Με ΑΜΚΑ από 28 Αυγούστου  και τα γεωργικά φάρμακα

Με ΑΜΚΑ από 28 Αυγούστου και τα γεωργικά φάρμακα

Τέλος στην ασύστολη αγορά και χρήση των γεωργικών φαρμάκων από μέρους των αγροτών, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από 28 Αυγούστου 2015, τα φυτοφάρμακα θα συνταγογράφονται ηλεκτρονικά όπως γίνεται και με τα φάρμακα για τους ανθρώπους και κανείς δεν θα μπορεί να τα προμηθευτεί αν δεν έχει πάρει τον σχετικό αριθμό μητρώου, κάτι παρόμοιο με τον ΑΜΚΑ, που θα αναγράφεται στο συνταγολόγιο. Τον αριθμό αυτόν θα τον έχουν αγρότες ή επαγγελματίες αγροτικών εργασιών, μετά από λήψη σχετικού πιστοποιητικού «επαρκούς γνώσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών  φαρμάκων» και μετά από εξετάσεις που θα δώσουν. Με άλλα λόγια, κανείς παραγωγός ή επαγγελματίας ραντιστής κ.λπ., δεν θα μπορεί να προμηθευτεί στο όνομά του φυτοφάρμακα αν δεν έχει πάρει αυτό το πιστοποιητικό με τον αριθμό μητρώου.

Οι εξετάσεις των ενδιαφερομένων για τη λήψη αυτού του πιστοποιητικού, θα αρχίσουν σύντομα στα κέντρα πιστοποίησης που έχουν οριστεί να λειτουργήσουν δύο στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Βέροια και Άγιος Γεώργιος) και ένα στα φροντιστήρια ΛΕΞΙΣ. Όπως αναφέρεται σε σχετική οδηγία του Υπουργείου, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απαντήσει σωστά σε 35 από τις 50 ερωτήσεις που θα του υποβληθούν, ενώ θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 25 ευρώ εφόσον η εξέταση γίνει μέχρι 31 Μαΐου 2015. Από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου το παράβολο είναι 50 ευρώ και από 1 Σεπτεμβρίου και μετά 100 ευρώ.

Για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας δημοσιεύουμε αυτούσιο το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Η πιστοποίηση των γνώσεων είναι νομικό απαιτούμενο για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί γεωργικά φάρμακα επαγγελματικής χρήσης όπως αυτά  αναφέροντα στην ετικέτα τους.

Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του ανθρώπου και του Περιβάλλοντος και από το Ν.4036/2012 που αφορά τη διάθεση των  γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση τους.

Το πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης  ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων χορηγείται στους ενδιαφερομένους έπειτα από την συμμετοχή τους σε εξετάσεις που θα γίνουν σε πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα.. Πριν από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωτικό  να παρακολουθήσουν  πρόγραμμα κατάρτισης που θα διοργανώσουν πιστοποιημένοι Φορείς κατάρτισης. 

Το σχέδιο κατάρτισης του  Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.Ε. πρώην  ΥΠ.Α.Α.Τ.) περιλαμβάνει τέσσερις 4  ενότητες:

1. Γενική κατάρτιση (Νομοθεσία, κίνδυνοι από παράνομα φυτοφάρμακα, τήρηση αρχείων) 

2. Κίνδυνοι γεωργικών φαρμάκων (άνθρωπο, δηλητηριάσεις, περιβάλλον) 

3. Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία (στρατηγικές και τεχνικές)

4. Εξοπλισμό εφαρμογής (προετοιμασία, χρήση και συντήρηση)

Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα αφορούν τις γνώσεις των ενδιαφερόμενων στο περιεχόμενο  των παραπάνω κεφαλαίων.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  υπάρχει βάση δεδομένων με  221 ερωτήσεων από τα 4 κεφάλαια.. Οι ερωτήσεις έχουν τέσσερις δυνατές απαντήσεις από τις οποίες μία είναι η σωστή για το αντίστοιχο θέμα και σε κάθε ερώτηση δίνεται η σωστή απάντηση.

