Επιστολή παραίτησης του Βασίλη Έξαρχου από πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Επιστολή παραίτησης του Βασίλη Έξαρχου από πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Την παραίτησή του έχει υποβάλει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος με επιστολή του προς στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. 

Στο κείμενο της επιστολής αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: 

«Ύστερα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν το 2010 στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής με την ψήφιση του Νόμου 3877, με την αποδοχή και στήριξη του νέου συστήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και με την επίπονη δουλειά των εργαζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Υποκαταστημάτων όλης της χώρας ο ΕΛΓΑ είναι πλέον σύγχρονος ασφαλιστικός Οργανισμός και πολύ χρήσιμο θεσμικό εργαλείο για την άσκηση αγροτικής πολιτικής. 

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που σας έχουμε αποστείλει ο Οργανισμός είναι σε θέση να υπερκαλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους χωρίς να χρειάζεται δάνεια, χωρίς να δημιουργεί πλέον ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν επειδή μειώθηκαν οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες από 65 εκατ. ευρώ το 2009 σε 23 εκατ. ευρώ το 2014, καταπολεμήθηκε η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή  και τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις οι κανονισμοί ασφάλισης βάζοντας τέρμα σε πελατειακές λογικές.

Ύστερα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος με θετικά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο Νόμο και στους Κανονισμούς με βάση και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχει γίνει, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής του 2015 και την επικαιροποίηση των σχετικών οικονομικών στοιχείων το Φθινόπωρο του 2015 μπορούν και πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2016, με στόχους τη δικαιότερη κατανομή των εισφορών, την ασφαλιστική κάλυψη από περισσότερους κινδύνους, την ταχύτερη πληρωμή των αποζημιώσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των γεωργών και των κτηνοτρόφων. 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που σε αυτή τη δημιουργική πορεία του Οργανισμού μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όλες μας οι αποφάσεις ελήφθησαν με στόχο τη διασφάλιση του παρόντος και του μέλλοντος του Οργανισμού και των συμφερόντων των αγροτών.

Έχοντας υπόψη την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στις Διοικήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών παρέμεινα μέχρι σήμερα στη θέση μου διότι έπρεπε:

1.Να μην επηρεαστεί η λειτουργία του Οργανισμού και να υλοποιήσουμε και μετά τις εκλογές το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των αποζημιώσεων που είχαμε καταρτίσει από το Φθινόπωρο και το οποίο τηρήσαμε με συνέπεια και πριν τις εκλογές. Οι επόμενες 2 πληρωμές όπως γνωρίζετε έχουν προγραμματιστεί για την Μεγάλη Εβδομάδα και τις αρχές Μαΐου. 

2.Να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές και τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων που είχαν σαν αποτέλεσμα πλημμύρες και παγετούς.

3.Να δοθεί εύλογος χρόνος προκειμένου η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση το δικό της σχεδιασμό στη στελέχωση των Διοικήσεων των Οργανισμών. 

Ύστερα από τα παραπάνω σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και εφόσον το κρίνετε απαραίτητο είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση, έχοντας βαθιά την πεποίθηση ότι προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα που προκάλεσε η βαθιά κρίση απαιτείται ευρύτερη συνεννόηση για μεγάλα θέματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής μεταξύ των οποίων κρίσιμης και πολύ μεγάλης σημασίας είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου.»

Ο κ. Έξαρχος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί η νέα Διοίκηση στον ΕΛΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...