Ξεκινάει μετά το Πάσχα η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία της φετινής ροδακινοπαραγωγής

Ξεκινάει μετά το Πάσχα η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία της φετινής ροδακινοπαραγωγής

Μια 10μελής Ομάδα Εργασίας συστάθηκε πρόσφατα για να δει συνολικά και μεθοδικά το θέμα της παραγωγής αλλά και διάθεσης των ροδακίνων σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τη δημόσια διοίκηση. Για τους στόχους και το ρόλο της ομάδας, μας μίλησε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας:

«Η ομάδα εργασίας ξεκινάει μετά το Πάσχα με βασικό στόχο να προετοιμαστούμε για τη φετινή χρονιά, συνδιαμορφώνοντας τις ελληνικές θέσεις οι οποίες θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες και σε συνεργασία με τους Ιταλούς και Ισπανούς, να αποφασίσουμε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη φετινή χρονιά».

Η Ομάδα συστάθηκε μετά από πρόταση της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας σε σύσκεψη που έγινε με την πολιτική ηγεσία πριν από ένα μήνα περίπου. Στην Ομάδα Εργασίας εκπροσωπούνται οι Ομάδες Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, της Πέλλας και οι μεμονωμένοι αγρότες δια του Θοδ. Παπακωνσταντίνου της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Ταυτόχρονα συμμετέχουν ανώτατα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την Ομάδα θα είναι τα έκτακτα μέτρα για το εμπάργκο της Ρωσίας και θα ακολουθήσουν, η καταγραφή του τομέα του ροδάκινου, δηλαδή πού καλλιεργείται ροδάκινο και νεκταρίνι στην Ελλάδα, πόσα στρέμματα καλλιεργούνται, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη και συνολική εικόνα της καλλιέργειας στην Ελλάδα. Είναι κάτι, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Έτσι λοιπόν μπορούμε να σχεδιάσουμε στρατηγικά προς τα πού πρέπει να κινηθούμε και να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τί καλλιεργούμε» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε: «Επίσης θα συζητηθεί η πρόταση που έχουμε καταθέσει οι οργανώσεις παραγωγών, οι ιδιώτες εξαγωγείς και η Ένωση Κονσερβοποιών όσον αφορά τους χώρους συγκέντρωσης του συμπύρηνου και επιτραπέζιου ροδάκινου. Θα πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των «πάγκων», η λεηλασία που γίνεται από εμπόρους που δεν έχουν καμία φερεγγυότητα και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά προσφέροντας προϊόντα, που είτε δεν έχουν τιμολογηθεί, είτε δεν έχουν πληρωθεί στους αγρότες».

Γενικά πρόκειται για ένα Όργανο το οποίο θα εξετάζει και θα προγραμματίζει τον τομέα του ροδάκινου και θα συντονίσει τη δράση και τις ενέργειες μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μηχανισμού. Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί, είναι να εξεταστούν οι κανονισμοί και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τους τρόπους της δωρεάν διανομής προς τα Ιδρύματα έτσι ώστε να καταστούν πιο λειτουργικοί και λιγότερο γραφειοκρατικοί σε σχέση μ’ αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Μεγάλο πρόβλημα στη φετινή παραγωγή από τις βροχές

Ένα μεγάλο ωστόσο πρόβλημα που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και το επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης είναι η ξηρασία που αρχίζει στα δέντρα, η καρπόπτωση λόγω των βροχών, η ανθόπτωση και η κακή γονιμοποίηση που ενδεχόμενα θα οδηγήσουν σε σημαντικές ζημίες στη φετινή παραγωγή. Η εικόνα όμως θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου   του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου του...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές...

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια,...

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων από την 1η Οκτωβρίου

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα...

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24...

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της Τρίτης ηλικίας, είναι δικαίωμα και όχι ταμπού

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της...

-Σειρά ομιλιών στα ΚΑΠΗ του Δήμου ΒέροιαςΗ μοναξιά, ο...

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει,   εξακολουθεί να εισπράττεται  με απόφαση του Δ.Σ.

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει, ...

- Ένα χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού, αποκάλυψε ο...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές εγγραφές) καταρτιζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018Β. Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες Α’ Εξαμήνου:1. Βοηθός Φαρμακείου2. Τεχνικός...

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 42χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.Με αφορμή...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, 51χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια...