Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα για 47η χρονιά οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα για 47η χρονιά οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Ένα εξαιρετικά λαμπρό διήμερο εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτό εκατοντάδες προσκυνητές και μέλη ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που σήμερα βρίσκεται στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι της Νάουσας,  θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου, αλλά και μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί που υπήρχαν στο μοναστήρι στον Πόντο το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ.

 

Η Πανήγυρη ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με τον στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο και την μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια από στρατιωτικό άγημα στον Ιερό Ναό, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν ο αντιπερειφεριάρχης Ν. Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων νομού Θεσσαλονίκης κα Αγγελική Παπαδοπούλου, η οποία μετέφερε τα ιερά λείψανα των Αγίων στο Ναό. Ακολούθησε πρόγραμμα με το καθιερωμένο ποντιακό παρακάθ όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες που έπαιξαν λύρα και νταούλι  και απέδωσαν μαζί με τους παρευρισκόμενους επιτραπέζια παραδοσιακά τραγούδια.

 

Ανήμερα της γιορτής την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου. Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Εδέσσης αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής και διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ο ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος π. Φιλόθεος Παπαδόπουλος, ο εφημέριος του Ροδοχωρίου και υπεύθυνος του Ναού του Περιστερεώτα π. Ευστράτιος Ιμβριώτης καθώς και ιερείς από τα Γιαννιτσά, την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και διάκονοι της Μητροπόλεως Εδέσσης.

 

Το Δ.Σ. του ιδρύματος "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα" τίμησε φέτος τον ιερέα π. Ευστράτιο Ιμβριώτη. Στην προσφώνηση ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης απονέμοντας του την τιμητική πλακέτα είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα είχε την εξαιρετική ευλογία τα τελευταία 23 χρόνια να συνδέσει τη λειτουργία της με την ακούραστη διακονία του αιδεσιμότατου π. Ευστράτιου Ιμβριώτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια έχοντας υπόψη του τη ζέση με την οποία διακονεί τόσο τον Άγιο Δημήτριο, όσο και τον Άγιο Γεώργιο αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση, θέλοντας να εκφράσει την απεριόριστη εκτίμηση του προς το πρόσωπο του, να τον τιμήσει για την πολυετή προσφορά του. Η τιμή αυτή, η οποία δίδεται φέτος με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων ίδρυσης και λειτουργίας του Περιστερεώτα στον ευλογημένο αυτό τόπο, ενέχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Μαζί με εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, απαραίτητοι για τη λειτουργία τέτοιων Ιδρυμάτων πανελλήνιας εμβέλειας, είναι συνεργάτες αφοσιωμένοι και αθόρυβοι, όπως είναι και ο πάτερ Ευστράτιος».

 

Στη συνέχεια και αφού οι Σεβαστοί Ιεράρχες και πατέρες της Εκκλησίας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής η πανηγυρική ημέρα συνεχίστηκε με καλωσόρισμα των προσκυνητών και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Αριστείδη Κυριακίδη. Ακολούθησε  η παρουσίαση του προγράμματος από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Δ. Σ. του Περιστερεώτα κ. Σοφία Αμπερίδου, η οποία έκανε σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το έτος 2015 και αφορά τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου. Μεταξύ άλλων στις δραστηριότητες για τα πενηντάχρονα περιλαμβάνονται και η προετοιμασία ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Μονής, θεατρικό έργο, ημερίδα με θέμα την ίδρυση και ανιστόρηση της Νέας Ιεράς Μονής, διαρκή έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη, λεύκωμα κειμηλίων, επετειακό τόμο για την ιστορία της Μονής, παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεση των έργων, συμπόσιο ζωγραφικής με θέμα την Ιερά Μονή κ.α.

 

Στη συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων ανήμερα του Αγίου το κοινό ενημερώθηκε για την ποντιακή κουζίνα από την κα Ελένη Βασιλειάδου, η οποία παρουσίασε παραδοσιακά προϊόντα από την οικοτεχνία που διατηρεί με τον τίτλο «Βερμίου Γης». Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μ.Ε.Γ.Σ.Ν. Κοπανού «Η Μίεζα». Τα εφηβικά χορευτικά τμήματα με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Κασαμπαλίδη παρουσίασαν προγράμματα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και τα παιδιά απέδωσαν με ζωντάνια και ενθουσιασμό χορούς από την Γαλίαινα και το Καρς. Τους συνόδεψαν, στην ποντιακή λύρα ο Θεόδωρος Τσανακλίδης,  στο  νταούλι  ο Κώστας Ιμβριώτης και στο τραγούδι η 16χρονη Έλενα Κασαμπαλίδου που κατέπληξε με τις εξαιρετικές ερμηνείες της. Οι τρεις νέοι καλλιτέχνες χάρισαν στους παρευρισκόμενους ξεχωριστά μουσικά ακούσματα με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της Γαλίαινας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ καθηγητής καρδιολογίας ΑΠΘ κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου κ. Χρήστος Καμενίδης και κ. Στάθης Πελαγίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, ο διοικητής της Β' μοίρας καταδρομών Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Παπαδόπουλος μαζί με αξιωματικούς του στρατού, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Δ. Σ. ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

 

 

Το Δ.Σ. του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαριστεί και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους κατοίκους του Ροδοχωρίου που συμμετείχαν στις εργασίες καθαριότητας του χώρου και όλους όσοι παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις διήμερες εκδηλώσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην συνέχιση της παράδοσης που μας δόθηκε από τους πρόσφυγες προγόνους μας. Ευχαριστεί επίσης όσους βρέθηκαν εκεί και τίμησαν  με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα  στη Μονή  Ροδοχωρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στην...

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στο...

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Έκθεση εικαστικής κούκλας  του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Απο 18 έως και 30 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και...

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7μ.μ. εγκαινιάζεται στην...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024  Θεατρική Ομάδα ΣΑΡΔΑΜ  «Το Μαιευτήριο» ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις 21:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 και ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, στις 19:00 και στις...

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών  από το Λύκειο  των Ελληνίδων Βέροιας

20 & 21 Απριλίου 2024 στο Χώρο Τεχνών 5ο παιδικό φεστιβάλ ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Βέροιας, έχοντας...

Πασχαλινό Bazaar  της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4 έως και το Μ. Σάββατο 4/5

Πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» από 22/4...

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακοινώνει και φέτος τη...

 Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την ενίσχυση των Συσσιτίων και των φιλανθρωπικών δομών!

Δύο εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λίγες...

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών  Επιστημών

Στον Χώρο Τεχνών το 3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών

Το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας συνδιοργανώνει με τον Δήμο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...