Από σήμερα 16-22 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών  - Ήθη και έθιμα του τόπου μας στο “κύκλο παράδοσης” της ΚΕΠΑ

Από σήμερα 16-22 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών - Ήθη και έθιμα του τόπου μας στο “κύκλο παράδοσης” της ΚΕΠΑ

Ένα συναπάντημα παράδοσης και λαογραφίας, μια ωδή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, μια διαδρομή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά και μια ευκαιρία γνωριμίας με το έργο και τη δυναμική τοπικών πολιτιστικών συλλόγων είναι ο Κύκλος Παράδοσης της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, οι εκδηλώσεις της οποίας ξεκινούν σήμερα Πέμπτη στον Χώρο Τεχνών.

Το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων ανέλυσαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ και οι πρόεδροι των συλλόγων που συμμετέχουν, μαζί με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας. Η συνέντευξη έγινε μέσα σε ένα ανθισμένο σκηνικό (το οποίο επιμελήθηκε το κατάστημα ‘Δημήτρης’) και με την παρουσία των προέδρων του Λυκείου Ελληνίδων, της Ευξείνου Λέσχης, του Συλλόγου Βλάχων και του χορευτικού εργαστηρίου ‘Κύκλος Ερατεινός’, που έχουν ετοιμάσει τέσσερις παραστάσεις με δρώμενα, μουσική και χορό από την τοπική λαογραφία και παράδοση.

«Είναι μια ωδή στα ήθη και έθιμα του τόπου μας, μια αναδρομή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής μέσα από χορούς και τραγούδια», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης. «Πιστεύουμε ότι ο Κύκλος Παράδοσης θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο, θα υπάρχει μια διαρκής όσμωση μεταξύ κόσμου και συλλόγων και μια θετική αποτίμηση που θα είναι ίσως η αρχή για έναν επόμενο κύκλο εκδηλώσεων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, λέγοντας ότι ήδη από τον Μάιο ο Χώρος Τεχνών ανοίγει και για συλλόγους εκτός αστικού ιστού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (Ξηρολίβαδο, Αγία Βαρβάρα).

Οι σύλλογοι

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας κ. Μάλαμα τόνισε με τη σειρά της ότι το Λύκειο, πιστό στην παράδοση που υπηρετεί, θέλησε να δέσει το αρχαίο με την παράδοση και το σύγχρονο. «Οι 9 Μούσες θα καταγράψουν τα ήθη και έθιμα από όλη τη χώρα και θα τα διηγηθούν με δρώμενα επάνω στη σκηνή. Η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί είναι πολύ μεγάλη, καθώς παίρνουν μέρος 250 χορευτές, όλων των ηλικιών, από 5 έως 60 χρονών, δίνοντας παράλληλα και το μήνυμα πως ο χορός δεν έχει ηλικία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Σαρημιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η Εύξεινος Λέσχη συμπληρώνει φέτος τα 60 της χρόνια και με την παράσταση αυτή θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη σκηνή με έναν παραδοσιακό τρόπο την καθημερινή ζωή στον Πόντο. «Στην παράσταση θα συμμετέχουν περίπου 210 παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς και παιδιά από το 1ο Λύκειο Κορωπίου, που θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του εκδρομής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κ. Τούσικος ανέφερε ότι πρέπει να τονίζεται η διαφορετικότητα στις δύσκολες χρονιές που ζούμε. «Η νεολαία έχει γυρίσει στα παραδοσιακά γιατί είναι ένας καλός τρόπος έκφρασης και διασκέδασης. Η παράσταση που θα παρουσιάσουμε, στην οποία θα συμμετέχουν 80 περίπου χορευτές, θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα από την καθημερινότητα των Βλάχων, προβολές και φωτογραφίες επί σκηνής, ενώ θα υπάρχει και μετάφραση στα ελληνικά, καθώς θα πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στα βλάχικα», σημείωσε.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του χορευτικού εργαστηρίου Ημαθίας ‘Κύκλος Ερατεινός’ κ. Κελεπούρης είπε ότι η δική τους εκδήλωση θα περιλαμβάνει όλα τα είδη της αγάπης, ξεκινώντας από την υπέρτατη αγάπη, αυτή στον Θεό και συνεχίζοντας με την αγάπη στη μάνα, τον πατέρα, τις γιορτές, μεταξύ φίλων και εχθρών, την πατρίδα, την ερωτική αγάπη και τέλος την αγάπη στον άνθρωπο. Θα συμμετέχουν 140 παιδιά, 30 με 35 ενήλικες και πάνω από 20 μουσικοί και τραγουδιστές. «Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της ΚΕΠΑ. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε την αξία που πρέπει την παράδοσή μας, στην ιστορία μας, στον πως μεγαλώσαμε και πως φτάσαμε ως εδώ», σχολίασε ο κ. Κελεπούρης.

