Επιστολή παραίτησης του Βασίλη Έξαρχου από πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Επιστολή παραίτησης του Βασίλη Έξαρχου από πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Την παραίτησή του έχει υποβάλει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος με επιστολή του προς στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. 

Στο κείμενο της επιστολής αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: 

«Ύστερα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν το 2010 στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής με την ψήφιση του Νόμου 3877, με την αποδοχή και στήριξη του νέου συστήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και με την επίπονη δουλειά των εργαζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Υποκαταστημάτων όλης της χώρας ο ΕΛΓΑ είναι πλέον σύγχρονος ασφαλιστικός Οργανισμός και πολύ χρήσιμο θεσμικό εργαλείο για την άσκηση αγροτικής πολιτικής. 

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που σας έχουμε αποστείλει ο Οργανισμός είναι σε θέση να υπερκαλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους χωρίς να χρειάζεται δάνεια, χωρίς να δημιουργεί πλέον ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν επειδή μειώθηκαν οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες από 65 εκατ. ευρώ το 2009 σε 23 εκατ. ευρώ το 2014, καταπολεμήθηκε η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή  και τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις οι κανονισμοί ασφάλισης βάζοντας τέρμα σε πελατειακές λογικές.

Ύστερα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος με θετικά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο Νόμο και στους Κανονισμούς με βάση και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχει γίνει, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής του 2015 και την επικαιροποίηση των σχετικών οικονομικών στοιχείων το Φθινόπωρο του 2015 μπορούν και πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2016, με στόχους τη δικαιότερη κατανομή των εισφορών, την ασφαλιστική κάλυψη από περισσότερους κινδύνους, την ταχύτερη πληρωμή των αποζημιώσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των γεωργών και των κτηνοτρόφων. 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που σε αυτή τη δημιουργική πορεία του Οργανισμού μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όλες μας οι αποφάσεις ελήφθησαν με στόχο τη διασφάλιση του παρόντος και του μέλλοντος του Οργανισμού και των συμφερόντων των αγροτών.

Έχοντας υπόψη την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στις Διοικήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών παρέμεινα μέχρι σήμερα στη θέση μου διότι έπρεπε:

1.Να μην επηρεαστεί η λειτουργία του Οργανισμού και να υλοποιήσουμε και μετά τις εκλογές το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των αποζημιώσεων που είχαμε καταρτίσει από το Φθινόπωρο και το οποίο τηρήσαμε με συνέπεια και πριν τις εκλογές. Οι επόμενες 2 πληρωμές όπως γνωρίζετε έχουν προγραμματιστεί για την Μεγάλη Εβδομάδα και τις αρχές Μαΐου. 

2.Να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές και τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων που είχαν σαν αποτέλεσμα πλημμύρες και παγετούς.

3.Να δοθεί εύλογος χρόνος προκειμένου η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση το δικό της σχεδιασμό στη στελέχωση των Διοικήσεων των Οργανισμών. 

Ύστερα από τα παραπάνω σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και εφόσον το κρίνετε απαραίτητο είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση, έχοντας βαθιά την πεποίθηση ότι προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα που προκάλεσε η βαθιά κρίση απαιτείται ευρύτερη συνεννόηση για μεγάλα θέματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής μεταξύ των οποίων κρίσιμης και πολύ μεγάλης σημασίας είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου.»

Ο κ. Έξαρχος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί η νέα Διοίκηση στον ΕΛΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βιβλίο του  Κώστα Γαλανούδη «98%»  παρουσιάζεται  σήμερα στη Στέγη

Το βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη «98%» παρουσιάζεται ...

Όταν το τηλέφωνό του χτύπησε και από την άλλη άκρη της...

2 νέα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι για τα Linα΄s exclusive jewels και μια νέα υπογραφή...

2 νέα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι για τα...

Η επιχείρηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει...

Πλήρως εξοπλισμένο   πλέον το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Βέροιας

Πλήρως εξοπλισμένο πλέον το Μικροβιολογικό...

Από το Κέντρο Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ)...

Tα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού   Διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»

Tα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού ...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα...

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Βέροιας στον  Δημ. Τραπεζανλή «Αφιλοκερδώς» σημαίνει 714ευρώ;

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Βέροιας στον Δημ....

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου...

Τελικά ο κ. Ναλμπάντης είναι ο εκλεκτός   του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Τελικά ο κ. Ναλμπάντης είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ή...

Από την παράταξη «Ώρα Ευθύνης», του δημάρχου...

Απάντηση σε δημοσίευμα του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

Απάντηση σε δημοσίευμα του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

Κύριε διευθυντάΜε έκπληξη [ίσως όπως κάθε πολίτης...

Ο “ΛΑΟΣ” και το Φροντιστήριο “ΟΜΙΛΟΣ” κοντά στο μαθητή - Ο “ΟΜΙΛΟΣ” κάθε Τετάρτη προτείνει επίκαιρα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Όταν το τηλέφωνό του χτύπησε και από την άλλη άκρη της γραμμής η γυναίκα του, του είπε «έχω καρκίνο στο μαστό», έγινε… σιωπή!Κι ας βρισκόταν στο λογιστικό του γραφείο, που μόνο ησυχία δεν υπήρχε…Η εμφάνιση...

Η επιχείρηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει 2 νέα ακόμα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που τη σεζον άνοιξη/καλοκαίρι 2019 θα φιλοξενήσουν στα μαγαζιά που διαθέτουν εσωτερικά τα κοσμήματα Lina’s exclusive jewels by...