ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 Η δεύτερη ημέρα του  Απριλίου κάθε χρόνο, έχει ορισθεί παγκοσμίως σαν η ημέρα αφιερωμένη στα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού. 

Μια ξεχωριστή ημέρα για όλα τα άτομα με αυτισμό ή στο φάσμα του αυτισμού και για τις οικογένειές τους γιατί δίνει το έναυσμα για πιο δυναμικές δράσεις και ενέργειες ώστε να ακουστούν οι φωνές, οι ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό. 

Ο Αυτισμός είναι μία μόνιμη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, το συναίσθημα και τη κοινωνική συναλλαγή και αλληλεπίδραση του ατόμου. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 150.000 περιπτώσεις αυτιστικών ατόμων δηλαδή ατόμων με  ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος) καταγεγραμμένες, με ολοένα αυξανόμενο ποσοστό. 

Στα πλαίσια λοιπόν της Ημέρας του Αυτισμού ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας, σε συνεργασία με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Ν. Σκεντερίδου οργάνωσαν τη προβολή της βραβευμένης ταινίας ‘’Ocean Heaven’’ κινέζικης παραγωγής που αναφέρεται στην ιστορία ενός αυτιστικού ατόμου, πριν και μετά την απώλεια των γονέων του και της σταδιακής προετοιμασίας του να ανταπεξέλθει και να γίνει κοινωνικά αυτόνομος. 

    Μια εισαγωγική ενημέρωση για την ταινία και τον αυτισμό έκανε η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγος και  αναπληρώτρια προϊσταμένη Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε την προβολή έλαβαν μέρος η κυρία  Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη  μητέρα παιδιού με αυτισμό και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας, ο κ. Αντώνης Τσιόγκας Διευθυντής του σχολείου και η κυρία Έφη Οικονομίδου, κοινωνική λειτουργός του σχολείου. Τη συζήτηση συντόνιζε η κυρία Νόπη Σκεντερίδου.

 Την ταινία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές της Α’ Λυκείου από το 3ο , 4ο και 5ο Λύκειο Βέροιας με την συνοδεία των καθηγητών τους. 

Η ταινία με εύστοχο και συγκινητικό τρόπο προσεγγίζει τα ζητήματα του αυτισμού, τις οικογενειακές δυσκολίες και ανησυχίες, αναδεικνύει τις συναισθηματικές εναλλαγές και τη φόρτιση των ατόμων αλλά και την συνεχή εκπαιδευτική ανάγκη των ατόμων σε κοινωνικές συνήθειες και δεξιότητες με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής τους αυτονομίας όταν θα πάψουν να υπάρχουν κοντά τους οι γονείς, που τους φροντίζουν και τους προστατεύουν.

 Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ευαισθητοποίησης  με τους μαθητές για τους προβληματισμούς τους στις αναφορές της ταινίας εκφράζοντας τις απόψεις τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης, επαφής και ευαισθητοποίησης των μαθητών που είναι οι αυριανοί πολίτες της χώρας μας, σε θέματα που αφορούν τον Αυτισμό, τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων, την προσέγγιση, τις στρατηγικές αντιμετώπισης και ένταξής τους στα κοινωνικά δεδομένα.

   Η κυρία Αναγνώστου μίλησε για τα  δικαιώματα όλων των ανθρώπων αυτιστικών και μη και την ανάγκη ομαλής ένταξης σε μία ισότιμη κοινωνία. Επισήμανε στους έφηβους μαθητές ότι μέσα από τον πρωταγωνιστή έφηβο αγόρι θα έχουν την ευκαιρία να  διαπιστώσουν τις ομοιότητες που έχουν τόσο οι έφηβοι με αυτισμό όσο και οι ίδιοι. Η κυρία  Στεφανάκη μίλησε για τον αυτισμό μέσα από  τα μάτια μιας μητέρας  και έκανε ένα αφιέρωμα στη παγκόσμια καμπάνια της οργάνωσης Autism Speaks που έχει σαν λογότυπο ‘’ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ’’.  

 Το πιο σημαντικό και ηχηρό μήνυμα ήταν η ανάγκη παραδοχής, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας κάθε ατόμου είτε αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αναπηρία  είτε όχι με σεβασμό, αλληλοβοήθεια και συνεχή υποστήριξη.   Η ανθρώπινη αξία και ιδιότητα προηγείται της διαφορετικότητας, επισήμαναν όλοι οι ομιλητές.

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους υπεύθυνους της δημόσιας  βιβλιοθήκης Βέροιας  που μας φιλοξένησαν στον όμορφο χώρο τους, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, και τον κύριο Κ. Χρηστίδη αντιπρόεδρο Πύλης Φιλίας Ελλάδας –Κίνας για την έγκριση προβολής της ταινίας.

Με εκτίμηση

Για το  Δ.Σ 

Η Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών της

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Ετήσια εκδήλωση προς τιμήν...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί διοργανώνει τη τρίτη...

“Από το Broadway στο Hollywood” - Συναυλία με μουσικές και τραγούδια από διάσημα Musicals την Κυριακή στο Χώρο Τεχνών Βέροιας

“Από το Broadway στο Hollywood” - Συναυλία με μουσικές και...

 To Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής...

Συναυλία για το   Γηροκομείο Νάουσας

Συναυλία για το Γηροκομείο Νάουσας

  Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης &...

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ(τραγούδι)-ΜΑΝΟΛΗΣ...

Εκδηλώσεις σήμερα στη Βέροια για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Εκδηλώσεις σήμερα στη Βέροια για την επέτειο του...

Την επέτειο του Πολυτεχνείου τιμάει σήμερα Σάββατο 17...

Μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων», από την 1η Μεραρχία Πεζικού

Μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της...

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο πλαίσιο του...

"Πολιτισμός 2030" - συνάντηση στην Ελευσίνα

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης*...

Πρόγραμμα & Ζωντανές Μεταδόσεις Συνεδρίου στο Ναύπλιο

Πρόγραμμα & Ζωντανές Μεταδόσεις Συνεδρίου στο...

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού &...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί διοργανώνει τη τρίτη τακτική ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των Εθελοντών της, που θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 στο Κέντρο «Ακρόπολη».Είναι σε όλους γνωστή η μεγάλη...

 To Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας  διοργανώνουν συναυλία με τα εμβληματικότερα τραγούδια από βραβευμένες ταινίες και παραστάσεις musical με τους...