ΕΛΛΑΔΑ

«Εποικοδομητικό το κλίμα»  - Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα:  Πού διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων

«Εποικοδομητικό το κλίμα» - Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα: Πού διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου κάλεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκειας της ωριαίας συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Πριν από τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητούσε από την Ανγκελα Μέρκελ την επίσπευση των διαδικασιών που θα φέρουν μια λύση ώς το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητούσε δέσμευση από την πλευρά του Βερολίνου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη στιγμή που η Αθήνα έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.

Η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί - Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κερδίσει μια «πολιτική απόφαση» που θα επιφέρει τον «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση έχει μεν παρουσιάσει σημεία πρόοδου, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις σε θέματα που «σκοντάφτουν» πάνω στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Το στίγμα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Η πλευρά των εταίρων, ωστόσο, πέρα από την επωδό ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ότι δεν αναμένεται λύση στο αυριανό Eurogroup, αλλά μια αποτίμηση της κατάστασης και της πρόοδου των διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στον έλληνα ομόλογό τους, που βρίσκεται από χθες στη Ρίγα της Λετονίας, ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο την λήψη αποφάσεων στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η 11η Μαΐου έχει τεθεί από τους εταίρους ως το επόμενο χρονικό ορόσημο για μια συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών -Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ζητάει ο Κασσελάκης  - Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ,...

Σε νέες «αναταράξεις» το πολιτικό σκηνικό της χώρας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...