Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές από το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε Ημαθίας, εν όψει του Πάσχα

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές από το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε Ημαθίας, εν όψει του Πάσχα

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών του Πάσχα, οι Κτηνίατροι τoυ Τμήματος Κτηνιατρικής, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους, σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.

Για τους καταναλωτές συνιστούμε :

1.Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες (αποτύπωση του Κωδικού Αριθμού Έγκρισης, της χώρας και της λέξης ΕΟΚ σε οβάλ πλαίσιο σφραγίδας).

2.Να μην αγοράζουν κρέατα τα οποία στερούνται των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων ελέγχου (κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης). Στις βιτρίνες-ψυγεία των κρεοπωλείων πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς η χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος.

3.Τα σφάγια των αμνοεριφίων που προέρχονται από ζώα καταγωγής χωρών της Ε.Ε. και Τρίτων χωρών που σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής των ζώων στην χώρα μας, σφραγίζονται εκτός από την σφραγίδα καταλληλότητας και κατηγορίας και με σφραγίδα προέλευσης, σχήματος παραλληλογράμμου (6εκ  4εκ),που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης. Όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ για τα ζώα καταγωγής χωρών Ε.Ε. και χρώματος καστανού για τα ζώα καταγωγής Τρίτων Χωρών.

Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής και εκτροφής, σφραγίζονται εκτός των σφραγίδων καταλληλότητας και κατηγορίας και με παραλληλόγραμμη σφραγίδα προέλευσης, χρώματος τυρκουάζ, που φέρει την ένδειξη   ΕΛΛΑΣ. 

4.Τα αρνιά και τα κατσίκια να μην είναι ρυπαρά και να μην παρουσιάζουν γενικώς δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα (οσμή αμμωνίας και υδροθείου), να φέρουν δε απαραιτήτως τις σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης.

5.Τα σπλάχνα τους (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, καρδιά κλπ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστεις και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

6.Τα έντερα και τα σπλάχνα για το παραδοσιακό κοκορέτσι και την μαγειρίτσα να πλένονται σχολαστικά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία. Να μην αγοράζονται έντερα μερικώς ή τελείως αποψυγμένα που προέρχονται από κατεψυγμένες συσκευασίες και έχουν την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή έντερα που γενικώς καταψύχονται παρανόμως. 

   Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα έντερα (νωπά ή κατεψυγμένα) πρέπει να φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευσης, εγκατάστασης, ημερομηνίας κατάψυξης κ.λ.π.).

 

7.Όσον αφορά τα αυγά :

•Το κέλυφος να είναι καθαρό και άθικτο.

•Να μην αγοράζονται :

Αυγά χωρίς επισήμανση (αποτύπωση του ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ)

Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (ρυπαρά)

Αυγά με ραγισμένο και μαλακό κέλυφος

Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος

 

Τελειώνοντας, η Δ/νση Κτηνιατρικής Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, τηλέφωνα: 2331350135) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...