικών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας, καθώς και παρεμβάσεις στο οικονομικό σύστημα της χώρας.

Γενικοί έλεγχοι στα τελωνεία με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και τις τριγωνικές συναλλαγές.

Δέσμευση για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και την επαναφορά του περιουσιολογίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015- τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2014 – και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Υπέδειξε ως βασικούς υπεύθυνους για τη φοροδιαφυγή τις οικονομικές ελίτ, καθώς και τις ανώτερες τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, προαναγγέλλοντας ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, βασισμένο στην ενιαία προοδευτική κλίμακα.

Προανήγγειλε αυστηρά μέτρα στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και την προώθηση των ρυθμίσεων των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία. Αναφέρθηκε παράλληλα στο τέλος της προσωποκράτησης για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Εργασιακά – Συντάξεις

Με επτά μέτρα περιέγραψε τις αλλαγές που προωθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

-  Άμεση επαναφορά των τριετιών που είχαν παγώσει με το μνημόνιο

- Προστασία από τις ομαδικές απολύσεις (εξετάζεται να μειωθεί το μηνιαίο όριο απολύσεων από το 5% στο 2%)

-  Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)

- Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα εφαρμόζονται από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων

-  Αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (διαιτησία)

- Σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέχρι το 2016, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα επιχειρήσεις και εταίροι

Διευκρίνισε ότι θα πάψει να ισχύει ο διαχωρισμός για το μισθό των νέων (κάτω των 25) που σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές (510 ευρώ μεικτά).

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε ότι, με αυτό την ερχόμενη τετραετία θα εξασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνοντας ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημείωσε επίσης ότι για την κατάρτιση νέων προγραμμάτων απασχόλησης θα αξιοποιηθούν το πακέτο Γιούνκερ και οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, συμπληρώνοντας ότι για να γίνει αυτό βασική προϋπόθεση είναι η σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους.

Στο θέμα των συντάξεων, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση του Ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε αιχμές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τη διάλυση των αποθεματικών των Ταμείων στο PSI.

Πρόσθεσε, στο θέμα των συντάξεων ότι δεν θα ισχύσει το email Χαρδούβελη, το οποίο προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας και ότι δε θα εφαρμοστεί καμία περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επανέλαβε την εξαγγελία της χορήγησης της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω των 700 ευρώ, τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

«Εμείς αξιοποιούμε το φυσικό πλούτο δεν τον ξεπουλάμε, για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος που δεν ξεπληρώνεται» είπε αναφερόμενος στο «Ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης» το οποίο θα λειτουργήσει ως πηγή για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση αντλώντας μέρος των εσόδων του από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας (χρυσός, ορυχεία, μεταλλεία) και σε δεύτερη αξιοποιώντας τους πόρους της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).

Έλεγχοι

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι ενεργοποιείται και επιταχύνεται ο έλεγχος που αφορά στις λίστες εξαγωγών κεφαλαίων και εμβασμάτων στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και Λίχτενστάιν).

Στις πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται επίσης, ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων, με την κινητοποίηση του Σώματος Δημοσίων Ελεγκτών, ενώ καταργούνται οι διατάξεις που παρέχουν προστασία στις διοικήσεις των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

Επανασύσταση της ΕΡΤ – 

Αδειοδότηση ΜΜΕ

Με νόμο που θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, θα γίνει η επενασύσταση της ΕΡΤ, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι θα γίνει από μηδενική βάση και η επαναλειτουργία θα στηριχθεί αποκλειστικά στο ανταποδοτικό τέλος, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανοιχτή αδειοδότητση για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στο σύνολό τους, προσθέτοντας ότι θα ελεγχθεί ο μηχανισμός σύνδεσης των ΜΜΕ με τις τράπεζες.

Στόχος, τόνισε, είναι να σταματήσει η διαδικασία των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων (θαλασσοδανείων) στις οποίες περιλαμβάνονται τα ΜΜΕ.

Οι «ενδοβουλευτικές» αλλαγές

Σειρά αλλαγών εξαγγέλθηκε και όσο αφορά στα προνόμια που λαμβάνουν υπουργοί και βουλευτές.

-Αρχικά τα βουλευτικά αυτοκίνητα μειώνονται στα μισά, από τα 700 που είναι τώρα

- Πωλείται το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη

- Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%

- Μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού και των υπουργών, με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς να μετατίθενται στην αστυνομία της γειτονιάς

- Άμεση αποσυμφόρηση των υπουργείων από συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους

Παιδεία

Άμεση κατάργηση της επιλογής του 50% των θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις από την τράπεζα θεμάτων. Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταναστευτική πολιτική

Όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Διεύθυνση Μετανάστευσης, μετατρέπεται σε Υπουργείο, είπε ο κ.Τσίπρας. Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Πρωθυπουργός, τέλος, ολοκλήρωσε τον κύκλο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας πως «ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...