Η Ελένη Γκόγκα

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας κ. Γκόγκα αναφέρθηκε στη στήριξη και τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ. «Συμμετέχουμε σε αυτή τη διοργάνωση και ελπίζουμε σε μελλοντική συνεργασία με όλους του τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Είναι μια όμορφη εκδήλωση που έχει να κάνει με τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας, με το παιδί, που είναι αυτό που θα συνεχίσει την παράδοση», σημείωσε, ενημερώνοντας ότι την Παρασκευή θα γίνει η υποδοχή του Ζωγράφειου Σχολείου και του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, οι μαθητές των οποίων θα ξεναγηθούν και θα απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 16/4 , ώρα 20.30

«Μη ζώην μετ’ αμουσίας» (Μακάρι να ζεις πάντα με τη μουσική, Ευρυπίδης 480-406 π.Χ.)

...Να μη ζω χωρις μουσική ή κάθε μορφή τέχνης και πραγματι δεν είναι αληθεια αυτό; Απο τα αρχαια χρονια εως σημερα ολες οι στιγμές της ανθρωπινης ζωής ,ειτε χαρουμενες είτε λυπητερες ειναι συνυφασμένες και άρρηκτα δεμένες με τη μουσική. Οι μούσες έδωσαν απλόχερα στην ανθρωπότητα τις χάρες που είχαν και οι άνθρωποι τις πήραν και πέρασμα των αιώνων τις εξέλιξαν και τις ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητα τους. Στην παρασταση θα παρουσιαστουν χοροι , τραγουδια και δρωμενα απο όλη την ελλαδα οπως διατηρηθηκαν και περασαν απο γενια σεγενια

Μουσικοχορευτικό Δρώμενο από το Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Βέροιας.

Κυριακή 19/4 , ώρα 20.00

«60 χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας – Σχολείο Παράδοσης».

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης.

Τα μέλη των τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (χορός – μουσική – θέατρο) θα μεταφέρουν στην σκηνή με έναν ιδιαίτερο και καθαρά παραδοσιακό τρόπο σκηνές από τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων του Πόντου.

Δευτέρα 20/4 , ώρα 20.00

«Di primuveara pãnã toamna» (από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο)

Είναι μια παράσταση με θέματα από τη ζωή των Βλάχων, που περιλαμβάνει αφήγηση, χορό, τραγούδι, δρώμενα, αναπαραστάσεις, προβολές με τη συμμετοχή των τμημάτων του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

Τετάρτη 22/4 , ώρα 19.30

«Δεν έχει η αγάπη σύνορα»

Μια παράσταση αφιερωμένη στην αγάπη, όπως αυτή εκδηλώνεται και εκφράζεται από τον άνθρωπο. Ξεκινώντας από την υπέρτατη αγάπη όλων, την αγάπη προς τον Θεό και ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Παναγίας μας.

Μετά μέσα από τους δρόμους της μουσικής, των τραγουδιών και των χορών θα γνωρίσουμε την αγάπη: για το παιδί, για τη μόρφωση και το σχολείο, για τις γιορτές, για τον εχθρό, για τον φίλο, την ερωτική αγάπη, την αδερφική αγάπη, την αγάπη για τη μάνα, τον πατέρα και γενικά τον θεσμό της οικογένειας, την αγάπη για την Πατρίδα και τέλος την αγάπη προς όλα όσα έπλασε ο Δημιουργός μας, με κυρίαρχη την αγάπη προς τον άνθρωπο…. Συμμετέχουν τα τμήματα από το χορευτικό Εργαστήρι Ημαθίας «Κύκλος Ερατεινός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...