Με ΑΜΚΑ από 28 Αυγούστου  και τα γεωργικά φάρμακα

Με ΑΜΚΑ από 28 Αυγούστου και τα γεωργικά φάρμακα

Τέλος στην ασύστολη αγορά και χρήση των γεωργικών φαρμάκων από μέρους των αγροτών, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από 28 Αυγούστου 2015, τα φυτοφάρμακα θα συνταγογράφονται ηλεκτρονικά όπως γίνεται και με τα φάρμακα για τους ανθρώπους και κανείς δεν θα μπορεί να τα προμηθευτεί αν δεν έχει πάρει τον σχετικό αριθμό μητρώου, κάτι παρόμοιο με τον ΑΜΚΑ, που θα αναγράφεται στο συνταγολόγιο. Τον αριθμό αυτόν θα τον έχουν αγρότες ή επαγγελματίες αγροτικών εργασιών, μετά από λήψη σχετικού πιστοποιητικού «επαρκούς γνώσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών  φαρμάκων» και μετά από εξετάσεις που θα δώσουν. Με άλλα λόγια, κανείς παραγωγός ή επαγγελματίας ραντιστής κ.λπ., δεν θα μπορεί να προμηθευτεί στο όνομά του φυτοφάρμακα αν δεν έχει πάρει αυτό το πιστοποιητικό με τον αριθμό μητρώου.

Οι εξετάσεις των ενδιαφερομένων για τη λήψη αυτού του πιστοποιητικού, θα αρχίσουν σύντομα στα κέντρα πιστοποίησης που έχουν οριστεί να λειτουργήσουν δύο στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Βέροια και Άγιος Γεώργιος) και ένα στα φροντιστήρια ΛΕΞΙΣ. Όπως αναφέρεται σε σχετική οδηγία του Υπουργείου, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απαντήσει σωστά σε 35 από τις 50 ερωτήσεις που θα του υποβληθούν, ενώ θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 25 ευρώ εφόσον η εξέταση γίνει μέχρι 31 Μαΐου 2015. Από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου το παράβολο είναι 50 ευρώ και από 1 Σεπτεμβρίου και μετά 100 ευρώ.

Για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας δημοσιεύουμε αυτούσιο το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Η πιστοποίηση των γνώσεων είναι νομικό απαιτούμενο για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί γεωργικά φάρμακα επαγγελματικής χρήσης όπως αυτά  αναφέροντα στην ετικέτα τους.

Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του ανθρώπου και του Περιβάλλοντος και από το Ν.4036/2012 που αφορά τη διάθεση των  γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση τους.

Το πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης  ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων χορηγείται στους ενδιαφερομένους έπειτα από την συμμετοχή τους σε εξετάσεις που θα γίνουν σε πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα.. Πριν από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωτικό  να παρακολουθήσουν  πρόγραμμα κατάρτισης που θα διοργανώσουν πιστοποιημένοι Φορείς κατάρτισης. 

Το σχέδιο κατάρτισης του  Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.Ε. πρώην  ΥΠ.Α.Α.Τ.) περιλαμβάνει τέσσερις 4  ενότητες:

1. Γενική κατάρτιση (Νομοθεσία, κίνδυνοι από παράνομα φυτοφάρμακα, τήρηση αρχείων) 

2. Κίνδυνοι γεωργικών φαρμάκων (άνθρωπο, δηλητηριάσεις, περιβάλλον) 

3. Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία (στρατηγικές και τεχνικές)

4. Εξοπλισμό εφαρμογής (προετοιμασία, χρήση και συντήρηση)

Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα αφορούν τις γνώσεις των ενδιαφερόμενων στο περιεχόμενο  των παραπάνω κεφαλαίων.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  υπάρχει βάση δεδομένων με  221 ερωτήσεων από τα 4 κεφάλαια.. Οι ερωτήσεις έχουν τέσσερις δυνατές απαντήσεις από τις οποίες μία είναι η σωστή για το αντίστοιχο θέμα και σε κάθε ερώτηση δίνεται η σωστή απάντηση.

Δικτυακός τόπος ανεύρεσης των παραπάνω ερωτήσεων:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/SYSXOPIS_ERWTHSEIS__v.5.0.pdf

Η εξέταση του υποψήφιου γίνεται κάθε φορά σε 50 ερωτήσεις και για να περάσει την εξέταση πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις προβλέπεται παράβολο το οποίο είναι:

25 ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 (ήδη παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου 2015)

50 ευρώ από 1 Απριλίου μέχρι 31 Αυγούστου 2015 και

100 ευρώ από 1 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Επισημαίνεται ότι η  Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας(πρώην Υπ.ΑΑΤ) έχει εισηγηθεί την παράταση των ημερομηνιών για τα χαμηλά παράβολα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση 

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/FAQ_SYSXOPIS_100315.pdf βρίσκονται οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τους φορείς πιστοποίησης και τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων που πρέπει να πιστοποιηθούν.

Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τα εξεταστικά κέντρα και τους φορείς κατάρτισης του Νομού μας, που έχουν υποβάλει αναγγελία έναρξης μέχρι τις 28-03-2015, από τις παρακάτω ιστοσελίδες του Υπουργείου. Όμως αυτές  ανανεώνονται τακτικά με τις νέες αναγγελίες έναρξης που υποβάλλονται από τους φορείς.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Foreis_Katartishs_200315.pdf

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Exetastika_Kentra_200315.pdf

Έτσι καλούνται όσοι υποχρεούνται να πιστοποιηθούν να επικοινωνήσουν με τους παραπάνω φορείς κατάρτισης και τα κέντρα εκπαίδευσης προκειμένου μετά την επιτυχή εξέτασή τους να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση των γνώσεών τους στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων και να μπορούν να προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους του Υ.Π.Α.Π.Ε.(πρώην Υπ.Α.Α.Τ.) που περιγράφηκαν παραπάνω και από τους Γεωπόνους του  Τμήματος  Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας.  Τηλ:2331350152

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΑΟΚ

Βασίλειος Λαζαρίδης”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»…  Προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη Μακεδονία που ανασκευάστηκαν μετά το σάλο που προκάλεσαν

«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»… ...

 «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας»...

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά”

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να...

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές  - Απειλεί με κυρώσεις

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές -...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των...

Μεγάλες ποσότητες   νοθευμένου καφέ εντόπισε   το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ποσότητες νοθευμένου καφέ εντόπισε το ΣΔΟΕ...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018,...

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία...

«Φρένο» σε όσους ελπίζουν στο σενάριο ακυβερνησίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

 «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εντείνοντας τις προκλήσεις κατά του ελληνικού λαού και τραβώντας το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων ασχολήθηκε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Κατά τη διάρκεια της...