ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 Η δεύτερη ημέρα του  Απριλίου κάθε χρόνο, έχει ορισθεί παγκοσμίως σαν η ημέρα αφιερωμένη στα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού. 

Μια ξεχωριστή ημέρα για όλα τα άτομα με αυτισμό ή στο φάσμα του αυτισμού και για τις οικογένειές τους γιατί δίνει το έναυσμα για πιο δυναμικές δράσεις και ενέργειες ώστε να ακουστούν οι φωνές, οι ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό. 

Ο Αυτισμός είναι μία μόνιμη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, το συναίσθημα και τη κοινωνική συναλλαγή και αλληλεπίδραση του ατόμου. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 150.000 περιπτώσεις αυτιστικών ατόμων δηλαδή ατόμων με  ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος) καταγεγραμμένες, με ολοένα αυξανόμενο ποσοστό. 

Στα πλαίσια λοιπόν της Ημέρας του Αυτισμού ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας, σε συνεργασία με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ν. Σκεντερίδου οργάνωσαν τη προβολή της βραβευμένης ταινίας ‘’Ocean Heaven’’ κινέζικης παραγωγής που αναφέρεται στην ιστορία ενός αυτιστικού ατόμου, πριν και μετά την απώλεια των γονέων του και της σταδιακής προετοιμασίας του να ανταπεξέλθει και να γίνει κοινωνικά αυτόνομος. 

    Μια εισαγωγική ενημέρωση για την ταινία και τον αυτισμό έκανε η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγος και  αναπληρώτρια προϊσταμένη Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε την προβολή έλαβαν μέρος η κυρία  Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη  μητέρα παιδιού με αυτισμό και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας, ο κ. Αντώνης Τσιόγκας Διευθυντής του σχολείου και η κυρία Έφη Οικονομίδου, κοινωνική λειτουργός του σχολείου. Τη συζήτηση συντόνιζε η κυρία Νόπη Σκεντερίδου.

 Την ταινία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές της Α’ Λυκείου από το 3ο , 4ο και 5ο Λύκειο Βέροιας με την συνοδεία των καθηγητών τους. 

Η ταινία με εύστοχο και συγκινητικό τρόπο προσεγγίζει τα ζητήματα του αυτισμού, τις οικογενειακές δυσκολίες και ανησυχίες, αναδεικνύει τις συναισθηματικές εναλλαγές και τη φόρτιση των ατόμων αλλά και την συνεχή εκπαιδευτική ανάγκη των ατόμων σε κοινωνικές συνήθειες και δεξιότητες με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής τους αυτονομίας όταν θα πάψουν να υπάρχουν κοντά τους οι γονείς, που τους φροντίζουν και τους προστατεύουν.

 Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ευαισθητοποίησης  με τους μαθητές για τους προβληματισμούς τους στις αναφορές της ταινίας εκφράζοντας τις απόψεις τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης, επαφής και ευαισθητοποίησης των μαθητών που είναι οι αυριανοί πολίτες της χώρας μας, σε θέματα που αφορούν τον Αυτισμό, τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων, την προσέγγιση, τις στρατηγικές αντιμετώπισης και ένταξής τους στα κοινωνικά δεδομένα.

   Η κυρία Αναγνώστου μίλησε για τα  δικαιώματα όλων των ανθρώπων αυτιστικών και μη και την ανάγκη ομαλής ένταξης σε μία ισότιμη κοινωνία. Επισήμανε στους έφηβους μαθητές ότι μέσα από τον πρωταγωνιστή έφηβο αγόρι θα έχουν την ευκαιρία να  διαπιστώσουν τις ομοιότητες που έχουν τόσο οι έφηβοι με αυτισμό όσο και οι ίδιοι. Η κυρία  Στεφανάκη μίλησε για τον αυτισμό μέσα από  τα μάτια μιας μητέρας  και έκανε ένα αφιέρωμα στη παγκόσμια καμπάνια της οργάνωσης Autism Speaks που έχει σαν λογότυπο ‘’ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ’’.  

 Το πιο σημαντικό και ηχηρό μήνυμα ήταν η ανάγκη παραδοχής, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας κάθε ατόμου είτε αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία  είτε όχι με σεβασμό, αλληλοβοήθεια και συνεχή υποστήριξη.   Η ανθρώπινη αξία και ιδιότητα προηγείται της διαφορετικότητας, επισήμαναν όλοι οι ομιλητές.

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους υπεύθυνους της δημόσιας  βιβλιοθήκης Βέροιας  που μας φιλοξένησαν στον όμορφο χώρο τους, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, και τον κύριο Κ. Χρηστίδη αντιπρόεδρο Πύλης Φιλίας Ελλάδας –Κίνας για την έγκριση προβολής της ταινίας.

Με εκτίμηση

Για το  Δ.Σ 

Η Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ -  Ολοκληρωμένη πρόταση   στην εκπαίδευση και τη   δημιουργική απασχόληση

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος...

 Η βραβευμένη  “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων Θεάτρου, 26 και 28 Σεπτεμβρίου στη Στέγη

Η βραβευμένη “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων...

 Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας...

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο...

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, ανακοινώνει ότι στο...

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

Ήταν μια ωραία βραδιά εγκαινίων και η  έκθεση των...

H κίνηση   του Μητροπολίτη 20/9

H κίνηση του Μητροπολίτη 20/9

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ»     20/9/18 - 26/9/18

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ» 20/9/18 - 26/9/18

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ & ΓΟΥΙΝΙ (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές μόνο: Πέμπτη 20/9...

Από το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη «Στέγη» - Ομαδική έκθεση του Τμήματος Ζωγραφικής της ΚΕΠΑ

Από το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη «Στέγη» - Ομαδική...

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στις 6.00+ μ.μ. εγκαινιάζεται...

Πρεμιέρα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου - «Η ιστορία του γάτου που έμαθε  σ ένα γλάρο να πετάει» στο Θέατρο «Αθήναιον» της Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου - «Η ιστορία του γάτου...

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Αθήναιον»,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος 2018-2019Από τις 27 Αυγούστου αρχίζουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στα τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.  Μπορείτε να...

 Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας επανέρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 9:00μ.μ. και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 9:15μ.μ. με την παράσταση "Δεσποινίς...

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, ανακοινώνει ότι στο χώρο του συλλόγου Κεντρικής 183, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα οικοτεχνίας (ραπτική, κέντημα ,πλέξιμο, κατασκευές κρακελέ ντεκουπάζ, τσιγκελάκι δαντέλας...