Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τα θέματα του νοσοκομείου Νάουσας

Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τα θέματα του νοσοκομείου Νάουσας

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Νάουσας κατέθεσε το ΚΚΕ, με αναφορές σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια. Αναφέρονται στη σχετική ερώτηση:

«Σε πλήρη υποβάθμιση και μετατροπή του ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας, οδηγείται το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας, εξαιτίας της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης του τομέα της Υγείας, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα το Γ.Ν. Νάουσας καλείται να εξυπηρετεί όχι μόνο τους 34.500 κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όμως εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που οδηγούν με τη σειρά τους σε κλείσιμο κλινικών, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί πλέον στον ρόλο αυτό.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2011 στο Νοσοκομείο λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση, ολόκληρο τον μήνα, 8 κλινικές. Η Παθολογική κλινική με 4 ειδικούς γιατρούς και 8 ειδικευόμενους, η Χειρουργική κλινική με 4 ειδικούς γιατρούς και 9 ειδικευόμενους, η Ορθοπεδική κλινική με 3 ειδικούς γιατρούς και 4 ειδικευόμενους, η Μαιευτική κλινική με 1 ειδικευόμενο γιατρό και 2 ειδικευόμενους, η Παιδιατρική με 2 ειδικούς γιατρούς και 3 ειδικευόμενους, η Οφθαλμολογική κλινική με 2 ειδικούς γιατρούς και 2 ειδικευόμενους, η Καρδιολογική κλινική με 3 ειδικούς γιατρούς και 1 ειδικευόμενο και η ΩΡΛ κλινική με 1 ειδικό γιατρό. Επιπλέον υπήρχε ένας πνευμονολόγος, ενώ λειτουργούσε το Ακτινολογικό (με 4 ειδικούς γιατρούς και 3 ειδικευόμενους) και Μικροβιολογικό (με 2 ειδικούς γιατρούς και 4 ειδικευόμενους).

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί οι εργαζόμενοι και οι κλινικές δεν επαρκούσαν για την πλήρη κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των κατοίκων της περιοχής σε υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο της Νάουσας, έπειτα και από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, συγχωνεύθηκε με το Νοσοκομείο Βέροιας και πλέον ανήκει στην 3η ΥΠΕ.

Ένα από τα αποτελέσματα της συγχώνευσης αυτής ήταν τα κλείσιμο της Μαιευτικής κλινικής, της ΩΡΛ κλινική, η απώλεια της θέσης του Πνευμονολόγου και η μεγάλη ελάττωση του αριθμού των ειδικευομένων γιατρών. Επιπλέον, εξαιτίας του πλαφόν που επιβλήθηκε στις εφημερίες, το Νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί συνεχώς. Ενώ έχουν μπει σε εφαρμογή οι χιαστές εφημερίες όπως 15- 15 μεταξύ των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων που αναγκάζονται να περιφέρονται από ένα Νοσοκομείο στο άλλο για να βρουν εφημερεύουσα κλινική.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν εντατικοποίηση της εργασίας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 230 εργαζόμενους (Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό) το 2010, σήμερα έχουν απομείνει 150, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί οριακά. Παράλληλα στους εργαζόμενους υπάρχουν οφειλόμενες εφημερίες και υπερωρίες.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του Δήμου Νάουσας πρακτικά είναι αποκομμένοι από τις Υπηρεσίες Επείγουσας Ιατρικής, καθώς στο Γ.Ν. Νάουσας, δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο (ΕΚΑΒ).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ΠΕΔΥ Νάουσας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αποδεικνύουν ότι γι ακόμη μια φορά το κόστος της Υγείας φορτώνεται στον ασθενή και την οικογένεια του, καθώς οι υπηρεσίες Υγείας έχουν συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί, με στόχο την αύξηση των κερδών των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

 

Την καταβολή στο σύνολό τους, των δεδουλευμένων εφημεριών, στο προσωπικό του Νοσοκομείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...