Ξεκινάει μετά το Πάσχα η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία της φετινής ροδακινοπαραγωγής

Ξεκινάει μετά το Πάσχα η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία της φετινής ροδακινοπαραγωγής

Μια 10μελής Ομάδα Εργασίας συστάθηκε πρόσφατα για να δει συνολικά και μεθοδικά το θέμα της παραγωγής αλλά και διάθεσης των ροδακίνων σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τη δημόσια διοίκηση. Για τους στόχους και το ρόλο της ομάδας, μας μίλησε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας:

«Η ομάδα εργασίας ξεκινάει μετά το Πάσχα με βασικό στόχο να προετοιμαστούμε για τη φετινή χρονιά, συνδιαμορφώνοντας τις ελληνικές θέσεις οι οποίες θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες και σε συνεργασία με τους Ιταλούς και Ισπανούς, να αποφασίσουμε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη φετινή χρονιά».

Η Ομάδα συστάθηκε μετά από πρόταση της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας σε σύσκεψη που έγινε με την πολιτική ηγεσία πριν από ένα μήνα περίπου. Στην Ομάδα Εργασίας εκπροσωπούνται οι Ομάδες Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, της Πέλλας και οι μεμονωμένοι αγρότες δια του Θοδ. Παπακωνσταντίνου της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Ταυτόχρονα συμμετέχουν ανώτατα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την Ομάδα θα είναι τα έκτακτα μέτρα για το εμπάργκο της Ρωσίας και θα ακολουθήσουν, η καταγραφή του τομέα του ροδάκινου, δηλαδή πού καλλιεργείται ροδάκινο και νεκταρίνι στην Ελλάδα, πόσα στρέμματα καλλιεργούνται, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη και συνολική εικόνα της καλλιέργειας στην Ελλάδα. Είναι κάτι, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Έτσι λοιπόν μπορούμε να σχεδιάσουμε στρατηγικά προς τα πού πρέπει να κινηθούμε και να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τί καλλιεργούμε» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε: «Επίσης θα συζητηθεί η πρόταση που έχουμε καταθέσει οι οργανώσεις παραγωγών, οι ιδιώτες εξαγωγείς και η Ένωση Κονσερβοποιών όσον αφορά τους χώρους συγκέντρωσης του συμπύρηνου και επιτραπέζιου ροδάκινου. Θα πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των «πάγκων», η λεηλασία που γίνεται από εμπόρους που δεν έχουν καμία φερεγγυότητα και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά προσφέροντας προϊόντα, που είτε δεν έχουν τιμολογηθεί, είτε δεν έχουν πληρωθεί στους αγρότες».

Γενικά πρόκειται για ένα Όργανο το οποίο θα εξετάζει και θα προγραμματίζει τον τομέα του ροδάκινου και θα συντονίσει τη δράση και τις ενέργειες μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μηχανισμού. Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί, είναι να εξεταστούν οι κανονισμοί και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τους τρόπους της δωρεάν διανομής προς τα Ιδρύματα έτσι ώστε να καταστούν πιο λειτουργικοί και λιγότερο γραφειοκρατικοί σε σχέση μ’ αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Μεγάλο πρόβλημα στη φετινή παραγωγή από τις βροχές

Ένα μεγάλο ωστόσο πρόβλημα που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και το επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης είναι η ξηρασία που αρχίζει στα δέντρα, η καρπόπτωση λόγω των βροχών, η ανθόπτωση και η κακή γονιμοποίηση που ενδεχόμενα θα οδηγήσουν σε σημαντικές ζημίες στη φετινή παραγωγή. Η εικόνα όμως θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία - Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» σε ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ....

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα...

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»:   Ο λαός δεν ξεχνά!

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»: Ο λαός δεν...

Θλιβερή επέτειος σήμερα της κατάπτυστης και εθνικά...

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα στη Μοσχόπολη

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα...

Ένα όμορφο παραθεριστικό μέρος στα υψώματα της...

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο Δημόσιο ΙΕΚ Νοσοκομείου Βέροιας

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο...

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΟΛΟ  τον  ΙΟΥΛΙΟ επίσης  8 και  22 Αυγούστου...

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

  Η μεγάλη δυναμική αλλά και η ανανέωση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με τους έξι υποψήφιους βουλευτές στην Ημαθία.Μετά από διαβουλεύσεις, συζητήσεις και πολλά email, το κόμμα της Ν.Δ. κατέληξε στις παρακάτω υποψηφιότητες ενώ ο...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του ονόματός μου ως υποψήφιου βουλευτή στην Ημαθία, για τις εκλογές που έρχονται.Αγώνες δυόμιση χρόνων για την ανάλυση και...