Δικτυακός τόπος ανεύρεσης των παραπάνω ερωτήσεων:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/SYSXOPIS_ERWTHSEIS__v.5.0.pdf

Η εξέταση του υποψήφιου γίνεται κάθε φορά σε 50 ερωτήσεις και για να περάσει την εξέταση πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις προβλέπεται παράβολο το οποίο είναι:

25 ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 (ήδη παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου 2015)

50 ευρώ από 1 Απριλίου μέχρι 31 Αυγούστου 2015 και

100 ευρώ από 1 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Επισημαίνεται ότι η  Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας(πρώην Υπ.ΑΑΤ) έχει εισηγηθεί την παράταση των ημερομηνιών για τα χαμηλά παράβολα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση 

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/FAQ_SYSXOPIS_100315.pdf βρίσκονται οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τους φορείς πιστοποίησης και τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων που πρέπει να πιστοποιηθούν.

Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τα εξεταστικά κέντρα και τους φορείς κατάρτισης του Νομού μας, που έχουν υποβάλει αναγγελία έναρξης μέχρι τις 28-03-2015, από τις παρακάτω ιστοσελίδες του Υπουργείου. Όμως αυτές  ανανεώνονται τακτικά με τις νέες αναγγελίες έναρξης που υποβάλλονται από τους φορείς.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Foreis_Katartishs_200315.pdf

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Exetastika_Kentra_200315.pdf

Έτσι καλούνται όσοι υποχρεούνται να πιστοποιηθούν να επικοινωνήσουν με τους παραπάνω φορείς κατάρτισης και τα κέντρα εκπαίδευσης προκειμένου μετά την επιτυχή εξέτασή τους να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση των γνώσεών τους στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων και να μπορούν να προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους του Υ.Π.Α.Π.Ε.(πρώην Υπ.Α.Α.Τ.) που περιγράφηκαν παραπάνω και από τους Γεωπόνους του  Τμήματος  Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας.  Τηλ:2331350152

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΑΟΚ

Βασίλειος Λαζαρίδης”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται το τέλος των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις μεγάλες ελληνικές πόλεις

Έρχεται το τέλος των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις...

Στη σταδιακή… έξωση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων...

Δωρεάν οι μετακινήσεις στα ΜΜΜ για τους ενστόλους

Δωρεάν οι μετακινήσεις στα ΜΜΜ για τους ενστόλους

Την δωρεάν μετακίνηση όλων των ένστολων, αστυνομίας...

Πού θα βρέξει την Τετάρτη - Αναλυτική πρόγνωση

Πού θα βρέξει την Τετάρτη - Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερό θα είναι την Τετάρτη (14/11) το σκηνικό του καιρού...

Άγριο ξύλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Άγριο ξύλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Άγριο ξύλο μεταξύ αλλοδαπών πριν από λίγη ώρα σήμερα...

Δώρο Χριστουγέννων: Η online εφαρμογή για να υπολογίσετε τι ποσό θα πάρετε

Δώρο Χριστουγέννων: Η online εφαρμογή για να υπολογίσετε...

Δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν τον ερχόμενο μήνα όσοι...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο στη Νέα...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη...

Καταδίωξη με έναν νεκρό και εννέα τραυματίες στην Εγνατία

Καταδίωξη με έναν νεκρό και εννέα τραυματίες στην...

Τραγωδία στην άσφαλτο το πρωί της Τρίτης (13/11). Όχημα...

Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για...

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Στη σταδιακή… έξωση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και στη μείωση των βενζινοκίνητων -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα- µε παράλληλη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µέσω της παροχής κινήτρων,...

Την δωρεάν μετακίνηση όλων των ένστολων, αστυνομίας και πυροσβεστικής, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, (μετρό, λεωφορεία κ.λ.π.), ανακοίνωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στους εκπροσώπους...

Βροχερό θα είναι την Τετάρτη (14/11) το σκηνικό του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, καθώς αναμένονται ασθενείς βροχές. Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν τις Σποράδες, την ...