ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 Η δεύτερη ημέρα του  Απριλίου κάθε χρόνο, έχει ορισθεί παγκοσμίως σαν η ημέρα αφιερωμένη στα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού. 

Μια ξεχωριστή ημέρα για όλα τα άτομα με αυτισμό ή στο φάσμα του αυτισμού και για τις οικογένειές τους γιατί δίνει το έναυσμα για πιο δυναμικές δράσεις και ενέργειες ώστε να ακουστούν οι φωνές, οι ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό. 

Ο Αυτισμός είναι μία μόνιμη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, το συναίσθημα και τη κοινωνική συναλλαγή και αλληλεπίδραση του ατόμου. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 150.000 περιπτώσεις αυτιστικών ατόμων δηλαδή ατόμων με  ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος) καταγεγραμμένες, με ολοένα αυξανόμενο ποσοστό. 

Στα πλαίσια λοιπόν της Ημέρας του Αυτισμού ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας, σε συνεργασία με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ν. Σκεντερίδου οργάνωσαν τη προβολή της βραβευμένης ταινίας ‘’Ocean Heaven’’ κινέζικης παραγωγής που αναφέρεται στην ιστορία ενός αυτιστικού ατόμου, πριν και μετά την απώλεια των γονέων του και της σταδιακής προετοιμασίας του να ανταπεξέλθει και να γίνει κοινωνικά αυτόνομος. 

    Μια εισαγωγική ενημέρωση για την ταινία και τον αυτισμό έκανε η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγος και  αναπληρώτρια προϊσταμένη Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε την προβολή έλαβαν μέρος η κυρία  Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη  μητέρα παιδιού με αυτισμό και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας, ο κ. Αντώνης Τσιόγκας Διευθυντής του σχολείου και η κυρία Έφη Οικονομίδου, κοινωνική λειτουργός του σχολείου. Τη συζήτηση συντόνιζε η κυρία Νόπη Σκεντερίδου.

 Την ταινία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές της Α’ Λυκείου από το 3ο , 4ο και 5ο Λύκειο Βέροιας με την συνοδεία των καθηγητών τους. 

Η ταινία με εύστοχο και συγκινητικό τρόπο προσεγγίζει τα ζητήματα του αυτισμού, τις οικογενειακές δυσκολίες και ανησυχίες, αναδεικνύει τις συναισθηματικές εναλλαγές και τη φόρτιση των ατόμων αλλά και την συνεχή εκπαιδευτική ανάγκη των ατόμων σε κοινωνικές συνήθειες και δεξιότητες με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής τους αυτονομίας όταν θα πάψουν να υπάρχουν κοντά τους οι γονείς, που τους φροντίζουν και τους προστατεύουν.

 Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ευαισθητοποίησης  με τους μαθητές για τους προβληματισμούς τους στις αναφορές της ταινίας εκφράζοντας τις απόψεις τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης, επαφής και ευαισθητοποίησης των μαθητών που είναι οι αυριανοί πολίτες της χώρας μας, σε θέματα που αφορούν τον Αυτισμό, τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων, την προσέγγιση, τις στρατηγικές αντιμετώπισης και ένταξής τους στα κοινωνικά δεδομένα.

   Η κυρία Αναγνώστου μίλησε για τα  δικαιώματα όλων των ανθρώπων αυτιστικών και μη και την ανάγκη ομαλής ένταξης σε μία ισότιμη κοινωνία. Επισήμανε στους έφηβους μαθητές ότι μέσα από τον πρωταγωνιστή έφηβο αγόρι θα έχουν την ευκαιρία να  διαπιστώσουν τις ομοιότητες που έχουν τόσο οι έφηβοι με αυτισμό όσο και οι ίδιοι. Η κυρία  Στεφανάκη μίλησε για τον αυτισμό μέσα από  τα μάτια μιας μητέρας  και έκανε ένα αφιέρωμα στη παγκόσμια καμπάνια της οργάνωσης Autism Speaks που έχει σαν λογότυπο ‘’ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ’’.  

 Το πιο σημαντικό και ηχηρό μήνυμα ήταν η ανάγκη παραδοχής, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας κάθε ατόμου είτε αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία  είτε όχι με σεβασμό, αλληλοβοήθεια και συνεχή υποστήριξη.   Η ανθρώπινη αξία και ιδιότητα προηγείται της διαφορετικότητας, επισήμαναν όλοι οι ομιλητές.

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους υπεύθυνους της δημόσιας  βιβλιοθήκης Βέροιας  που μας φιλοξένησαν στον όμορφο χώρο τους, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, και τον κύριο Κ. Χρηστίδη αντιπρόεδρο Πύλης Φιλίας Ελλάδας –Κίνας για την έγκριση προβολής της ταινίας.

Με εκτίμηση

Για το  Δ.Σ 

Η Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι  «Δάφνες και Πικροδάφνες»του  Δημήτρη  Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά  σήμερα στη Βέροια

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι «Δάφνες και...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας...

Τα  «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Τα «Σιωπηλά Βήματα» παρουσιάστηκαν στη Νάουσα

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Περιοδικών...

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Stand Up Comedy Night με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη στη Δημόσια...

‘Ένας από τους καλύτερους stand up comedians της χώρας, ...

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα - 2019

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία -...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα 14:30 Σύλλογος Ζωγράφων...

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Στις 23/2 ο ετήσιος χορός του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Φίλες και φίλοι του Λ.Ε. της Βέροιας, ελάτε να...

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου

Παρουσίαση βιβλίου της Βεροιώτισσας συγγραφέως...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις...

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την Ιερά Μητρόπολη

Εκδήλωση για την οικογένεια και την μητέρα από την...

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων σᾶς...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση βιβλίου   του Κ. Γαλανούδη «98%»

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας και η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στηρίζοντας σταθερά τη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, παρουσιάζει τη νέα παραγωγή «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία ...

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «ΕΡΙΑ» (Χρήστος Λαναράς) παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Ευφροσύνης Πιτσαλίδου, με τίτλο «Σιωπηλά Βήματα», που έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο στον...